Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on vakava ongelma. Viimeisen parin vuoden ajalta on tapahtunut todella vakavia perhesurmia. Väkivalta aiheuttaa kotien seinien sisäpuolella perheille suurta kärsimystä, kirjoittaa vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Tapio ”Osku” Oikarinen.
Kunnilla vastuu perheväkivallan ehkäisyssä
Ensi- ja turvakotien liitto julkaisi kuntavaalien alla erityisesti ehdokkaille tarkoitetun aineiston ”tiell vallisempaa kuin kodeissa”. Siinä kerrotaan millaisen uhan alla monissa kodeissa todellisuudessa valitettavasti eletään. Olen tätä Ensi- ja turvakotien liiton esitettä jakanut paljon kaikkien puolueiden kunnallisvaaliehdokkaille. Jotkut ehdokkaat ovatkin aineiston tietoja käyttäen ottaneet julkisesti väkivallan vastaisen kannanoton. Hienoa. Huoli on noussut erityisesti siitä, että joissakin kaupungeissa on purettu turvakotipalveluiden ostosopimuksia, eikä tilalle osoiteta riittäviä palveluita.
Yhteiskunnalle aiheutuu väkivallasta myös suuria välillisiä ja välittömiä kustannuksia. Kustannukset liittyvät terveydenhoitoon, oikeuskuluihin, lastensuojeluun ja muihin sosiaalikuluihin. Välilliset kulut ovat mm. työstä poissaoloja. Suurin murhe on kuitenkin perheiden henkisessä kärsimyksessä. Perheväkivaltaa voidaan vähentää ja sen seurauksia lieventää ottamalla selkeä asenne väkivaltaa vastaan ja puuttumalla siihen ajoissa. Viime vuosina ovat mm. EU, Sosiaali- ja terveysministeriö ja Suomen Kuntaliitto.
Viimeksi Länsi- ja sisäsuomen aluehallintovirasto (AVI) ovat ohjeistaneet kuntia perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyssä turvallisuusstrategia 2013-2015 asiakirjassaan, jota sain olla osaltani valmistelemassa. Eri ohjeistuksissa ja suosituksissa kuntia kehotetaan ja vastuutetaan huolehtimaan perheväkivallan ennaltaehkäisyn, hoidon ja väkivaltaan puuttumisesta koordinoidusti.
Vaasassa on jo kymmenkunta vuotta ollut toimiva moniammatillinen työryhmä, jonka tehtävänä on koordinoida näitä palveluita sekä järjestää henkilöstölle jatkuvasti koulutusta. Täällä laadittiin jo vuosituhannen alussa väkivallan huomaamiseen, siihen puuttumiseen ja hoitoon liittyvä toimintaohjelma. Vaasassa on toimiva ja laatukriteerit täyttävä turvakoti, josta kaupunki ostaa palvelut. Väkivallan seurauksien hoitoa täydentävät avopalvelut toimivat kaupungissa Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella.
Avopalveluja käyttävät sekä väkivallan tekijät että kokijat. Tänä vuonna on Vaasassa käynnistetty myös moniammatillinen riskien arviointi järjestelmä (MARAK), jonka tehtävänä on arvioida ja järjestää ennaltaehkäisevät turvaamistoimet perheille, joissa nähdään erityistä vakavan väkivallan riskiä.<
Mitä siis vielä on parannettavaa? Työkokemukseni ja tutkimustiedon valossa voidaan osoittaa, että perheessä ja lähisuhteessa oleva väkivalta loppuu parhaiten jos koko perhe – myös väkivallan tekijä – saadaan työskentelemään väkivallattomuuden puolesta. Kaikki perheväkivallan kokijat eivät välttämättä tarvitse turvakodin kaltaista fyysistä turvapaikkaa. Joskus traumaattisten kokemusten purkamiseen ja ratkaisujen etsimiseen riittää lyhytkestoinenkin ohjaava avopalvelu. Joskus kaivataan pitempää terapiatyöskentelyä kuin mihin nykyiset palvelut antavat mahdollisuuden.
Palveluiden kehittäminen ja vakiinnuttaminen vaatii tulevaisuudessa kaupungin entistä vahvempaa mukaantuloa myös nykyisten avopalveluiden rahoitukseen. Vaihtoehtona voi tietenkin olla se, että kaupungin omissa eri terveydenhuollon toimipaikoissa kyetään takaamaan pitkät terapiapalvelut myös perheväkivallan jälkihoitona.
Perusvaatimuksena kaikissa suosituksissa ja ohjeissa esitetään, että kunnista on oltava vähintään yksi turvakotipaikka jokaista 10 000 asukasta kohti. Eri ohjelmatyöryhmissä sekä koordinointielimissä olen ajanut kantaa, että kunnan sijasta puhuttaisiin suuremmista kokonaisuuksista, esimerkiksi maakunnista. Vaasassa ja Pohjanmaan maakunnassa tilanne on kohtuullinen, mutta naapurimaakunnissa ja lähikunnissa on paljon palveluaukkoja ja asiakkaat eivät saa maksusitoumuksia olemassa oleviinkaan palveluihin
Ennaltaehkäisy, väkivaltaan puuttuminen ja hoitoonohjaus vaatii resursseja myös kaupungin henkilökunnan jatkuvaan täydennyskoulutukseen. Pidetään jatkossakin Vaasa edelläkävijänä perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyssä ja hoidossa. Vaikutusta on erityisesti sillä millaisia valtuutettuja kuntavaaleissa valitaan.
Tapio (Osku) Oikarinen (vas)
avopalveluohjaaja
kuntavaaliehdokas nro 416