Jääkäreiden paluun 90-vuotisjuhla ja paraati Vaasan kauppatorilla keräsi sankan joukon vaasalaisia seuraamaan tilaisuutta maanantaina 26. helmikuuta. Paraatiin osallistui 450 miehen joukko eri joukkoosastosita ympäri Suomea.
Kuva: Johan Hagström
Historiallisten katunimien alkuperä
painetaan katukyltteihin ja esitteeksi
Vaasassa on 47 katua, jotka ovat saaneet nimensä jonkin historiallisesti merkittävän henkilön, tapahtuman tai muun seikan muistoksi. Ylisiisti Vaasa -hanke teettää tällaisten katujen alku- ja loppupäihin uudet katukyltit, joista näkyy katunimen alkuperä. Koska kyltissä on tilaa vain nimen syntyperän perustiedoille, on jokaisesta katunimen tarinasta, alkuperästä ja taustasta painettu myös esite Vaasan historia katukuvassa.
– Katukylttien ja esitteen tarkoituksena on kertoa vaasalaisille mielenkiintoista ja uutta tietoa omasta kotikaupungista ja samalla parantaa matkailijoiden tuntemusta yli 400-vuotiaasta Vaasasta, kertoo Ylisiisti Vaasa -hankkeen projektinvetäjä Eva Hudd.
Kaikki katukyltit tullaan kiinnittämään kevään aikana. Ensimmäinen katukyltti Jääkärinpuistikolla paljastettiin jääkärien kotiinpaluun 90-vuotisjuhlapäivänä 25.2.2008. Kyltin paljasti juhlallisin menoin jääkärin poika, kamarineuvos Veikko Kurkiala.
Jääkärinpuistikko Vetokannaksella on nimetty aikoinaan jääkärien muistolle. Vaasan Historia katukuvassa -esite kertoo Jääkärinpuistikon kohdalla tapahtumista, jotka ovat jääkäriliikkeen synnyn taustalla. Näitä ovat esimerkiksi ensimmäinen sortokausi 1899–1905, helmikuun manifesti, Suomen sotalaitoksen lakkauttaminen ja P.E. Svinhufvudin vangitseminen ja karkottaminen Siperiaan.
Syntynyt jääkäriliike saavutti tavoitteensa: Suomen itsenäisyyden. Helmikuun 13 päivänä 1918 jääkärit vannoivat Lockstedtin leirillä sotilasvalan Suomen lailliselle hallitukselle, ja seuraavana päivänä alkoi kotimatka. Matkustajalaiva Arcturus toi jääkärit Vaasaan 25.2.1918 eli 90 vuotta sitten.
Historiallisia katunimiä on ympäri kaupunkia. Kylttejä tullaan kiinnittämään keskustan alueella kolmelle kadulle, Vöyrinkaupungille yksi, Hietalahteen viisi, Huutoniemelle viisi, Vanhaan Vaasaan viisi, Suvilahteen seitsemän, Asevelikylään yksi, Vaskiluotoon kaksi, Palosaarelle 12, Vetokannakselle viisi ja Gerbyhyn yksi.
Monet kyltitettävät kadut on nimetty henkilöiden, kuten entisten kaupunginjohtajien, taiteilijoiden, neuvosten tai muiden suurmiesten mukaan. Varsinkin keskustassa, Hietalahdessa, Huutoniemellä ja Vanhassa Vaasassa on paljon historiallisesti merkittävien ihmisten mukaan nimettyjä katuja, kuten Ilkankatu ja Kurténinkatu.Harstadinkatu ja Schwerininkatu. Palosaarella on puolestaan paljon C. G Wolffin laivojen nimisiä katuja, esimerkiksi Neptunintie ja Apollontie. Suvilahdessa moni katu on puolestaan nimetty Vaasan pitkäaikaisten ystävyyskaupunkien mukaan, kuten
Vaasan historia katukuvassa -esitettä on saatavilla Matkailutoimistossa, Kansalaisinfossa ja Pohjanmaan museossa. Esite antaa lisätietoa kylteissä esiintyvistä nimistä ja innostaa mahdollisesti tutustumaan yhä syvemmälle kaupungin vaiheikkaaseen historiaan.