Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Kadonnutta Vaasaa etsimässä 3

Kadonnutta Vaasaa etsimässä 3

Tässä tanssiorkesterihistoriaa, jonka entisen Vaasan läänin varttuneenpi tanssiyleisö muistaa poppoona, joka pani kropan taipumaan ja jalan nousemaan kepeästi. Orkesteri on CEA.
a
Kadonnutta Vaasaa etsimässä 3

Sotien jälkeen, tanssin kulta-aikana, kaupungissa ja välittömässä lähiympäristössä tanssittiin 11 tanssisalissa. Muutamissa säännöllisesti kolme kertaa viikossa.

Keskustassa oli kolme suosittua paikkaa jossa oli viikottain kolmet tai useammat ”jorot”. Oli Vuorikatu eli ”Elvan”, viimeiksi Kirjastonkatu 11. Olki ”Vennu”, Arbetets Vänner, Pitkälläkadulla, viinakaupan paikalla Tammipihassa ja myö Pitkälläkadulla uljas Työväentalo eli nykyinen kaupunginteatteri.

Joka paikassa oli vaihteleva ja monipuolinen orkesteritarjonta. Muutamissa oli suosikkiorkesterinsa. Vuorikadulla Roxy ja Arnolds, Vennulla Sundit ja Talolla Woo-Doo, sittemmin Tiihoset.

Tansseilla ylläpidettiin kiinteitöjen kunto ja yhdistysten talous. Ehkä Roxyn saavuttaman Pohjanmaan orkesterikilpailun voiton johdosta, Työväentalon silloinen toimihenkilö sopi heidän kanssaan seuraavista puolen vuoden tanssien kaikista soittamisista.

Muutama kerta meni aivan hyvin, mutta pian alkoi tyytymättömyys. Yleisö kyllästyi ja haki vaihtelua muista tanssipaikoista. Tämä johti samaisen henkilön toimesta sopimuksen purkuun, mutta ei minkäänlaisiin purkukorvauksiin. Koska orkesteri ei ollut vastaanottanut muualta soittotilauksia täksi ajaksi, jäisi 3-4 kk soittopalkkiot saamatta.

Tapauksen johdosta kokoontuivat Vaasanseudun yhtyeet ja soittajat Ståhlin kahvilaan (Hartmanin talossa) pohtimaan asiaa. Mukana oli 21:n orkesterin edustajaa Vaasasta ja ympäristöstä. Kokouksen yksimielinen päätös oli, ettei mikään näistä orkestereista vastaanota soittotilausta Talolle ennen kuin asia on myöteiseti sovittu Roxyn kanssa.

Korvausasia ei edistynyt, vaan toimihenkilö alkoi tilaamaan orkesterit mm Helsingistä, jotka kustannuksiltaanolivat tietenkin eri luokkaa paikallisiin verraten.. Muutaman kerran soitti mm eräs senaikainen nimekäs orkesteri, jossa soittajina oli mukana pari muusikkojen etujärjestön silloisissa luottamustehtävässä olevaa.

Pian tanssiyleisö kyllästyi Hesalaisten yksipuoliseen tanssirepertoaariin. Yleisö häipyi ja tanssitilaisuudet harvenivat kunnes tanssitoiminta kuivui kokonaan. Muunlainenkin toiminta juhlasalissa oli kovin vähäistä. Myöhemmin talon toiminta ja omistus-suhteet muuttuivat.
Tässäkin pätkä Vaasalaista historiaa.

Menneitä muistellen:

Jouni Aho
Ent. tanssisoittaja

Keskusteluun

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa