Polkupyörä talvikuntoon!
Jari Laurila jakaa ohjeita
Polkupyörän talvikuntoon saattamisessa on tärkeätä laittaa ainakin eteen talvi-nastoitettu rengas sekä valot kuntoon.
Talvisilla pyöräilyteillä on jäisiä yllätyksiä. Kokeneeltakin pyöräilijältä voi etupyörä livetä yllättävästi alta ikävin seurauksin. Jäällä liukastelu on yleinen kuolinsyy Suomessa. Nastoitettu eturengas on välttämätön. Ilman nastoitettua eturengasta ei talvipyöräilystä voi selvitä.
Taaksekin voi nastoitetun renkaan laittaa. Nastoitettuja renkaita voi ostaa marketin hyllyistä tavallisesti 30,- euron hintaan. Pyöräliikkeet tietenkin nastoittavat toiveiden mukaankin.
Polkupyörän valoiksi voi valita perinteisen dynamolla toimivan, tai paristokäyttöiset valot eteen- sekä takavalotkin. Perinteisiä etuhaarukkaan asennettavia dynamoita, tai tehdasvalmisteisesti etupyörän keskiöön sijoitettuja dynamoita on markkinoilla.
Etupyörään hankaava raskauttaa polkemista hiukan, koska dynamo hankaa etupyörään. Napadynamoiden kitka on pienempi. Paristoja ei tarvitse dynamolla toimiviin ostella. Polttimoiden runsaudessa valinnat voivat tuottaa ongelmia.
Valojen valinnassa on ehdoton tärkeä turvallisuuteen vaikuttava asia että punaiset valot osoittavat aina ajoneuvosta taaksepäin. Kirkaat värittömät ja hiukan toisinaan kellertävä väri osoittaa aina liikkujasta eteenpäin. Jos tässä toimii toisin voi muu liikenne tulkita liikkujan ajosuunnan väärin.
Halogen- ja LED- valaisimet ovat kevyitä, tehokkaita ja vähän paristoja kuluttavia. Valojen kirkkautta voi valaisimissa tavallisesti säätää. Paristoilla toimivia polkupyörän valaisimia on kätevä ostaa marketista, asennus sujuu helpposti, ja valaisimet toimivat taskulamppuinakin. Kypärään nauhalla kiinnitettäviä valaisimia voi käyttää. Katso kypärävalaisimissa että kirkkaat ja punaiset värit osoittavat oikeaan suuntaan.
Heijastimilla voi tehostaa näkyvyyttään liikenteessä. Pyöräilytakkeja jossa on heijastimia ja heijastinnauhoja, ja turvaliivit ovat näkyviä kaikkien liikenneturvallisuutta lisääviä ratkaisuja. Polkupyöriin on asennettu aina tehdasvalmisteisesti heijastimia. Polkupyörän valmistajien standardi kokoisia heijastimia on myynnissä markettien pyöräilyosastoilla ja pyöräliikkeissä. Heijastimia -nauhoja voi asentaa vaatetukseensa mielensä mukaan.
Polkupyörän voitelu ohuella öljyllä, tai mielellään spray öljysuihkeella on ympärivuotinen asia. Mitä kylmempi sää sitä tärkeämpää on öljyn notkeus. Umpikapat joissa on vaihteita voivat toimia talvisin vain joka vuosi ohuella öljyllä huollettuina. Pyri voitelemaan aina kitkaa aiheuttavien liikkuvien osien välejä.
Pyyhi ylimääräinen öljy rätillä pois ettei öljy jää likaa keräämään, ja öljy on sitten siellä missä pitääkin olla- liikkuvien osien väleissä. Kaikki missä kaksi osaa hankaa toisiaan on voideltavissa.
Pyöräilykypärän käyttö on tärkeä kaatumisen vammojen estossa. Tieliikennelaki antoi säännöksen pyöräilykypärän käyttösuositukseksi; ”Tieliikennelaki 90§ Polkupyöräilijän suojakypärän käyttö.”
Pottamallinen kypärä jossa on enemmän pehmikkeitä on lämpimämpi talvella. Virtaviivaiset kypärämallit ovat maantiepyöräilyn matalan ajoasennon kypäriä. Lipalliset yleiskäyttöön tarkoiteut kypärät suojaavat silmiä hiukan auringolta ja sateelta.
Silmien suojaaminen on tehokkaampaa kuitenkin tarkoitukseensa valmistetuilla silmäsuojuksilla ja aurinkolaseilla. Kypärän säätöihin on ohjeita kypärän myyntipakkauksissa. Hakukoneilla voi aina etsiä netistä kaikessa ohjeita.
Jari Laurila
Vaasa