Vaasassa on ollut ikuinen keskustelunaihe ns. kielimuurikysymys, joka on vahvasti esillä myös nuorten keskuudessa. Suomen- ja ruotsinkielisten välillä oli aikoinaan jopa väkivaltainen sanaharkan ja vihamielisyyden kulttuuri. Tästä on onneksi suurimmaksi osaksi päästy eroon ja sanaharkka on lähinnä enää pienimuotoista kiusoittelua ja tutustumispelkoa, kirjoittaa perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Matias Kvist.
Kielisota pantava roamukoppaan.
Nyt olisikin aika ottaa seuraava askel tässä kehityksessä. Nyt kun "sotiminen" kielimuurilla on lopetettu, on aika rikkoa ne kokonaan!
Ensimmäiseksi selkeäksi askeleeksi ehdottaisin koulujen yhdistämistä. Konkreettisesti tämä siis tarkoittaisi suomen- ja ruotsinkielisten koulujen siirtämistä saman katon alle niin, että koulu olisi yksi toimiva yksikkö, joka sisältäisi sekä suomen- ja ruotsinkielisiä luokkia.<
Tällainen malli takaisi suomen- ja ruotsinkielisten lasten yhteisiä sosiaalisia kontakteja jo pienestä pitäen. Näin tulevaisuudessa vältyttäisiin molemminpuolisilta ennakkoluulojen viidakolta. Tämä tarjoaisi myös niin sanottua "luonnollista kielikylpyä" jokaiselle vaasalaiselle lapselle ensimmäisestä luokasta alkaen. Näin myös toisen kotimaisen kielen opettelu olisi huomattavasti helpompaa, kun siihen rinnastettaisiin luonnollinen oppiminen leikkien, harrastusten ja sosiaalisten kontaktien kautta. Molempien kotimaisten kielten osaajien määrän kasvu olisi Vaasalle yksinomaan positiivinen asia !
hminen yksilönä hyötyy kaksikielisyydestä paljon. Ajatellaanpa vaikka ruotsinkielistä ihmistä Pohjanmaalla. Hänen vaihtoehtonsa muualla Suomessa ovat minimaaliset, kun ajatellaan työ- tai asuinpaikan hakemista. Kaksikielisyys tai ainakin toisen kielen kelvollinen osaaminen hyödyttää sekä suomen- että ruotsinkielisiä, mutta etenkin ruotsinkielisen henkilön mahdollisuudet työllistyä tai kouluttautua muualla Suomessa moninkertaistuvat suomenkielen osaamisen myötä.
Suomen- ja ruotsinkielisten koulujen yhdistämisessä näen myös yhden harvoista mahdollisuuksista säästää niin, että kukaan ei joudu kärsimään, vaan pikemminkin kaikki hyötyvät. Tällaisten koulujen ylläpitö, vaikkakin niiden koko olisi suurempi kuin nykyisillä kouluilla, maksavat yhteiskunnalle huomattavasti vähemmän kuin se vaihtoehto, että jokaisella kieliryhmällä olisi omat koulunsa.
Toinen merkittävä kielimuureista kärsivä osa on terveydenhuolto. Tällä hetkellä esimerkiksi Vaasan keskussairaalaan ei ole realistisia mahdollisuuksia päästä töihin vain suomea osaamalla. Kielirajoitteiden takia monet suomenkieliset hoitajat joutuvat muuttamaan pois Vaasasta. Eikä käänteisesti myöskään Vaasaan muuteta kielikynnyksen takia.
Tämä on yksinomaan liiallisten kielivaatimuksien syytä, sillä omasta kunnasta ja lähikunnista olisi varmasti työntekijöitä tällekin alalle. Kielipolitiikan takia kielivaatimusten asettaminen on lopetettava! Huhut myös kertovat , että keskussairaalasta löytyy täysin suomea osaamattomia työntekijoitä! Tämä on uskomatonta, kun suomenkielisiltä vaaditaan ehdottomasti ruotsinkielentaitoa.
Mutta kaikista hämmästyttävimpänä pidän uutista siitä, kun Vaasan keskussairaalaan palkattiin työntekijöitä ohi kielivaatimusten Espanjasta, ja samalla omat yksikielisemme eivät saa töitä. Kysymys ei ole siitä , etteivätkö espanjalaiset hoitajat olisi päteviä, mutta käsittämättömintä oli perustelu, että he ovat innokkaita oppimaan kieliä. Eikö sitten yksistään esimerkiksi suomenkieltä osaava vaasalainen sitä ole?
Matias Kvist
Email: vps.matias.pallo@luukku.com
Kotisivu:
http://www.facebook.com/MatiasKvistVaas