Kansalaiskeskustelu rappiolla Suomessa
Laadukkaita keskustelufoorumeita ei riitä jokaiseen kaupunkiin
Suomalaiset ylpeilevät tietokoneiden suurella määrällä kun se jaetaan kansalaisten kesken ja antavat mielellään vierasmaalaiselle kuvan että Suomi on siirtynyt tietoyhteiskuntaan. Yksi tietoyhteiskunnan mittareista on se, miten paljon kansalaiset käytttävät tietokoneita yhteisten asioiden hoitamiseen ja pohtimiseen eli kansalaiskeskusteluun.
vaasalaisia.infon ylläpito penkaisi asiaa ja sai kauhistuttavan lopputuloksen. Suomalaiset eivät ole kiinnostuneita kunnallisvaaleista, Suomen kaupungeissa ei ole juuri laajapohjaisia keskustelufoorumeita, ja jos on, niin tiukka moderointi estää vähänkin keskustelun.
Kuntavaalit pidetään 26 lokakuuta 2008 ja vaalikeskustelu pitäisi olla jo käynnissä joka niemessä, notkossa ja saarelmassa, vaan miten on?
Pannaan Google asialle
Tässä tutkitaan journalistisen keinon, miten yhteiskunnallista keskustelua käydään Suomen 113 kaupungissa juuri NYT.
Metodi on yksinkertainen. Syötetään blogilista.fi:n hakukenttään kaupungin nimi ja katsotaan löytyykö paikallisia kaupungin asioita laajasti käsitteleviä blogeja ja foorumeja. Blogilista.fi on Suomen kattavin blogihakemisto. Toinen tapa on syöttää Googlen hakukenttään kaupungin nimi ja sana keskustelu. Tämä on oletettavasti yleisin tapa hakea paikallista keskustelua.
Listaukseen on hyväksytty vain sellaiset saitit, jotka sisältävät keskustelufoorumin tai keskustelufoorumin ja blogin. Blogin kohdalla arvioperusteena on että se sisältää vähintään 2 kertaa viikossa päivittyvää materiaalia ja että aiheet ovat kuntalaisen kannalta yleisesti kiinnostavia.
Listaukseen ei ole hyväksytty yhden aatteen tai yhden henkilön ympärille keskittyvää keskustelufoorumia tai blogia.
Arviointi on tehty 10:n emnsimmäisen hakutuloksen perusteella, koska se on juuri se määrä, jonka ns. tavalinen surffaaja jaksaa käydä lävitse.
Menetelmä sisältää lukuisia moitittavia puutteita mutta antaa tilanteesta jonkinlaisen kuvan. Paikkakunnalla saattaa hyvinkin olla hyvä keskustelufoorumi mutta se on nimeltään ”Kotikatu”-tyyppinen ja sitä ei ole osattu markkinoida hakukoneille.
Listaus on toteutettu päivittäisen sanomalehden toimittajan vauhdilla ja on tarkoitettu työkaluksi omien juttujen tekemistä varten.
Tekijä ottaa täyden vastuun puutteista.
Tapio Parkkari
vaasalaisia.info
ylläpito
Klikkaa alempana olevaa linkkiä niin saat luettelon kaupungeistä missä toimii ehdot täyttävä sivusto.
Kaupunkiblogit, blogit ja paikallissivustot
Tämän pienimuotoisen journalistisen etsinnän tulos on skandaali. Suomen kaupungeissa ei juuri ole keskustelufoorumeja, joissa käydään kriittistä keskustelua kunnan asioista, puhumattakaan että nykyiset ja tulevat kuntapäättäjät osallistuisivat keskusteluun. Tulevat kuntapäättäjät voivat siis elää rauhassa koko seuraavan vaalikauden. Suomi ei keskustele kunnallispolitiikasta.
Vaalien alla on toki perusterttu useita ehdokkaiden- tai puolueiden sivuja, joissa on keskustelumahdollisuus mutta ne koskettavat vain ”omaa väkeä”. Niiden merkitys on marginaalinen, koska foorumin markkinoiminen vien parisen vuotta. Myöskään kuntia, ei tunnu kiinnostavan avoimen ja laajapohjaisen kansalaiskeskustelun synnyttäminen.
Monet paikalliset ja alueelliset sanomaleahdet kaihtavat keskustelupalstan avaamista kustannussyistä. Lehdet uskovat että kansalaiset käyttäytyvät ei-toivotulla tavalla ilman tiukkakätistä moderointia.
Tulisiko asia tulkita myös niin että tavallinen kuntalainen on niin vieraantunut päätöksenteosta että edes keskustelun vaatiminen ei kiinnosta?
Pääasiassa yleistä hölinää
Keskustelua käydään toki isompien maakuntalehtien foorumeissa ja Suomi24:ssä. Suomi24 on avannut oman keskustelualueen jokaiselle Suomen kaupungeista. http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=115 Keskustelua häiritsee kuitenkin se että kaikki keskustelu on samalla sivulla. Siinä menevät puurot ja vellit sekaisin ja aitoa vuorovaikutusta ei pääse syntymään. Siksi Suomi24.fi kaupunkialueita ei ole listattu erikseen. Listaa Suomi24.fi kaupunkien keskustelualueaista voit tutustua tästä.
Maakuntalehtien keskustelupalstat löytyvät lehden nettisivun linkeitä jos osaa etsia. Hakukoneilla niitä on vaikea löytää. Listaukseen on hyväksytty vain ne sivustot, jotka ovat löytyneet em. ehdoin. Tarkoituksena on pintapuolisesti tutkia kansalaiskeskustelun alustat kuntavaalien alla.
Löydä Suomen kaupunkien keskustelualueet. Voit tarkistaa keskustelun laajuuden ja tason täältä:
Helsingistä löytyy runsaasti keskustelufoorumeita mm. iltapäivälehtien ja päivälehtien saiteilta.