Suomalaiset ovat muuttuneet. Omista oikeuksista pidetään ylikorostuneesti kiinni eikä yhteisöllisyyttä arvosteta takavuosien tapaan. Silti voidaan pahoin päiväkodissa, koulussa, opiskelupaikassa ja töissä. Mielenterveyshoitoa tarvitsevien määrä kasvaa jatkuvasti.
Tunteiden käsittelyyn ja sosiaalisten taitojen opetteluun täytyy alkaa kiinnittää huomiota jo lapsuusiässä. Päiväkoti-ikäisistä huomaa kenelle on opetettu toisten ihmisten huomioimista. Sosiaalisten taitojen oppiminen vaatii aikuisen ohjausta, läsnäoloa ja esimerkin näyttämistä.
Yksinkertainen keino yhteisöllisyyden opettamiseen on päiväkodeissa käytettävä aamupiiri. Rauhallinen yhdessäolon hetki, jossa tervehditään toisia, katsotaan silmiin, kysytään kuulumisia sekä kuunnellaan toisia, hitsaa ryhmää yhteen ja opettaa toisten kunnioittamista. Tällaista löytyy parhaimmissa työyhteisöissä kahvipausseilla. Isoäidin sanoin: kukan ei voi valita isänmaata ja äidinkieltä, mutta voimme valita hyvät tavat.
Tällaista toisiamme kunnioittavaa ja huomioivaa kulttuuria tulisi viedä myös päätöksentekoon ja lainsäädäntöön. Jokaista päätöstä tehtäessä on oltava kyky nähdä sen vaikutukset yksilötasolta laajempiin kokonaisuuksiin. Yhdyskuntasuunnittelun perusperiaate on aidon yhteisen hyvän löytäminen.
Janina Lepistö (sd.)
Kaavoitusarkkitehti Eduskuntavaaliehdokas Vaasa