Pentti Suksen ja Kari Lajusen videosarja ”Kadonnutta Vaasaa etsimässä” on nyt edennyt 10. osaan. Aiheena tässä on Vanhan Vaasan eli Pyhän Marian kirkko
Pyhän Marian eli Vanhan-Vaasan kirkko
Maanpuolustukseksi rakennettu Korsholman linna (Chrysseborg) mainitaan ensimmäisen kerran testamentissa vuodelta 1384. Linnan vallit ovat edelleen nähtävissä Vanhassa Vaasassa.
Keski-Ruotsin rannikkoseudun merenkulkijat nousivat maihin nykyisessä Vanhassa Vaasassa ja varsinaissuomalaiset erämaanomistajat tulivat vartioimaan alueitaan. Saman vuosisadan puolivälissä rakennettiin Pyhän Marian kirkko ja 1370-luvun alussa saarelle nousi Korsholman linna, Crysseborg, joka toimi Vaasan läänin hallinnollisena keskuksena. Kaarle IX perusti Vaasan kaupungin 2.10.1606 vanhalle kauppa- ja satamapaikalle Mustasaaren kirkonkylään, joka sijaitsee noin noin 7 km kaakkoon nykyisestä kaupungista.
Pyhän Marian kirkko
1300-luvulla rakennetun Pyhän Marian kirkon rauniot muistuttavat meitä kristinuskon ensimmäisistä voitoista Pohjanmaalla.
Pyhän Maarin kirkko oli FT Markus Hiekkasen mukaan luultavasti vuosien 1500 ja 1520 välillä rakennettu, Neitsyt Marialle omistettu harmaakivikirkko.
Kirkkoa laajennettiin useaan otteeseen, muun muassa vastaperustetun kaupungin tarpeisiin 1600-luvulla. Kaupungin kokiessa hävityksen isonvihan aikana myös kirkko ryöstettiin. 1700-luvun puolivälissä kirkko muutettiin ristikirkoksi.
Juuri ennen vuoden 1852 paloa alttaritaulu oli siirretty muualle ja se on tätä nykyä nähtävissä Mustasaaren kirkossa.
Samalla ”kirkonmäaellä” on myös Vaasan Triviaalikoulun kivijalka. Vaasan triviaalikoulu oli rakennettu 1691. Sen tunnetuimpiin oppilaisiin kuului vuosina 1815–1822 koulua käynyt Johan Ludvig Runeberg.
Lähteet: Vaasan Matkailuportaali, Vaasa 400-vuotta ja Wikipedia.