Pitkäaikaistyöttömät ja työkyky
Pitkäaikaistyöttömien työkyvyn ylläpitäminen on erittäin tärkeää, suurien ikäluokkien eläköityessä!
Jätin 11.10-10 Seuraavanlaisen valtuustoaloitteen sakkomaksujen minimoimiseksi ja työkyvyn ylläpitämiseksi.
Vaasan kaupungin on työvoimatoimiston kanssa yhteistyössä luotava työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille ja näin minimoitava vuotuiset pitkäaikaistyöttömistä koituvat sakkomaksut esim. seuraavanlaisella mallilla.
Vaasan kaupunki työllistää pitkäaikaistyöttömät ja myös vuokraa työvoimaa yrityksille, kotitalouksille ja kolmannelle sektorille, kaupunki maksaa sosiaalikustannukset ja muut.
Näin saataisiin suuri osa pitkäaikaistyöttömistä työllistettyä ja minimoitua sakkomaksuja. Lisäksi työllistyvistä saatavat verotulot toisivat osan takaisin tähän toimintaan käytetyistä varoista.
Kunnat ovat maksaneet näitä pitkäaikaistyöttömistä koituvia sakkomaksuja vuosittain yhteensä noin 150m€ yksittäisten kaupunkien sakot ovat vaihdelleet 2 ja 10m€:n välillä.
Työttömyyden pitkittyminen on erittäin kallista, se aiheuttaa yhteiskunnalle paljon kustannuksia. Siitä seuraa erialisia ikäviä ilmiöitä, mielenterveysongelmia, alkoholismia, muita terveysongelmia, syrjäytymistä, köyhyyttä ja rikollisuutta. Työttömyyden pitkittyessä työttömän työkyky heikkenee ja pitkäaikaistyöttömien joukosta osa on käytännössä työkyvytöntä väkeä. Myös tämä työkyvytön väki tulee yhteiskunnalle kalliiksi, joten heitäkin pitäisi pyrkiä auttamaan, puhumattakaan inhimillisestä, moraalisesta ja eettisestä näkökulmasta. Jos pitkäaikaistyöttömyyteen ei puututa ajoissa, seurauksena on vielä kalliimmat kustannukset ja osa näistä työttömistä ei tule enää koskaan kykenemäänkään työntekoon.
Jos kunta järjestää pitkäaikaistyöttömälle jotakin työtä, valtio maksaa työmarkkinatuen kokonaan, jos kunta ei tarjoa työtä, kunta maksaa puolet työmarkkinatuesta KELA:n kautta valtiolle ja tämä on se niin sanottu sakkomaksu.
Tämän toiminnan rinnalle tulisi kehittää työttömille vastikkeellista toimintaa työkyvyn ylläpitämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tällä toiminnalla olisi tarkoitus saada työttömät mukaan omalta osaltaan pyörittämään yhteiskunnan rattaita. Tästä toiminnasta maksettaisiin korvaus ja vähävarainen henkilö saisi muutaman satasen enemmän kuukaudessa elämiseen. Tässä toiminnassa voisi olla kylkiäisinä esim. lounas osa korvauksena muutaman tunnin työstä. Tästä toiminnasta maksettava korvaus pitää koodata kulukorvauksiin mistä työttömien ihmisten ei tarvitse maksaa veroa eikä sen saa vähentää toimeentulotukea tai työttömyyskorvausta.
Tästä toiminnasta suurimman säästön Vaasan kaupunki tulisi saamaan ehkäistessään syrjäytymistä ja syrjäytymisen mukanaan tuomia ongelmia. Päihde- ja mielenterveysongelmia sekä ennen aikaista työkyvyttömyyttä estävää toimintaa pitäisi kehittää monella muullakin tavalla mutta tässä toiminnassa olisi konkreettinen yhteishyödyllisyys nähtävissä ja laskettavissa.
Joka kunnasta ja kaupungista löytyy tekemättömiä töitä mitkä sopisi näihin kahteen yllä mainittuun toimintaan.
Kaiken yllä olevan perusteella me allekirjoittaneet esitämme että Vaasan kaupunki aloittaa työvoimatoimikunnan ja työvoimatoimiston kanssa pikaisesti kehittämään ohjelmaa millä pitkäaikaistyöttömät saadaan em. toimintojen piiriin ja näin minimoimaan valtiolle maksettavat sakkomaksut.
Harri Leppälä
kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaisten valtuustoryhmä