Seinäjoen ja Ilmajoen rajalla Kyrönjoen varressa asustelee albiinoharakka. Lintu on lähes valkoinen ja punasilmäinen. Tässä tapauksessa kyseessä ei ole sataprosenttinen albiino, koska nokka, jalat ja muutamat höyhenosat ovat mustat.
Albiinoharakka asuu Ilmajoen rajalla
Harakan bongasi seinäjokinen arkkitehti Eeku Strahl. Strahl oli matkalla työmaalle kun huomasi pellolla lokkeja ja niiden joukossa variksia, jotka hyökkäilivät valkoiselta näyttävän linnun kimppuun.
Kun Strahl katsoi nahistelua kaukoputkella hän huomasi hämmästyksekseen linnun, jota ei oltu koskaan aikaisemmin nähnyt. Kesti hetken ennen kuin Strahl tajusi, että kysymyksessä on harakka. Tämä tapahtui 11.10.2011 ja linnut olivat n. 150 metrin päässä.
-Koska kysymyksessä on ilmiselvä harvinaisuus, tarvittiin useampi käynti ennen kuin jollakin tavalla tyydyttävä otos syntyi.
-Lintu on hyvinvoiva ja terveen näköinen, mutta uskomattoman arka. Se ei liiku juuri lainkaan päiväsaikana ja lähtee liikkeelle vasta hämärässä. Laajalla peltoaukealla sitä on hyvin vaikea lähestyä, koska se pakenee heti, kun joku tulee 100m lähemmäksi, sanoo Strahl.
Eeku Strahl on päättänyt antaa bongareille koordinaatit, koska pian on lumi maassa ja silloin valkoista lintua on hyvin vaikea etsiä. Ne ovat tässä:
Leveysaste.: 62°49’11.52"P
Pituusaste.: 22°43’9.24"I
(joen molemmilla puolella)
Sijainnin koordinaatit löytyvät myös Strahlin Picasa albumista
Albiinoharakka
Väripoikkeavuus on useimmiten seurausta geenimutaatioista. Tosin ympäristötekijätkin voivat saada aikaan muutoksia linnun väritykseen. Jotkin ympäristömyrkyt voivat häiritä väripigmentin muodostumista.
Samoin yksipuolinen normaalista poikkeava ravinto voi näkyä linnun höyhenpuvussa. ” Normaalista poikkeavan värin aiheuttavat geenit ovat yleensä resessiivisiä, joten yksilön tulee saada tällainen mutanttialleeli molemmilta vanhemmiltaan. Esimerkiksi albinismi useimmilla eläimilläon tällainen ominaisuus
http://www.pily.fi/files/lintuviesti/LV4_06_kaupunkilinnut.pdf
Lisää albiinoharakasta
http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/yo/biologia/k02bi
Tässä Ilkka-Lehden juttu harakasta. Tapansa mukaan lkka- ei julkaissut lähdettä, vaikka tieto harakasta julkaistiin ensimmäisenä vaasalaisia.infossa.
Teksti: Tapio Parkkari