Hallitus on aloittanut ennennäkemättömän kampanjan peittääkseen holtittomuutensa STX:n Turun telakan asiassa. Pääministeri sanoo hallituksen tehneen kaikkensa, jotta loistoristeilijätilaus olisi saatu Suomeen. Hallituksen mukaan laki ja EU-säännökset kuitenkin estivät megaluokan tilauksen. Tämä on täyttä puppua,kirjoittaa Maria Tolppanen, PS
Vaarallista leikkiä työllisyydellä
Hallituksen mukaan laki ja EU:n artiklat, lähinnä 107, estivät vltion osallistumisen risteilijäaluksen rahoituspakettiin. Artiklan mukaan valtio ei saa tukipolitiikallaan vääristää kilpailua. Tässä hämmästyttää kaksi asiaa. STX:n Turun telakan kohdalla kyse oli markkinahintaisesta lainasta, ei tuesta.
En ymmärrä kilpailuperustettakaan. Royal Caribbean neuvotteli ainoastaan Turun telakan kanssa, siinä ei ollut kilpailevaa telakkaa. Vasta, kun valtio kieltäytyi käyttöpääomalainasta telakalle, alkoivat neuvottelut STX:n ranskalaisen telakan kanssa. Me tiedämme, mitä siitä seurasi.
Valtio heitti yli 20 000 työpaikkaa menemään. 50 miljoonan markkinahintaisella käyttöpääomalainalla olisi varmistettu 1,8 miljardin euron kauppa. Minä pelkään, mitä tästä vielä seuraa. Nimittäin risteilijätilauksen ohimeno koskettaa Turun telakan lisäksi noin 900 alihankkijaa ympäri Suomea.
Vaasan osalta tilaus olisi varmasti rauhoittanut mieliä Wärtsilässä, jossa duunariporukka tekee nelipäiväistä viikkoa kuukauden lomautuksen jälkeen.
Suomessa on käsittämätön tapa tulkita artikloita ja muita säännöksiä suomalaisille epäedullisesti. Näin on esimerkiksi konserniavustusten kohdalla.
Tein viime vuonna lakialoitteen, joka olisi tukkinut porsaanreiän, josta miljoonat virtaavat veroparatiiseihin. Laissa, joka on ajalta ennen pääomien vapaata liikkuvuutta, on yksi pykälä, jonka kahdessa ensimmäisessä momentissa puhutaan kotimaisista yhtiöistä. Kolmannessa momentissa kotimaisuutta korostavat sanat ovat jääneet pois. Ehdotin, että nuo kotimaisuutta koskevat sanat olisi lisätty ko. momenttiin.
Valtiovarainministeri vastasi, että näin ei voi tehdä, koska se olisi epäoikeudenmukaista ulkomaisille yhtiöille. Valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan konserniavustuksia saa maksaa veroparatiiseissa oleville konsernin tytär- tai emoyhtiöille, jos näillä on kiinteä toimipiste Suomessa. Tällä päätöksellä valtio siunasi satojen miljoonien, ehkä jopa miljardin euron siirrot suomalaisen verottajan ulottumattomiin.
Valtiovarainministerin tyrmäys on hämmästyttävä, varsinkin kun otetaan huomioon, että sekä korkein oikeusaste Suomessa että EU ovat tuominneet konserniavustusten maksamisen ulkomaisille tytär- tai emoyhtiöille.
Jos hallitus toimii näin, voimmeko edes ihmetellä sitä, kuinka pääomapiirit vähentävät väkeään UPM:n ja Nokian tehtailla Suomessa.
Jos työpaikat vähenevät tätä vauhtia, voidaan nuorisotakuu haudata juhlapuheisiin. Se ei toteudu, jos maassa ei ole työpaikkoja, jos oppisopimuksia ei solmita ja jos toisen asteen aloituspaikkoja ajetaan alas. Se toteutuu tässä tilanteessa vain siten, että nuorilla ryhdytään teettämään ilmaista työtä.
Pelkään pahoin, että hallituksen toimet koskettavat myös pohjalaisia nuoria niin rannikolla kuin sisämaassakin. Nämä asiat tulevat esille varmasti myös Vaasan valtuustossa. Alkuvuosi näyttää kuitenkin menevän tiukasti jääkiekkoilun ja jalkapalloilun merkeissä.
Maria Tolppanen, kansanedustaja (ps)