Viime viikolla Vasabladet kertoi, että Vaasan kaupunki jakaa vuodelta 2012 tulospalkkioina yli miljoona euroa. Tulospalkkioita maksetaan lähinnä teknisellä sektorilla ja kaupungin liikelaitoksissa toimiville 500 – 1600,- euro / henkilö. Hoitoalalla, opetus-, sivistys- sekä vapaa-aikatoimessa ei tulospalkkioita makseta. Tulospalkkioita saavien mielestä systeemi on hyvä, ilman jäävien mielestä ei.
Tulospalkkion maksamisen edellytys on, että budjetissa pysytään. Talotoimi liikelaitos ylitti useassa rakennusprojektissa kustannuarvioita jopa 100 %, mutta silti se saa tulospalkkiota 224 045 euro. Miten kaupunginvaltuutetut tämän selittävät
Tulospalkkiosysteemiä perustellaan myös sillä, että sitä maksetaan toimialoille, jotka tuottavat kaupungille rahaa kaupungin ulkopuolelta. Esim. Vaasan Sataman, Vaasan Veden ja rakennusvalvonnan kohdalla tällainen peruste on kiistatta olemassa, mutta Talotoimen kohdalla tätäkään perustetta ei ole.
Kaavoituksellekin annetaan tulospalkkioita, mikä tuntuu suorastaa aprillipilalta, kun tietää kaavoituksen jälkeenjääneisyyden ja tuloksettomuuden, josta viimeisin esimerkki on yleiskaava ja Kondiksen kaavan viipyminen yli 10 vuotta. Kondis kuitenkin on yksityinen hoitoalan liikelaitos, joka tuottaa kaupungille 3 milj. euro vuosittain.
Peruspalvelujohtaja Jukka Kentala toteaa, että oikeudenmukaisen systeemin kehittäminen on vaikeaa. Jos esim. tietyistä toimenpiteistä tulee tulospalkkio, on sellaisilla toimenpiteillä taipumusta lisääntyä. Niinpä. Tulospalkkiosysteemillä on myös selvästi yksikön toimintaa vääristävä vaikutus, joka johtaa väärinkäytöksiin ja laittomuuksiin. Tämä epäkohta on selvästi todettavissa Talotoimi Liikelaitoksessa, jonka toiminta olisi tutkittava myös tältä kannalta arvioituna. Ihmetyttää, miksi sitä ei lukuisista pyynnöistä huolimatta tutkita.
Vbl / Mayvor Stagnäs kirjoittaa: "Järjestelmä soveltuu parhaiten liikelaitoksille, jotka myyvät palveluja ulkopuolisille kuten Vaasan Satama ja hankkivat sillä tavalla lisää rahaa kaupungille. On kyseenalaista maksaa tulospalkkioita yksiköille, jotka palvelevat pelkästään kaupunkia itseään. "
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Johtaja Pekka Puska, joka on syntyjään vaasalainen, on sitä mieltä, että tulospalkkiot eivät kuuluu kunnallisiin eivätkä valtiollisiin laitoksiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksellakin tulospalkkiosysteemi on käytössä, mutta Pekka Puska luopui omasta tulospalkkiostaan.
Minun mielestäni valtuutettujen tulisi nyt harkita tulospalkkiojärjestelmästä luopumista ainakin niiden yksiköiden kohdalla, jotka eivät tuo kaupungille ulkopuolista rahaa.
Ihmetyttää, miksi Pohjalainen vaikenee tulospalkkioista ja Talotoimen budjetinylityksistä. Toimiiko siellä jonkinlainen sensuuri pertiaatteella "mitä vähemmän kansa tietää sen parempi". Jos toimii, niin miksi ja kenen hyväksi? Jos tällä hetkellä haluaa saada tietoa Vaasan kaupungin tapahtumista, on luettava Vasabladetia, mikä ei ole oikein ruotsinkieltä osaamattomien kannalta.
On joskus tullut mieleeni ehdottaa Vasabladetille suomenkielisen painoksen julkaisemista vaikkapa vaan viikonloppuisin.
Vasabladet voisi kerätä suomenkieliseen painokseensa kaiken sen, minkä Pohjalainen on jättänyt viikon varrella julkaisematta.
Anna-Maija Salo
vaasalaisia.info foorumissa ketjussa: ”Valtuuston ja kuntalaisten välisen viestinnän parantaminen