Jouko ”Jokke” Haapanen ja Eva Haapanen ovat pohjalaisia perusytittäjiä. Molemmat uskovat paikalliaseen elintarviketuotantoon niin vaikeata kuin se onkin suurten seurassa
Jouko ”Jokke” Pepperoni Haapanen
Monet vanhat vaasalaiset muistavat Jokke Haapasen siitä että hän toi pepperonin Vaasaan 1980-luvun alussa. Jokke lienee ollut myös ensimmäinen kebap-yrittäjä Vaasassa ja koko valtakunnan mitassa kolmen ensimmäisen joukossa. Kepab-idean Jokkea toi Turkista ollessaan merimiehenä.
-Pepperoni oli uusi juttu Vaasassa ja niinpä sattui silloin tällöin että joku vastaantulija huikkasi että ”Mitä Pepperoni”, naureskelee Jokke nyt 30-vuotta myöhemmin.
Tänään Jokke pyörittää omaa yritysään Jokken Kebab (Ei siis kebap) Merikaarron Kolkissa yhdessä vaimonsa Evan kanssa. Pitkänlinjan makkaramies ei ole hyytynyt. Tällä viikolla tulee vaasalaisten maisteltavaksi uusi versio Joken kauraryynimakkarasta joka sai vuoden elintarvikepalkinnon 2001.
Makkarapihvi
-Kysymyksessä on pihvin muotoon valmistettu kauraryynimakkara. Muutama ristinummelainen on jo päässyt kokeilemaan tuotetta kun olen sitä Ristinummen S-marketissa esitellyt. Tällä viikolla esittelen tuotettani Prismassa.
Joken tuotekehitysketju on varsin yksikertainen ja edullinen. Asiakkaiden toivomukset matkaavat pakettiautolla Kolkkiin, missä Jokke kokeilee ideoiden toimivuutta yhdessä vaimonsa Evan kanssa ja jos idea on hyvä, se voidaan ottaa käyttöön välittömästi, koska tuotantomäärät ovat pieniä.
Nyt Jokke pohtii mm. sitä maistuisiko kauraryyni-makarapihvi paremmalta paneerattuna vai ilman ja voisiko siihen lisätä vielä vaikka punajuurta. Jokken kauraaryynimakkaraa saa myös ”prinssinmakkara-formaattiin” pakattuna.
Vaasalle nimikkoeines
Jokke Haapasta voisi kutsua paikallisen elintaviketuotannon Pelle Pelottomaksi. Vuosien aikana Joken kotitehtaasta on lähtenyt maalimalle monenmoista: bratwurstia, kauraryynimakkaraa, kalkkunajogurttinakkia, kebablihaa, pitakebapia, kebapia… Muita erikoisuuksia ovat Kyrön Tumma nimellä kulkenut verimakkara ja nyt viimeeksi erinomaisen maukas lämminsävuleike sianlihasta ja punaiseen kuoreen pakattu uutuuslenkki.
Juuri nyt Jokke pohtii Vaasalle nimikkoelintarviketta, sellaista josta tulisi kalakukon, mustamakkaran tai rievän kaltainen symboli Vaasalle. Jokke haastaa kaikki vaasalaiset mukaan keksimään tuotteelle mimen muodon ja sisällön.
-Koemarkkinointi voisi tapahtua muutaman luottogrillin ja muutaman paikalliskaupan kautta, joten kehittelykustannukset jäisivät hyvin pieniksi. Kysymykseen ei tulisi mikään massaatuote, vaan vaasalainen erikoisuus, jota saa vain muutamasta pisteestä ja jota vaasalaiset tarjoisivat tuttavilleen ja vierailaeen. Se olisi komea päätös pitkälle uralle.
-Nimen, muodon tai massan keksijälle voisin lahjoittaa tuotta muutaman kilon, heittää Jokke.
Toki Jokella on jo jotain mielessä mutta yhdessä keksimisen iloa ei mikään yksityisjattelu vie.
Sukupolvien perintö
Liha-ala on Jouko Haapaselle ”sukurasite”. Joken esi-isät kuljettivat Vähäkyrostä vuosikymmenien ajan teuraslihaa Vaasaan Klinkmanille, Nymannille, OTK:lle ja Karjakunnalle. Joken isä oli töissä mm. Klinkmanilla.
Nuoruutensa vuodet Jokke vietti vaasalanlaivoilla ja Vasa Shippingin palveluksessa ja ehti seilata myös pitkällä linjalla maailman merillä. Maihin Jokke landasi itsensä 1983.
Jokke oli tutustunut Turkissa kebappiin ja niinpä ensimmäinen vaasalainen kebap-paikka näki päivänvalon Kauppapuistikko 18:ssä 1983.
-Ensimmäinen suomalainen kebap-yrittäjä taisi olla porilainen Vexi Huhtakangas. Sitten tuli mm. Kebap-Göran ja minä muiden mukana. Meillä oli useita kebap-paikkoja Vaasassa mutta sitten tuli lama ja kuivasi paikat.
Merikaartoon Jokke muutti 1976, joten omakotitalon lisäsiivessä oli helppo aloittaa.
-Tänään Jokke puhuu lämpimästi paikallisten elintarvikkeiden puolesta. Mm. kauraryynimakkaran ryynit tulevat myllystä Vanhasta Vaasasta ja ovat luomua. Savustukseen käytettävä leppälasturouhe tulee Teerijärveltä.
Kysymykseen tulevista tuotteista Jokke vastaa että ”aina mielessä niin kuin entisellä pojalla”