Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Polkuauto ja nojakolmipyörä

Polkuauto ja nojakolmipyörä

Kuva: Johan Hagström

Olavi Vähämäki osallistui Botniapyöräilyyn pääsiäismunan värisellä (ja muotoisella) ’kinnerillään’.

Olavi menee munalla töihin

Kuten kuvasta näkyy Olavi on myös radioamatööri ja limusiini on tietysti varustettu radiolla. Kinneristä löytyi myös muita varustuksia, paljastaa vilkaisu ohjaamoon. "Tosi nuuka peli", toteaa Olavi ja viittaa tietysti kotikuntaansa, Laihiaan. Tulee mieleen tuo vanha slogan: "Mene munalla töihin!"

Tuloslista osoitteessa http://www.botniacyklingen.fi paljastaa, että Olavi ’meni munallaan’ 106 km lenkin, matka kesti vähän yli 7 tuntia.

Olavi Vähämäki on toteuttanut käytännössä sen, mistä Tapio Osala ja eräät muut ovat vaasalaisia.info foorumilla jo pitkään kirjoiotelleet. Olavi on ottanut lihasvoiman hevosmoimien tilalle. Ehkä Vaasasta tai sitten Laihiasta vielä joskus kehittyy ihmisvomalla kulkevien vempeleiden mallipaikkakunta.

Fakta

Suomessa ja Ruotsissa oli toisen maailmansodan jälkeen pula bensiinistä ja kinnereitä rakennettiin korvaamaan autoja. Reino Karpion mukaan kinnereitä rakennetiin Suomessa noin 20 kpl, kun taas Ruotsissa niitä oli 11 000!

Suuri ero johtui lähinnä siitä että Suomessa oli myös pula polkupyörien osista, mutta Ruotsissa polkupyörän osia oli saatavilla. Kinnereitä rakennettiin lähinnä kaupungeissa, mutta muutama rakennettiin myös maaseudulla. Kinnereiden aika oli noin 1947-1952. Kun bensiinipula hellitti saivat jotkut kinnerit polttomoottorin teholähteekseen.

Kinnereitä

Nojakolmipyöriä


Kesävempeleet

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa