Home / Kolumnit / Juha Tuomikoski – Elivätkö ihminen ja dinosaurus yhtä aikaa?

Juha Tuomikoski – Elivätkö ihminen ja dinosaurus yhtä aikaa?

Ihminen ja dinosaurus yhtä aikaa?

Reko Kauranen kiistää Pohjalaisessa luonnontieteen keskeisimpiä tuloksia. Hän kirjoitti esimerkiksi (29.5.): ”Kaikki radiometriset menetelmät ovat osoittautuneet epäluotettaviksi, ja fossiilien ja kerrostumien iät vedetään hatusta sen mukaan, mikä sopii teorioihin.”

Radiometriset menetelmät tarkoittavat esineiden iän määrittämistä esim. radioaktiivisten isotooppien avulla. Menetelmiä on useita erilaisia.

Usein kahden eri menetelmän tulokset vahvistavat toisiaan, esimerkiksi radiohiiliajoitus ja puiden vuosirengasajoitus.

Iänmääritysmenetelmät perustuvat fysiikan lakeihin, jotka vaikuttavat edelleen tänä päivänä, myös Reko Kaurasen omassa kehossa.

Niiden antama tieto ei ole tarkkaa – sitä voisi verrata kelloon, jossa on vain tuntiviisari. Tämä kello antaa kuitenkin varmuuden ajanjaksojen mittasuhteista.

Voimme sanoa luottavaisesti, että maailma on hyvin vanha – noin miljoona kertaa vanhempi kuin kreationistien arvioima 6 000 vuotta.

Edelleen Kauranen kirjoittaa (7.6.): ”Mitään havaintoa pimeästä energiasta ja pimeästä aineesta ei ole olemassa. Se on vain oletus.”

Kauranen on oikeassa, että pimeästä aineesta ja energiasta ei ole suoraa havaintoa – juuri siksi niitä kutsutaankin pimeiksi.

Sen sijaan niiden vaikutukset ovat hyvin selvästi havaittavissa. Ne vaikuttavat esimerkiksi niin, että kaukaiset galaksit etääntyvät toisistaan kiihtyvällä vauhdilla.

Kuten jokainen autoilija tietää, kiihtyvyys edellyttää energianlähdettä. Jos auto kiihdyttää vauhtiaan, tiedämme varmasti, että se saa jostakin energiaa.

Tässä tapauksessa emme tiedä, millainen moottori kiihdyttää galaksien liikettä, mutta ”moottorin” itsensä olemassaolo on varmaa. Varmuus perustuu Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin muotoilemiin luonnonlakeihin.

Kauranen esittää (29.5.) myös kreationistien suosiman väitteen, että ihminen eli yhtä aikaa dinosaurusten kanssa. Perusteluna mm. dinojen pehmytkudokset, jotka eivät voi säilyä tuhansia vuosia pitempään.

Kyseessä on väärinkäsitys: Löydetyt pehmytkudokset ovat fossiloituneita, eli ne eivät ole olleet pehmeitä enää miljooniin vuosiin.

Viimeisenä todistuksena ihmisten ja dinojen yhteiselosta Kauranen mainitsee Jobin kirjan luvut 40–41. Niissä puhutaan kahdesta eläimestä, Behemotista ja Leviatanista. Edellinen on suomennettu modernissa raamatunkäännöksessä virtahevoksi ja jälkimmäinen krokotiiliksi.

Lähinnä ne vaikuttavat taruolennoilta, esimerkiksi Leviatan syöksee tulta. Missään tapauksessa kuvaukset eivät vastaa dinosauruksia.

JUHA TUOMIKOSKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa