Kaisu Koiviston kiertue huipentuu Vaasaan!
Äänekäs hiljaisuus Kuntsin modernin taiteen museossa 16.2.–2.6.2013
Tunnetun suomalaistaiteilijan Kaisu Koiviston näyttelykiertue huipentuu keväällä Vaasaan. Kuntsin modernin taiteen museossa nähtävä laaja yksityisnäyttely Äänekäs hiljaisuus esittelee taiteilijan uusinta tuotantoa sekä tuttuja teoksia 2000-luvun alusta.
Ennen Vaasaa näyttely on esitelty Etelä-Karjalan taidemuseossa Lappeenrannassa ja Aboa Vetus & Ars Nova-museossa Turussa.
Kuntsin modernin taiteen museossa nähtävä kokonaisuus täyttää museon molemmat kerrokset. Mukana on valokuvaa, videoteoksia, installaatioita sekä runsas määrä veistoksia – joukossa myös uusia, ensimmäistä kertaa esillä olevia teoksia. Läpi näyttelyn kantaa vahva historian ja nykyhetken välinen keskustelu. Teoksissa yhdistyvät menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus.
Uusimman teoskokonaisuuden lähtökohtana on materiaali, jota Koivisto on kuvannut ja piirtänyt Baltian maiden hylätyissä neuvostoaikaisissa ydinohjustukikohdissa kesästä 2010 lähtien. Jäänteet kylmän sodan aikakaudelta palauttivat mieleen ydinsodan pelon ja menneisyyden uhkakuvat.
Tätä lähimenneisyyttämme taiteilija tarkastelee teoksissa, jotka ovat hänen henkilökohtaisia kommenttejaan siihen, mitä hän on kokenut käydessään ydinohjustukikohdilla. Tukikohtien luonnon valloittamat “monumentit”, oman aikansa huipputeknologian rauniot, näyttäytyvät Koiviston kuvissa rauhallisina ja hiljaisina. Samalla kuvissa kaikuu raju menneisyys.
Näyttelynsä lähtökohdista Koivisto kertoo seuraavasti: ”Tarkastelen luonnon ja kulttuurin liitoskohtia; tapaa, jolla ihminen pyrkii valjastamaan luontoa omiin tarpeisiinsa. Ympärillämme tapahtuvat muutokset kiinnostavat minua. Vanhat järjestelmät ja niistä kertovat näkyvät merkit murenevat tarpeettomina, samanaikaisesti kun jossain toisaalla rakennetaan uutta huomista, joka puolestaan vääjäämättä vanhenee aikanaan.”
Koiviston teokset liittyvät ihmiseen, ympäristöön, eläimiin ja luonnon jatkuvaan muutokseen. Hänen käsissään taipuvat niin terästangot ja lasi, kierrätetyt nahkatakit ja turkikset sekä jouhet ja sarvet. Kuluneen nahan keskellä puhtaankirkkaat lasisilmät kimaltavat kuin jalokivet – timantin lumoava välke houkuttelee meitä jätteen seassa. Koiviston teokset muistuttavat meitä materiaalien ja esineiden katoavaisuudesta.
Samalla taiteilija osaa hyödyntää sitä, ettemme osaa vastustaa uutta tai välttyä esineiden houkuttelevuudelta. Teollisuuden hohtava teräs, kiiltävä lasi ja toisaalta kierrätysmateriaalien naarmuuntunut patina ja luonnonmateriaalien yksityiskohdat, tuovat teoksiin ristiriitaisen olemuksen. Samanaikainen houkuttelevuus ja vastenmielisyys, synteettinen ja orgaaninen, järjestelmällisten rakenteiden tiukka geometria ja ornamenttien rönsyily elävät rinta rinnan Koiviston taiteessa.
Näyttelyssä nähdään paitsi monipuolinen läpileikkaus taiteilijan tuotantoon, myös hänelle ominaisimmat tekniikat. Koiviston taidetta leimaa käsillä tekeminen ja uuden kokeileminen monin eri tavoin. Materiaalejaan hän veistää, hitsaa, ompelee, valokuvaa, dokumentoi ja piirtää.
Kuntsin modernin taiteen museon näyttelyssä on mukana mm. Vaasassa ensimmäistä kertaa esille asetettava suurikokoinen, muotoaan muuttava ja maailmaa vuodesta 1998 kiertänyt installaatio Saasteenkerääjä (2013). Erilaiset eläinhahmot, kuten Tähtisilmä (2012) ja Pentu 106 (2012) tarkastelevat katsojaa kirkkailla lasisilmillään.
Valokuvasarja New Yorkin lehmät: lajin palauttaminen (2000) avaa arkistomateriaalein ja kartoin suurkaupungin maatalouteen liittyvää mielenkiintoista menneisyyttä.
Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Koiviston taidetta esittelevä kirja Äänekäs hiljaisuus – Loud Silence, jonka artikkeleista vastaavat Kaisu Koivisto sekä kuraattori ja kriitikko Taru Elfving. Artikkelissaan Kylmän sodan raunioilla Koivisto kuvaa vierailujaan hylätyillä ydinohjustukikohdilla.
Päiväkirjamerkinnät piirtävät tarkan kuvan paitsi taiteilijan työskentelytavoista, myös tukikohtien pysähtyneestä ajasta ja osittain unohtuneesta maailmasta. Taru Elfving tarkastelee artikkeleissaan Koiviston teoksia ja pohtii niiden kautta myös omaa nykytodellisuuttamme. Näyttelyhanketta ja -julkaisua ovat tukeneet FRAME-säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Oskar Öflunds Stiftelse sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden välinen liikkuvuusohjelma (Nordic-Baltic Mobility Programme for Culture).
Kaisu Koivisto (s. 1962 Seinäjoella) on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen Vuoden nuori taiteilija–näyttelyllään vuonna 1996. Hän on saanut tunnustusta myös presidentin kutsunäyttelyllä Kultarannassa (2011) ja osallistunut lukuisiin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.
Pauliina Pääkkkönen
tiedottaja Kuntsin museo