Edvin


Vaasaan ITE-taiteen keskus?

Edvin Hevonkoski on suolaisen ITE-taiteen lahja maailmalle

Suomen ITE-taiteen Nestori, Edvin Hevonkoski, (82) toivoo että Edvininpolusta ja polun ympäristöstä syntyisi kansallinen tai kansainvälinen ITE-taiteen, outsidertaiteen näyttelypuisto. Asevelikylän luontopolku ja ympäristö muodostavat maisemallisesti rikkaan ympäristön tällaiselle hankkeelle.

ITE-taide

Rakkaalla ilmiöllä on monta nimeä: outsider art, itseoppineiden taide, art brut, nykykansantaide… Suomalaisilla on tarjottavanaan tähän kansainväliseen nimilistaan ihan oma lisänsä, ITE-taide, joka tulee sanoista ’itse tehty elämä’. – Eurooppalaiset asiantuntijat sanovat, että suomalainen ITE-taide on outsider-taiteen kentällä omaperäistä ja selvästi muista poikkeavaa, kuvailee Maaseudun Sivistysliiton kulttuuritoimenjohtaja Liisa Heikkilä-Palo.

Aamupäivä Edvininpolulla

Aamupäivä Edvininpolun korsulla. Aurinko täplittää maaston niin että ympäristön yksityiskohdat katoavat. Edvin istuu tutulla paikalla korsumuseon savusaunan edessä. Kahdeksankymmentäkaksi vuotta painaa. Sen myöntää Edvinkin.

-Minulta loppuu voimat. En oikein enää jaksa.

Lause jää väreilemään ilmaan. Edvinin olemus kertoo että lauseessa on totta ainakin toinen puoli.. Todellisuudessa mies on jatkuvassa työn touhussa. Tänäkin keväänä ilmestyi Edvininpolun varrelle uusi teos – ufo ¬- ja verstaassa valmistuu vuohia ja pässi.

-Minä en ole mustasukkainen tästä alueesta. Toivon että tänne syntyisi ITE-taiteilijoiden näyttelypuisto. Tilaa on vaikka millä mitalla. Kaikki samanhenkiset kaikkialta ovat tervetulleita. Mitä enemmän taidetta – sitä elävämmäksi tämä metsä tulee, sanoo Edvin.

-Nuorempana pelkäsin, että ihmiset nauravat töilleni, mutta sitten tajusin, että hyvä vaan jos hekottavat. Jos he itkemään rupeavat, sitten minä lopetan, Hevonkoski sanoo.

Edvinin visio on Edvininpolun reunojen ja koko lähimetsän täyttäminen ITE_taiteella. Jos intoa riittää niin taidepuistoa voisi laajentaa vaikka kuinka pitkälle. Unelmaa eivät häiritse edes lähistön omakotialueelta kuuluvat rakentamisen äänet.

Juuri näin pitää olla. Ihmisen pitää unelmoida, kuvitella suuria. Vain sillä tavoin syntyy liikettä. Aivan hyvin Vaasassa voisi olla ITE-taiteen ulkopuisto, jonne maailman liiteri-. ja pihanperäpicassot toisivat työnsä esille. Ajatus on kiehtova varsinkin kun se Vaasassa sisältää myös sen, että kaupunki on parisenkymmentä vuotta halunnut profiloitua virallisen taiteen mekkana – Art Citynä.

Edvininpolku

Edvininpolku sai alkunsa sattumasta vuonna 1981. Edvin oli näperrellyt omakotitalonsa pihalle pari kolmemetristä taideteosta. Vaimo Elli sanoi, että nyt saa riittää. Samaan aikaan ryhdyttiin rakentamaan Asevelikylän kuntopolkua ja Edvin vei teoksensa polun varteen. Siitä lähti kasvamaan runsaan 200 omatekoisen teoksen galleria. Enimmillään esineitä oli noin 300. Jossakin vaiheessa kaupungin herratkin heräsivät, mutta se oli jo myöhäistä. Ainoksi keinoksi jäin tapipua tapahtunaeen edessä ja ottaa siitä kaikki hyöty irti, Syntyi kansallista mainetta saavuttanut Edvininpolku.

Nyt lahottajasienet ja hevosmuurahaiset ovat tuhonneet puusta valmistetut teokset, joita oli enimmillään runsaat sata.. Hevonkoski ei sano, että ne olisi voitu pelastaa jos asioihin olisi tartuttu. Ainoa mitä Hevonkoski suostuu sanomaan on, että luonto on ilkityön takana, ei ihminen.

ITE-puisto

Ajatus ITE-taiteen kansainvälisestä puistosta on kaunis, mutta kieltämättä epärealistinen. Sellaisen toteuttaminen edellyttäisi oman organisaation luomista ja suuren summan rahaa. Toisaalta – tässä olisi haaste menestyvälle v aasalaiselle eollisuudelle. Esimerkiksi Vaconin imagoon se sopisi hyvin.

Hevonkoski edustaa puhtaimmilaan nykykansantaiteeksi kutsuttua ilmiötä. Suomessa tajuttiin vasta muutama vuosi sitten ITE-taiteen merkitys. ”Kun jokin uusi ilmiö kolkuttaa taidemaailman portteja, se antaa syyn tarkistaa, mitä oikeastaan pidämme taiteena ja miksi, on professori Helena Sederholm sanonut. Kuvassa Hevonkosken siili (Edvininpolku)

Vaasalaiset eivät ole ymmärtäneet, että meillä on kansantaiteilija, jonka työt linkittyvät suurempaan kansainväliseen perinteeseen. ITE-taide on puhuttelevaa ja syvällistäkin. Hevonkosken työt täydentävät esimerkiksi Kuntsin modernin taiteen kokoelmaa. Teos: Sammakko (Kiasma, kesä 2005)

Keskustelu aiheesta:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa