En voi olla peräänkuuluttamatta Vshp:n toimintaa
ohjaavia perusarvoja: ihmisarvon kunnioittaminen, vastuullisuus ja
oikeudenmukaisuus. Näitä oli virassa ollessani vaikea tunnistaa
sairaanhoitopiirin johdon suhtautumisessa psykiatriaan, kirjoittaa Sisko-Margit Syväoja.
Minne menet Vaasan psykiatria?
Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksen uusi puheenjohtaja Gun Kapténs ilmoittaa haastattelussa (Vbl 30/12) psykiatrian sydämenasiakseen. Vshp:n psykiatrian tulosalueen johtajana toimineena tiedän, että panostamista psykiatriaan tarvitaan. Virkakaudellani en havainnut psykiatrian kehittämisestä innostunutta ilmapiiriä, kirjoittaa Sisko-Margit Syväoja.
Syvällinen muutos
Psykiatrinen erikoissairaanhoito on kokenut terveydenhuollon suurimmat rakennemuutokset. Psykiatrinen sairaalahoito on käynyt läpi syvällisen muutoksen 1980-luvun puolivälistä lähtien. Kolme neljästä potilaasta, jotka olisi hoidettu aikaisemmin pysyvästi tai ainakin hyvin pitkään sairaalassa, hoidetaan nyt avohoidossa tai avohoidon ja erilaisten asumispalvelujen turvin.
Psykiatristen sairaansijojen alasajo olisi edellyttänyt avohoitopainotteisen toimintamallin rakentamista. Valitettavasti tämä toteutui pahasti ontuen ja viiveellä.
Gun Kapténs peräänkuuluttaa kuntia rakentamaan psykiatrista avohoitoa ja asumispalveluita mielenterveyspotilaille. Erikoissairaanhoidon tasoisen psykiatrisen avohoidon järjestäminen on kylläkin sairaanhoitopiirin tehtävä. Tuskin Gun Kapténs sentään tarkoittaa psykiatrisen avohoidon kunnallistamista? Muualla Suomessa sitäkin on kokeiltu, usein täysin epäonnistuneesti.
Riittämötön resurssuinti
Vaasan psykiatrinen avohoito on yhä täysin riittämättömästi resursoitu. Valtakunnallisen suosituksen mukaan psykiatrisessa avohoidossa tulisi olla vähintään yksi erikoislääkäri 10.000 asukasta kohden. Mielenterveyskeskuksessamme on vain neljä psykiatrin virkaa, joista ainoastaan yksi on vakituisesti täytetty. Vaasan MTK:n väestöpohja on n.100.000, joten siellä pitäisi olla kymmenen erikoislääkäriä!
Perustehtävän tasokkaan hoitamisen jarruna on vuosia ollut vakava lääkäripula, joka tietenkin viivästyttää myös uusien toimintojen aloittamista. Psykiatreista on puolet puuttunut pitkään.
Kuinka tässä hälyttävässä tilanteessa on panostettu uusien työntekijöiden rekrytointiin ja nykyisten työntekijöiden viihtyvyyteen? Voisi olettaa, että johto olisi ottanut henkilöstön hyvinvoinnin suorastaan sydämenasiakseen.
Huutolaispoikia
Vshp:n ylin johto on sen sijaan pitänyt psykiatriaa huutolaispojan asemassa, ja tulosalueen oma asiantuntijuus on sivuutettu. Sitä ei kuunnella edes strategiaa laadittaessa.
Gun Kapténs iloitsee siitä, että keskussairaalan henkilökunta saa systemaattista jatkokoulutusta.
Psykiatriakin on toki laatinut henkilöstölleen koulutussuunnitelman. Psykiatria painottuu avohoitoon, joka muuttuu yhä vaativammaksi. Lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon tarve kasvaa jyrkästi. Psykoterapia on avohoidon keskeinen hoitomuoto. Alle 16-vuotiaiden psykoterapiat ovat yksinomaan julkisen erikoissairaanhoidon vastuulla. Psykiatrian tulosalue panostaisi henkilöstönsä psykoterapiakoulutuksiin.
Työnantajan tuntuvaa osallistumista kustannuksiin tarvittaisiin, kuten muissakin sairaanhoitopiireissä. Vaasassa on toistuvasti jouduttu riitelemään psykiatrian koulutuksellisista erityistarpeista. Piirin johto ei ole halunnut ymmärtää psykiatrian ominaispiirteitä. Mahdollisuuksia osallistua psykoterapiakoulutuksiin on jopa heikennetty.
Tällainen henkilöstöpolitiikka nakertaa työmotivaatiota eikä houkuttele uusia työntekijöitä. Vaarana on, että yhä useampi alkaa katsella työpaikkaa muualta.
Gun Kapténs ajaa piirin hallituksen kanssa psykiatristen vuodeosastojen siirtoa Huutoniemeltä Hietalahteen. Siirtohan otettiin tavoitteeksi jo Vshp:n strategiassa 2003-2010. Ensin päätettiin kuitenkin teettää asiasta selvitys Stakesin asiantuntijatyöryhmällä.
Siirron edellytykset löytyvät Stakesin raportista, jossa määritellään seitsemän vuodeosaston (95 paikkaa) tilatarve. Suljettujen osastojen (6) ”tulee olla välittömässä yhteydessä turvallisesti rajattuihin piha-alueisiin, jotka mahdollistavat potilaiden ulkoilun”. Stakes muistuttaa tiloja tarvittavan runsaasti myös osastojen erityistoimintoihin sekä laajenevan avohoidon käyttöön. Unohtua taisi tilaa vievä työterapia.
Riittääkö kompetenssi?
Vshp:n johdosta tuntuu kuitenkin löytyvän kompetenssia kyseenalaistaa tämän ansioituneen asiantuntijaryhmän kannanotto koskien siirtoedellytyksiä. Muilta osin raporttiin on tukeuduttu erittäin voimakkaasti.
Selvityksiä on tehty Stakesin jälkeenkin. Kaikkia ei vain ole julkistettu. Tämänvuotiseen toimintasuunnitelmaan oli vielä kirjattu selvittelyjä edelleen jatkettavan. Yllättäen joulukuussa -07 piirin hallitus ilmoitti Huutoniemen psykiatristen toimintojen siirtyvän Hietalahteen vuonna 2012.
Psykiatrinen sairaalatoiminta on mielenterveyslain tiukasti ohjaamaa. Kapténsin puheet osastojen asteittaisesta siirtämisestä kertovat, etteivät sitä ajavat tunne lainkaan psykiatrisen sairaalatoiminnan luonnetta. Osastojen sijainti samassa sairaalassa on ollut ajoittain jopa edellytys sille, että perustehtävät on voitu hoitaa lain edellyttämällä tavalla lääkäripula-ahdingosta huolimatta. Yksi lääkäri hoitaa poikkeuksetta useaa osastoa.
Yhtäkään lääketieteellisesti perusteltua syytä siirtää psykiatrian toiminnot Huutoniemeltä jo ennestään ahtaan kantasairaalan kupeeseen ei ole esitetty. Huutoniemi tarjoaa psykiatrialle hyvän hoitavan ympäristön ja riittävät tilat. Siihen tarkoitukseenhan alue on rakennettu ja jo maksettukin.
Siirtosuunnitelmissa lienee kysymys jostain muusta kuin mielenterveyspotilaiden tarpeista. Kummitteleeko taustalla Vaasan kaupunkisuunnitteluviraston kaavaluonnos Huutoniemen sairaala-alueen muuttamisesta asuinalueeksi?
Tässä yhteydessä en voi olla peräänkuuluttamatta Vshp:n toimintaa ohjaavia perusarvoja: ihmisarvon kunnioittaminen, vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Näitä oli virassa ollessani vaikea tunnistaa sairaanhoitopiirin johdon suhtautumisessa psykiatriaan.
Toivottavasti psykiatrian arvostus nyt muuttuu, kun uusi hallituksen puheenjohtajakin julistaa sen olevan hänen sydämenasiansa.
Sisko-Margit Syväoja, psykiatri
Vaasa