Etuoikeuksia muiden kustannuksella”, kirjoitti Susanna Koski kolumnissaan 15.9. Hän on huolissaan valtion verotaloudesta, työpaikoista, työntekijöiden palkoista ja työttömien työllisyydestä syyttäen kaikesta ay-liikettä, johon kaksi miljoonaa suomalaista on katsonut viisaaksi liittyä.
Susanna haluaa ohittaa kaikki sopimusyhteiskunnan mekanismit, ne joilla hyvinvointi on Suomeen rakennettu. Ei näy edes häivähdystä voimassaolevasta työllisyys- ja kasvusopimuksesta, jossa ay-liike tyytyi olemattoman pieniin palkankorotuksiin.
Susanna toistaa myös jo vanhaa ja yksipuolista mantraa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta, jonka hän kuvailee aiheuttavan lovia valtion talouteen. Samalla hän tulee unohtaneeksi oman asemansa kokoomusnuorten palkallisena puheenjohtajana. Järjestön, joka tänäkin vuonna sai 650 000 € toiminta-avustuksen valtion verovaroista.
Millaisen loven se valtion talouteen aiheuttaa, ja millainen osuus verovaroista siinä vierähtää Susannan pussiin? Sellaisen muistaminen saattaa viedä pohjan koko kolumnilta.
Suomalaisen ay-liikkeen sopimushistoria ja siihen vaikuttaneet tekijät, olisi nyt ensiarvoisen tärkeää luettavaa Susannalle eikä vain ajatuspaja Liberan pamflettejen ulkoa opettelu ja toistaminen. Kiiloja voi yrittää ay-liikkeen kenttään lyödä. Sitä ovat yrittäneet monet muutkin. Siihen työhön ei sympatiaa ainakaan metallityöläisiltä irtoa.
Vaikutus on pikemmin ay-liikkeen toimintaa yhdistävä ja aktivoiva, josta Susannalle kiitos.
Arne Mäenpää
levyseppä Metallin ao. 28:n varapuheenjohtaja Vaasa