Ei kannata huutaa niin kovaa, mielipidetutkimus on mielipidetutkimus. Emme me suistu tieltä ojaan vain siksi, että olemme saaneet tietää mitä mieltä kuntalaiset todella ovat. Kuntaliitoksia ei johdeta mielipidetutkimuksilla, ne ovat monimutkaisia, rakenteisiin kohdistuvia toimenpiteitä ja vaativat perusteellisia neuvotteluja naapureiden kanssa,kirjoittaa Lars G. Gästgovars, RKP
Ääneni vaientaminen hallitussalissa, kun kokoukset on siirretty tiistaipäiville, saattaa onnistua, mutta kukaan ei pysty vaientamaan kuntalaisten mielipidekyselyssä kuuluvia ääniä.
Nyt jäitä hattuun
Kuntaliitoksia ei pitäisi tehdä, jos ne eivät johda parempiin palveluihin ja tehokkaampaan kunnallishallintoon. Tämä mielipide on ollut johtotähteni, ja nyt kuntalaisemme vahvistavat saman mielipidetutkimuksessa. Tutkimus on hyvin tehty ja perustuu hallituksen lakiehdotukseen, jossa sanotaan, että Suomen kaikkien kuntien on syksyyn mennessä ilmoitettava kunnat, joiden kanssa haluavat aloittaa neuvottelut liitoksesta. Neuvotteluista saadaan liitosasiakirja, jossa edut ja haitat esitetään.
Tällaiseen asiakirjaan mielipidekysely antaa vastauksen kyllä. Vastaukset ovat yksiselitteisiä. Yli 60 % vastanneista puoltaa kuntaliitoksia, jos kunnan talous ja palvelut paranevat. Oudolta sen sijaan näyttää, kun katsoo tulosta toisesta kulmasta. Tällöin 40 % vastustaa liitoksia, vaikka palvelut ja kunnan talous heikkenisivät. Alan nyt ymmärtää, miksi poliitikot, jotka kuuluvat tähän 40 prosentin vähemmistöön, aina ovat vastustaneet ennakointia ja neuvotteluja.
Tutkimuksen mukaan kuntalaiset asettavat paremmat palvelut ja paremman kunnallistalouden kuntarajojen edelle. Nyt poliitikot, jotka ovat kyselyn 40 prosentin kanssa samaa mieltä, eivät voi kieltäytyä toimimasta, kuten tekivät kun kyseessä oli Siv Sundbergin ja Anita Niemi-Iilahden selvitys. Lähinaapureiden kanssa on aloitettava rehelliset ja avoimet neuvottelut.
Alueen vaikuttavuus riippuu siitä, pääsevätkö kunnat yhteisymmärrykseen näissä asioissa. Kaikki tietävät, että kunnat ja kaupungit luovat mahdollisuudet elinkeinoelämän kukoistukselle. Muut alueet ohittavat meidät, ellemme pääse alueelliseen yhteisymmärrykseen, jossa kaikki kunnat puhaltavat yhteen hiileen. Meidän on lopetettava Suur-Pohjanmaan kunnasta puhuminen. Se malli on epärealistinen, mutta saattaa antaa 40 prosentin toivomat vastaukset. Ratkaistaan keskussairaalaongelma pohjalaisittain ja palataan keskusteluihin kolmen tai vaihtoehtoisesti kahden kunnan mallista.
Tähän yhteisymmärrykseen ei päästä toistamalla sanaa ei tai väittämällä, että Svenska Bildningsförbundetin tilaama mielipidekysely on kuntalaisten harhauttamista ja manipulointia. Kuntalaiset ovat vastanneet Taloustutkimuksen kyselyyn. Nyt on jääräpäisimmänkin mustasaarelaisen oivallettava todellisuus ja siirryttävä neuvottelupöytään, josta jo vuosia olen puhunut. Jos kieltäydymme keskustelemasta naapureidemme kanssa, emme pääse eteenpäin emmekä taaksepäin.
Valitettavasti olemme Mustasaaressa liikkeellä aivan liian myöhään, meillä ei ole enää valtteja. Kuinka usein olenkaan puhunut ennakoinnista, vaikutusarvioinneista tai suunnitelmasta B, jos tämä lakiehdotus vaatisi toimenpiteitä, mutta ei.
Ääneni vaientaminen hallitussalissa, kun kokoukset on siirretty tiistaipäiville, saattaa onnistua, mutta kukaan ei pysty vaientamaan kuntalaisten mielipidekyselyssä kuuluvia ääniä.
Lars Gästgivars
Kunnanvaltuuston jäsen Mustasaari
Kunnanvaltuuston jäsen Mustasaari