Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Elokuvien kevätsarja Vaasassa

Elokuvien kevätsarja Vaasassa

Kiellettyä rakkautta elokuvassa Ådalen 31". Kuva: Suomen elokuva-arkisto

Elokuva-arkiston kevätsarja
Työläiskuvauksia kuin piirrettyjäkin

Elokuvan ystävät ry:n järjestämät arkistonäytökset pyörähtävät jälleen käyntiin 16.2.2008. Vaikka Suomen elokuva-arkisto on muuttunut Kansalliseksi audiovisuaaliseksi arkistoksi, jatkuvat elokuvan ystävien näytökset samaan tuttuun malliin.

Kymmenen euron kausikortilla pääsee katsomaan seitsemän timantinkovaa elokuvaa, joiden joukkoon mahtuu niin neuvostoliittolaista ja japanilaistakin klassikkoa kuin myös piirrosanimaatioita. Muutoksia on tullut arkistonäytösten esityspaikan suhteen: Adams 1:n mennessä remonttiin, on uutena esityspaikkana Gloria 4 Hovioikeudenpuistikolla.

Kevätsarjan avaa Risto Jarvan Työmiehen Päiväkirja (Suomi 1967). Jarvan läpimurtoelokuva on vahva työläiskuvaus, jossa kahden ihmisen rakkaustarinan kautta käsitellään oman aikansa ilmapiiriä. Hitsaaja Juhanin (Paul Osipow) ja oikeistolaistaustaisen Ritvan (Elina Salo) avioliittoa varjostaa poliittiset erimielisyydet sekä henkilökohtaiset ristiriidat. Työmiehen päiväkirjassa yksittäisen ihmisen tarkastelu yhdistyy laajempaan, yhteiskunnalliseen kontekstiin ja elokuvaa onkin pidetty aluevaltauksena, "ensimmäisenä työläiselokuvana".

Mielenkiintoisina yksityiskohtana mainittakoon, että siinä kun naispääosaa esittävä Salo oli valkokankaalta varsin tuttu kasvo, miespääosan esittäjä, kuvataiteilija Osipow, oli näyttelijänä amatööri. Tämä kuvastaa toisena käsikirjoittajana toimineen Jaakko Pakkasvirran halua etsiä uusia tuulia sen ajan kangistuneen elokuvailmaisun vastapainoksi.

Elokuva-arkiston esitykset: 16.2 Adams 1:ssa (Kauppapuistikko 18) klo 14. Kaikki muut esitykset Gloria 4:ssa (Hovioikeudenpuistikko 16) klo 14.00.Sarjalippu 10 euroa. Yksittäislippuja ei myydä. Lisätietoja: http://www.cinemedia.fi/filmfriends/sea.html

Emmi-Leena Juutilainen

Keskusteluun:

Lue seuraavat näytökset täältä:


Animaatiota ja laatuelokuvia

Monipuolisuuden nimissä Elokuvan ystävät tahtovat myös viihdyttää vaasalaisyleisöä ja arkistosarjan toisessa näytöksessä valkokankaalla hyörivät animaattori Frederick Bean "Tex" Averyn piirroshahmot. Averyn kuuluisimpia luomuksia ovat Repe Sorsa ja Lurppa-koira. 100 vuotta sitten edesmenneen Averyn muistoa kunnioitetaan näyttämällä piirrospätkiä, joissa seikkailevat muun muassa Lurppa-koira, punahilkka ja susi, hylätty taikuri sekä muita animaattorin tyylin mukaisia, hulvattomia hahmoja. Kerrottakoon, että punahilkka-tarinan loppu, suden haulikkohäät mummon kanssa, aikoinaan sensuroitiin. Näin ollen piirroslauantain pätkät on luokiteltu sallituiksi kaiken ikäisille.

Piirrettyjen jälkeen valkokankaalle juoksutetaan kuvaus vihaisesta nuoresta, Tony Richardsonin Kaikista kapinallisin ( The Loneliness of the Long Distance Runner, Iso-Britannia 1962). Elokuva perustuu Alan Sillitoen samannimiseen novelliin, jossa nuorisovankilaan joutunut päähenkilö Tom Courtenay (Colin Smith) purkaa oloaan juoksemalla. Juonikuvioita paljastamatta mainittakoon, että kevään sarjan kolmas elokuva sivuuttaa jälleen työläisyyden ja luokkatietoisuuden teemoja ja kuvastaa 1960-luvun brittiyhteiskuntaa, jossa oli selvä jako "meihin" ja "heihin".

Seuraavana sarjassa nähdään Vasili Shuksinin Punainen Heisipuu ( Kalina Krasnaja, Neuvostoliitto 1967). Ohjaaja ja pääosan esittäjä Shuksin on lausunut elokuvasta seuraavasti: ”Haluaisin sanoa jotakin siitä vastuusta, jota ihmisen on tunnettava synnyinmaataan kohtaan. Me, jotka elämme nyt, tulemme olemaan vastuussa kaikesta siitä, mitä maassamme tapahtuu. Sekä hyvästä että pahasta…". Punainen Heisipuu kertoo vankileiriltä vapautuneesta miehestä, Jegor Prokudinista (Vasili Shuksin), joka yrittää epätoivoisesti palata kotiinsa Siperiaan. Itsekin siperialaiselta kolhoosilta kotoisin olleen Shuksinin jäähyväisteoksessa yhdistyy arkipäivän kuvaus, huumori ja neuvostoyhteiskunnan kritiikki.

Työläisteemaan palataan elokuvassa Ådalen 31 (Ohj. Bo Widerberg, Ruotsi 1969). Elokuva perustuu tositapahtumiin, vuoden 1931 murhenäytelmään norrlantilaisessa teollisuusyhteisössä, kun mielenosoituskulkueen viisi työläistä ammuttiin kuoliaaksi ja ruotsalainen kansankoti natisi liitoksissaan. Tapahtumaa käsitellään yhden perheen kautta ja taustalla muhii yli luokkarajojen kumpuava rakkaustarina.

Japaniin suunnataan elokuvassa Kaidan ( Ohj.Masaki Kobayashi, Japani 1964), joka koostuu neljästä, kreikkalais-amerikkalaisen lehtimies Lafcadio Hearnin töihin pohjautuvasta elokuvanovellista. Hearn kirjoitti vanhojen japanilaisten kertomusten pohjalta suosittuja tarinakokoelmia, joissa on sekä japanilaisia että länsimaalaisia aineksia. Kaidanin tarinoissa henkilöt joutuvat yliluonnollisen maailman läheisyyteen, mutta varsinaisesta kauhukerronnasta ei tässä ole kyse. Varmaa on, että Kaidan ihastuttaa katsojansa visuaaliselta toteutukseltaan, jota on kuvailtu varsin maalaukselliseksi.

Kevätsarjan päättää Tony Richardsonin ja Peter Yatesin ohjaama Hunajan Maku ( A Taste of Honey, Iso-Britannia 1961). Elokuva pohjatuu Shelagh Delaneyn samannimiseen näytelmään, jonka hän kirjoitti ollessaan vasta 18-vuotias. Näytelmänä Hunajan Maku kuului ns. "kitchen sink"-genreen, joka ravisteli brittiläistä teatteria 1950-1960- luvuilla yhteiskunnallisine teemoineen. Hunajan Maussa nuori työläistyttö heitetään kodistaan ja hän rakastuu tummaan merimieheen. Elokuvan tematiikan lisäksi rajoja rikottiin myös kuvauksissa: studion sijaan Richardsonin näyttelijäkaarti laitettiin työskentelemään ulkona brittiläisen sään armoilla, mikä ei ollut noihin aikoihin kovinkaan tavallista.

Elokuva-arkiston esitykset: 16.2 Adams 1:ssa (Kauppapuistikko 18) klo 14. Kaikki muut esitykset Gloria 4:ssa (Hovioikeudenpuistikko 16) klo 14.00. Sarjalippu 10 euroa. Yksittäislippuja ei myydä.

Lisätietoja:
http://www.cinemedia.fi/filmfriends/sea.html

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa