Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Maria Tolppanen Lapsiavioliittoihin puututtava vaasalaisia.info

Maria Tolppanen Lapsiavioliittoihin puututtava vaasalaisia.info

Tolppanen vaatii
”Lapsiavioliittoihin on puututtava”

– Menevätkö lapset Suomessa naimisiin omasta tahdostaan vai perheen ja suvun pakottamina? Tästä olen huolissani. Mielestäni alaikäisten ei pitäisi mennä lainkaan avioliittoon, toteaa kansanedustaja Maria Tolppanen (ps).

Suomen lain mukaan alle 18-vuotias ei saa mennä naimisiin. Silti oikeusministeriö myöntää vuosittain kymmeniä poikkeuslupia lapsiavioliitoille. Syitä luville voivat olla raskaus, uskonnollinen vakaumus tai kulttuuriset seikat. Unicefin mielestä Suomen avioliittolaki rikkoo lapsen oikeuksia.

– Oikeusministeriö ei edes kuule alaikäisen mielipidettä, kun poikkeuslupaa avioliittoon haetaan, vaikka asia mullistaa tämän koko elämän. Hänen huoltajaansa kuullaan, jos hänet kohtuullisella vaivannäöllä löydetään. Entäpä, jos juuri huoltaja pakottaa lapsen naimisiin? Tolppanen kysyy.

Lapsiasiavaltuutettu ei sallisi alle 16-vuotiaalle lupaa avioitumiseen. Hän toivoo, että viranomaiset edes kysyisivät alaikäisen omaa mielipidettä asiassa. Suomen Unicefin edustaja ehdottaa, että lapsella olisi kuulemistilanteessa puolueeton edustaja ja että lastensuojeluviranomainen saisi vähintään arvion lapsen kyvystä päättää avioitumisesta.

– Olen kysynyt hallitukselta kirjallisella kysymyksellä, mitä se aikoo tehdä, että Suomen avioliittolainsäädäntö jatkossa takaa lapsen mielipiteen kuulemisen ja huomioimisen poikkeuslupaa haettaessa, Tolppanen kertoo.
 

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa