Pirkko Vuori on katsellut Bolotin elämää vuokrahuvilansa kuistilta pian viisi vuotta ja Pirkon vieras, Karl-Gustav Kekoni, yli 40 vuotta.
Bolotin mökkiyhteisö kyselee kontrahtia
Sundominlahden eteläisessä pohjukassa noin 2 kilometriä leveän kaislikon suojassa sijaitsee Bolotin mökkikylä ja uimaranta. Mökkikylässä viettää kesäänsä noin 40 Tölby Skifteslagin vuokralaista.
Ongelmaksi on muodostumassa se, että kesäasukkailla ei ole minkäänlaista tietoa vastuista ja velvollisuuksista. Yhdelläkään kesäasukkaalla ei ole minkäänlaista kontrahtia vaikka monet ovat olleen kunnan vuokralaisina vuosikymmeniä. . Ainoa yhteys kuntaan on säännöllisesti tuleva vuokrakuitti, missä on tilinnumero.
Nyt Bolot Dagen kyläkokous on päättänyt pyytää Tölby Skifteslagenilta kannanaottoa tilanteeseen.
Vaasalaisten kalarysä
Vielä 1900-luvun alussa Bolotin niemi oli Tölbyn ja Vikbyn kylän asukkaiden kesämaata, missä vietettiin koko kesä lehmiä ja lampaita hoitaen, kalastaen ja kaisloja keräten sekä piisamirottia pyytäen.
Kaisloja tarvittiin kattorakenteisiin sekä eläinten kuivikkeeksi. Piisamirottien turkit taas myytiin turkkureille ja niistä valmistettiin Vaasan rouvasväelle piisamiturkkeja. Alueen kuuuluisin piisaminpyytäjä oli Bernhard Borgar joka sai merkittävän osan tuloistaan piisameista.
-Kalaa tuli niin paljon että kun Valter Rodas lähti laitoja myöten kalaa olevalla ruuhellaan Vaasan kalarantaan, naapurit varoittivat että ruuhi uppoaa. Valtter pääsi kuitenkin ruuhineen turvallisesti perille.
-Aina 1800-luvun alusta 1960-luvulle saakka Bolot toimi vaasalaisten kalansaannin yhtenä tärkeimmistä paikoista. Kalaa tuli runsaasti. Pääasiassa haukea,, lahnaa ja isoa ahventa, sanoo Bolotin historiaan perehtynyt Karl-Gustav Kekoni. Kekoni on onkinut tietonsa Bolotin kronikasta.
-Kronikka on keskeneräinen ja olisi hienoa jos vaika joku opiskelija oattaisi Bolotin yhteisön ja historian gradun aiheeksi.
Bolot
Bolotin nimen historia on hieman epäselvä. Karl-Gusta Kekoni arvelee, että sana tulee kahdesta eri sanasta Bo = asua ja lot = arpa, osa. Suomeksi käännettynä kysymyksessä olisi ”asumisosa”. Sanan voi ymmärtää niin, että Bolotissa asutaan osan vuotta, mikä on totta.
Vuokrtamaata
Bolotin niemi jakaantutuu kahteen osaa Östra- ja Västräskataniin. Mustasaaren kunnan omistamalla ja Tölby Skiafteslagin hallinnoimalla alueella on noin 40 vuokramökkiä.
-Ongelmaksi on muodostumassa se, että meillä kesäasukkailla ei ole minkäänlaista tietoa vastuista ja velvollisuuksista. Yhdelläkään kaesäasukkaalla ei ole minkäänlaista kontrahtia vaikka monet ovat viettäneet kesäänsä Bolotissa vuosikymeniä. Ainoa yhteays kuntaan on säännöllisesti tuleva vuokrakuitti, missä on tilinnumero.
-Meitä kesäasukkaita tietysti kiinnostaa tietää , minne maksammme vuokrarahat menevät. Tänne johta a tie esimerkiksi kaipaa jo kovasti kunnostusta, sanoo 40 vuotta Boloatissa kesäasukkaaana asunut Karl-Gustav Kekoni.
Kekoni kertoo lähettäneensä kaksi kertaa kesäasukkaiden pyynnöstä asiasta kirjeen Tölby Skifteslagille ilman minkäänlaista tulosta.
Mökkiyhteisön ainut yhteinen foorumi on Bolot dagen, jota vietetään yleensä puolivälissä kesää.. Tänä vuonna päivää vietettiin 17. heinäkuuta.
-Ainoa yhdysside kesäasukkaiden kesken on Bolot dagen Tapahtuma on kovin epävirallinen. Jokainen tuo mukanaan mitä syö ja juo ja oman tuolin ja sitten vain vietetään iltaa.
Kaislavenetsia
Sundominlahden eteläisessä pohjukassa sijaitaseva Bolot on tänään noin 2 kilometriä leveän kaislamaton takana. Avoveteen on pari pääkanavaa ja sitten on rantakavia sekä kanavia, jotka eivät varsinaisesti johda mihinkaan.
Karl-Gustav Kekoni toivoo että ainakin pääkanavat ruopattaisiin.
-Nyt löytää kyllä hyvällä tuurilla avoveteen ja Vaasaan mutta päinvastainen liikenne on lähes mahdotonta, koska koko kaislikko on saman näköistä. Moni kulkisi Bolotiinomalla veneella jos kaislikkoon saataisiin selkeä reitti.
Kekoni tosin epäilee että lintubongarit nostavat ruoppausvaatimuksista älämälön vaikka kysymys olisi vain muutaman metrin levyisestä väylästä.
Vaasalainen Pirkko Vuori asuu kesäasukaaana Bolotissa nyt viidettä kesää. Vuori on vuokrannut mökkinsä varsinaiselta vuokralaiselta.
-Sopimus on voimassa toistaiseksi, sanoo Vuori.
Pirkko Vuoren kauniisti pidetty ja sisustettu kesämökki on rakennettu vuonna 1905. Se on siis joskus toiminut paikallisten kyläläisten kesämajana.
-Niiltä ajoilta on mökin ympärillä leveä ja melko korkea kiviaita jota tarvittiin lehmien ja lampaiden kaitsemiseen, kertoo Karl-Gustav Kekoni. Kekoni myös löytää Bolotin keskeneräisestä kronikasta tietoja mökin vaiheista aina sen perustamisesta lähtien.
-Vuokralaisia on ollut useita ja heidän joukkossaan on paljon tunnettuja vaasalaisia sukuja. Mielenkiintoista on se, että koska kysymys on vuokramaasta niin miten arvioidaan mökin arvo jos joku haluaa luopua vuokraoikeudestaan.
Onko vuosikymmeniä rakkaudella rakennetulla mökillä vain puutavaran arvo, kysyy Kekono. Samaa asiaa ihmettelee myös Pirrko Vuori.
Osa elämää
Vuoren edelleen vuokraama mökki on ainakin toistaiseksi nimetön. Edes Pirrkko ei ole ainakaan julkisesti antanut ”torpalleen” nimeä.
-Kesäpaikasta on tullut osa elämääni. Kun molemmat vanhempani kuolivast melko lähekköäin, tului mökistä oikeastaan ainoa henkireika ja sitä se on ollut siitä saakka, sanoo Vuori.
Pirkko Vuoren mukaan Bolotin mökkuyhteisö on todellinen yhteisö.
-Mökkeilyn kautta olen saanaaut uusia todelisia ystäviä, unohtamatta ystävääni joka toi minut Bolotiin jo monta vuotta takaperin. Täällä on naapuariapu vielä kunniassa. En ole kovin taitava miesten töissä mutta aina olen apua saanut. Joskus on pihamaalle ilmestynyt jopa puukuorma, sanoo Vuori ja katsoo Kekoniin.
Bolot muodostaa mökkeineen ja kesäasukkaideen kesäidyllyn. Edes harva vaasalainen tietää mitään Bolotin olemmassaolosta.
-Emme me pahemmin Bolotista kerro mutta emme myöskään halua salata sen olemassaoloa. Alueella on aktiivia kesäasukkaita mutta myös sellaisia vuokralaisia jotka käyvät kerran kesässä tai harvemmin, vihjaavat Vuori ja Kekoni Tölby Skifteslagin suuntaan.