Nämä ensimmäiset talot ovat Sala-ampujankadulla ja Lindroosintiellä. Kuten sanottu, nykyiset asukkaat voivat jatkaa asumistaan aivan rauhassa. Myynti alkaa joskus keväällä kun saadaan paperityöt ja byrokratia hoidettua, kirjoittaa Osala.
Osalan viesti ketjussa
"Tyhjien asuntojen problematiikka on siinä, että 70-luvulla oli valtakunnallisena tavoitteena kohentaa Suomen asumisväljyyttä ja silloin pyrittiin rakennetamaan väljiä asuntoja. Nyt on palattu ahtaaseen makuukoppimuotiin. Näitä nykyään "ylisuuria" kaksioita ja kolmioita on Piikipruukilla lähes 100 ja ongelmallista on se, että niitä on niin monessa talossa. Yhdessäkään talossa ei taas ole pelkästään niitä. Yksiöistä on pulaa koko kaupungissa. Myös se on tutkittu, josko voisi tehdä noista väärän kokoisista asunnoista yksiöitä. Ei lyö leiville.
Talon rakennusvuosi ja jäljellä oleva lainamäärä vaikuttaa siihen kuinka paljon tyhjiä asuntoja siinä voi olla, ennen kuin se alkaa rasittaa muita. Juuri siinä järjestyksessä taloja muutetaan ASOy:iksi ja myydään tyhjiä asuntoja kuin ne rasittavat muita.
Yli 62 % vuokrasta koostuu pääomamenoista, siis koroista ja lainalyhennyksistä ja korot ovat viime vuosina nousseet reippaasti
Pikipruukilla on muutakin kuin arava-lainaa, joka ei suinkaan ole aina halpakorkoista)
Vaasan Kaupunki on tullut hieman vastaan ja poistanut tilapäisesti tertiäärilainojensa koron. Pikipruukki on tehostanut toimintaansa ja vähentänyt työntekijöitään (johto- / ja väliportaasta.
Yli 500 uutta vaasalaista löytää ensikodin Pikipruukilta vuosittain, eikä se rasita kaupungin taloutta.
Koy Pikipruukki
Koy Pikipruukilla ei ole muita tuloja kuin vuokratulot. Se on oma juridinen henkilönsä ja sitä säätelee osakeyhtiölaki. Omistaja käyttää valtaansa valitsemalla viisi hallituksen jäsentä – asukkaat valitsevat kaksi.
Koy Pikipruukin hallituksen enemmistö taitaa asua Pikipruukin asunnossa, joten kyllä vuokralaisen ääni "kuuluu". En muuten ole vielä törmännyt tilanteeseen missä vuokralaisen ja omistajan intresseissä olisi ollut ristiriitaa, Kirjoittaa Osala.”