Galleria Art Sottiisissa on esillä 15. syyskuuta saakka vähäkyröläisen (Merikaarto) Anneli Ojanperän ikoneja. Ojanperä on maalannut ikoneja 20 vuotta ja toimii myös ikonimaalauksen opettajana.
Ikoneja
Art Sottiisi
Kauppapuistikko 27 Vaasa
Arkisin 10-17, La 10-15, Su 12-17
Ikonit kertovat myös nykyisyydestä
Oppi Valamon kansalaisopistoilta
Anneli Ojanperä on maalannut ikoneja 20 vuotta ja opettanut ikonimaalaiusta 15 vuotta. Maalausopin Ojanperä on saanut Valamon kansalaisopiston kurseilta.
-Olen käyny siellä koko maalaushistoriani ajan kerran vuodessa ja joskus useamminkin. Kurssit kestävät yleensä muutamsta päivästä jopa 3 viikkoon.
Ojanperä myöntää että ikonit saattavat olla luterilaisessa maailmassa joillekin hiukan outo juttu mutta yleensä ennakkoasenteet selviävät keskustelemalla.
-Mitä avarakatseisempi ihminen on, sitä positiivisempi hän on vieraalle asialla, sanoo Ojanperä.
Menneisyyttä ja nykyisyyttä
Sana ikoni tulee kreikan sanasta "eikon" eli kuva. Ikonit ovat keskeinen osa ortodoksisista kirkkokuntaa. Niitä käytetään sekä kirkoissa että kotona. Ikonit ovat anonyymejä. Niihin ei merkitä tekijän nimeä ja ne vastaavat Raamatun tekstiä. Ikonit kuvaavat pyhiä henkilöitä ja kuvien avulla opetettiin aikoinaan lukutaidottomia. Ortodoksisessa kirkossa voi vieläkin nähdä Raamatun tapahtumat ikoneina seinillä.
Tästä huolimatta monet ikonimaalarit tunnetaan nimeltä ja tyylistään. Tällainen tunnettu ikonimaalari on mm. Andrei Rublev. 1300-luvun puolivälistä 1400-luvun alkuun eläneestä maalarista on sanottu, että hänellä oli "loistelias värien käyttö, vivahteikas viivakieli, inhimillinen lämpök yhtaikaa ylhäisen arvokkuuden kanssa". (Wikipedia)
Määritelmä on mielenkiintoinen sillä se kertoo samasta asiasta, mistä Ojanperäkin puhuu mielellään: ikonien vivaihtekkaasta symbolikielestä, johon kuuluvat lukemattomat asiat käsien asennoista värien symboliikaan.
Vaikka ikonien aiheet ja tyyylit ovat vahvasti säänneltyjä tapahtuu ikonien sisällössä myös hämmästyttäviä asioita. Yksi näsitä on Ojanperän perhelleen tekemä perheikoni, jonka motiivina on tsaariperhjeen kohtaloon liittyvä murhenäytelmä
Elokuussa 2000 Venäjän Ortodoksisen kirkon synodin päätöksellä tsaariperhe kanonisoitiin pyhiksi. Tämä siirtyi myös ikonien aihemaailmaan. Marttyyriperheestä on olemassa kahden tyyppisiä ikoneita: toisessa heidät on puettu keskiaikaisiin asuihin, toisessa 1900-luvun alussa käyttämiinsä pukuihin.
Ojanperän ikonissa on tsaari Nikolain veljen vaimo joka murhattiin ja heitetrtiin vuoren onkaloon.
Siis maallikon tulkinnan mukaan kysymyksessä ortodoksinen propagandakuva.
Kannattaa käydä Arti Sottiisisa. Jos sinulla on onnea matkassa niin saatat tavata Anneli Ojanperän ja kuulla lisää ikonien kiehtovasta maailmasta.
Art Sottiisi
Kauppapuistikko 27 Vaasa
15. 09. 2011 saakka
Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ikoni