Kulttuuri monimuotoistuu ja uudistuu
Kaupunkikulttuuriavustuksista Kulttuuritalo Fannyyn
Kun kuntien kulttuurin kustannusvertailu vuodelta 2013 on nyt selvillä, voi kukin kaupunki tarkastella omaa kulttuuripolitiikkaansa ja -palveluitaan ajassa ja arvioida, missä tällä hetkellä ollaan kulttuuripalveluiden osalta menossa.
Vaasassa kulttuuri- ja kirjastolautakunta teki kaksi merkittävää päätöstä viimeisimmässä kokouksessaan: kulttuuriavustukset vuodelle 2015 uudistuvat ja Miratalo muuttuu Kulttuuritalo Fannyksi kaupungin oman toiminnan kasvaessa talossa.
Kaupunki on aikaisempina vuosina myöntänyt kulttuuriavustuksia ilman suurempia painopisteitä tai tiettyjä kategorioita. Avustuksia on myönnetty esim. taiteelliseen työskentelyyn, yhdistyksen toimintaan ja näyttelykuluihin yleisten avustusperiaatteiden mukaisesti. Nyt lautakunta on kuitenkin linjannut avustukset uudestaan: se myöntää jatkossa kohde-, kaupunkikulttuuri- ja toiminta-avustuksia.
Kaupunkistrategiassa on nostettu esiin monipuolisen kaupunkikulttuurin edistäminen. Tärkeitä kaupunkikulttuurin synnyttäjiä ja kehittäjiä ovat juuri kaupunkilaiset ja 3. sektori, ja jotta tätä pystyttäisiin tukemaan paremmin myös kulttuuriavustusten osalta, on avustushaku ja sen periaatteet määritelty uudella tapaa ja otettu uutena kategoriana mukaan kaupunkikulttuuriavustukset.
Hakijoita kannustetaan miettimään toimintaa osallistavampaan ja yhteisöllisempään suuntaan. Avustusta voi hakea vaikka katujuhlien, asuinaluetanssien tai muun avoimen tilaisuuden järjestämiseen.
Kulttuuritalo Fannyn on tarkoitus nousta Miratalon paikalle 1.2.2015 alkaen. Kulttuuritalo on saanut nimensä vaasalaisen naistaiteilija Fanny Churbergin mukaan. Toiminta-ajatuksena on tukea monikulttuurisen Vaasan kehittymistä edistämällä eri maista tulleiden ihmisten vuorovaikutusta, tukea omaehtoista kulttuurin harjoittamista (esim. nuorten omaehtoinen toiminta) sekä yleistä kulttuuritoimintaa kaupungissa.
Tärkeää on, että Kulttuuritalo tarjoaa alustan maahanmuuttajien ja kantaväestön kanssakäymiselle monipuolisen toiminnan kautta sekä toimii matalankynnyksen kohtaamispaikkana. Tarkoituksena on, että talo ja sen toiminta on osa kaupungin hallintokuntien omaa toimintaa, mutta samalla turvataan jatkossakin avoin vuokraustoiminta. Talon hallinnoinnista vastaa Kulttuurikeskus.
Kulttuuritalon toiminta muodostuu mm. ulkomaalaistoimiston, nuoriso-osaston sekä Kulttuurikeskuksen toiminnasta ja tapahtumista. Tilat ovat myös avoimesti käytettävissä muille toimijoille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille esim. kokous-, juhla- tai tapahtumakäyttöön. Voidaan olettaa, ettei uusi toiminta talossa lähde heti saumattomasti liikkeelle.
Tarkoituksena onkin, että vuoden 2015 aikana talon toimintaa ja yhteistyökuvioita kehitetään, haetaan mahdollisesti hankerahaa talon ja monikulttuurisen toiminnan kehittämiseen, käynnistetään kulttuurikahvila- tai kohtaamispaikkatoiminta, kehitetään talon ulkopuolista vuokraustoimintaa, sekä kunnostetaan toimitiloja.
Sanna Bondas
Kulttuurijohtaja
sanna.bondas@vaasa.fi