Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasaan kulttuurikasarmi 2013

Vaasaan kulttuurikasarmi 2013

Vaasan Kulttuurikasarmi-hanke

Vaasan kaupunki haluaa kehittää ja vakiinnuttaa kasarmin alueen Kulttuurikasarmina – alueena, joka tarjoaa vaasalaisille kulttuurinkuluttajille lisää elämyksiä ja tapahtumia. Juuri aloitettua hanketta vetää Vaasan kaupungin kulttuurikeskuksen projektikoordinaattori ja hankkeen mahdollistaa Pohjanmaan liiton myöntämä EU:n aluekehitysrahaston tuki.

Tausta ja tavoitteet

Useissa kaupungeissa Suomessa on havahduttu kehittämään luovan toiminnan keskittymiä. Usein ne ovat käytännön muodoltaan toteutuneet ”kulttuuritehtaissa”, joissa teolliselta tuotannolta vapaaksi jääneisiin kiinteistöihin on perustettu – joko tietoisen prosessin tuloksena tai orgaanisen kasvun myötä – kulttuurikeskittymiä. Näissä elävät rinnakkain taiteen tekijät, taideorganisaatiot ja luovan alan bisnestoimijat. Ne luovat samalla myös areenan kaupunkikulttuurin toteutumiselle ja tarjoavat kaupunkeihin uutta, luovaa säpinää.

August Bomanin suunnittelema Vaasan puukasarmialue on kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävä, puisen sotilasarkkitehtuurin nähtävyys. Keskellä kaupunkia sijaitseva ehyt puukasarmialue on säilynyt kokonaisuutta rikkovalta uudisrakentamiselta. Kasarmialue siirtyi valtiolta Vaasan kaupungin omistukseen pääosin vuonna 1999. Joitakin osia kaupunki hankki vasta vuonna 2002. Nyt kaupungin omistuksessa on käytännössä yksi kortteli, jota rajaavat Koulukatu, Korsholmanpuistikko, Raastuvankatu ja Tiilitehtaankatu. Vaasan kaupungin kulttuurikeskus ylläpitää ja kehittää Kasarmi 13 rakennusta ja toimintaa, ja muu rakennuskanta kuuluu Vaasan kaupungin Talotoimelle.

Vuoden 2012 lopulla alkanut Kulttuurikasarmi-hanke on jatkoa Vaasan kaupungin KUHI-hankkeelle. Kulttuurikasarmi-hankkeen tavoitteena on luoda Kulttuurikasarmista toimiva ja avoin yhteistyöverkosto, jossa erilaiset kulttuurinalat kohtaavat ja toimivat yhdessä. Tarkoitus on kehittää alueesta Vaasalle nähtävyys, jossa on elävää toimintaa ja kulttuuritarjontaa vaasalaisille ja myös matkailijoille. Hankkeen pituus on 14 kuukautta.

Rahoitus

Pohjanmaan liitto on myöntänyt Kulttuurikasarmi-hankkeelle EAKR- ja valtionrahoitusta. Yksi EAKR-ohjelman suurten kaupunkiseutujen kehittämistä koskevan toimintalinja 4:n teemoista on yhteisöllisyyden edistäminen. Siinä painotetaan kumppanuustoimintaa ja mm. alueellisten työryhmien aktivointia.

Tavoitteena on koota yhteen alueen kehittämisestä kiinnostuneita toimijoita ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa asuinalueen palveluihin ja kaupunkiympäristön suunnitteluun sekä luoda pysyviä vuorovaikutuskanavia asukkaiden ja kaupungin välille. Vaasan kaupungin kuntarahoitusosuuden kautta mukana on myös Kaupunkikehitys.

Toteutus

Hankkeen projektikoordinaattorina toimii Milla Virta, jonka fyysinen työpiste sijaitsee helmikuun alusta Kasarmin alueella, Kulttuurikeskuksen hallinnoimassa Kasarmi 13:n rakennuksessa (Korsholmanpuistikko 6-8, 65100 Vaasa).

Projektikoordinaattorin tehtävänä on selvittää toimijoiden yhteistyömahdollisuuksia. Projektilla haetaan ratkaisua toimintamallin kehittämiseksi ja Kasarmilla toimivien yritysten ja yhdistysten konkreettisen yhteistyö- ja markkinointimallin luomiseksi.

Liikkeelle lähdetään alueen tosiasiallisista toimijoista. Kasarmin alueella toimii tällä hetkellä mm. Pikku Aasin Nukketeatteri, Vaasan Taiteilijaseura, Teatteri Soiva Sammakko, Tangocho Wasa (argentiinalaisen tangon yhdistys), Teatteri Outolintu, Kpanlogo Yede (afrikkalaisen tanssin yhdistys), Pro Artibuksen taiteilijat, Sotilaskotiyhdistys, Pohjanmaan sotilassoittokunta, tekstiili- ja kuvataiteilijoita, Tanssikoulu Kipinä sekä Vaasan kaupungin avoin päiväkoti, Taiteen perusopetus TaiKon ja Pikkukasarmin päiväkoti. Lisäksi alueella on Novian Teater Casa. Alueen kehittämistyöskentelyssä kohderyhmiä ovat myös Kantakaupungin asukasyhdistys ry, erilaiset kulttuuritoimijat ja tapahtumien järjestäjät.

Kasarmin alueen toimijoista kootaan työryhmä, joka yhteistyössä projektikoordinaattorin kanssa lähtee kehittämään alueen toimijoiden yhteistyömallia, alueen sisällöllistä kehittämistä ja projektin aikana järjestettäviä seminaareja ja tapahtumaa. Työryhmässä voivat olla mukana kaikki halukkaat alueen toimijoiden edustajat.

Hankkeen aikana ohjaavana elimenä toimii ohjausryhmä, jonka kokoonpano on seuraava: edustajia Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastotoimesta, Pohjanmaan liitosta, Kaupunkikehityksestä, Kasarmin toimijoista, Kantakaupungin asukasyhdistyksestä, Talotoimesta sekä projektikoordinaattori.

Kulttuurikasarmille perustetaan projektin loppupuolella pysyvämpi työryhmä, jonka tarkoituksena on jatkaa Kulttuurikeskuksen vetämänä ohjausryhmässä aloitettua yhteistyötä Kasarmin alueen toimijoiden kanssa. Näin pyritään muodostamaan pysyvä foorumi kasarmialueen kehittämisestä kiinnostuneille toimijoille hankkeen päättymisen jälkeen.

Lisätietoja antaa

Milla Virta
Projektikoordinaattori
milla.virta@vaasa.fi

”Lehdistötiedote 21.1.2013”


About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa