Jo vuosia Vaasan paikallispolitiikassa on mainittu mystinen ryhmä nimeltä urheilupuolue. Tämä puolue saa kuulemma kaiken haluamansa ja jyrää hankkeensa läpi. Väite on mielestäni suurta liioittelua. Uskallankin väittää, että meillä on vahva kulttuuripuolue, mutta ei urheilupuoluetta, kirjoittaa kokoomuksen kuntavaaliehdokas Marko Heinonen.
Mikä urheilipuolue, mikä se sellainen on?
Selvennyksenä totean, että jätän mielipidekirjoitukseni ulkopuolelle kunnalta vaaditut lakisääteiset toiminnot, kuten terveys – ja sivistystoimen.
En hae tässä vastakkainasettelua. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Vaasan kokoisessa kaupungissa on kulttuurilaitoksia oltava. Niitä on oltava riittävästi ja laadun on oltava hyvää. Näiltä osin olosuhteet on yleensä hoidettu kuntoon, ja hyvä näin.
Kulttuurilaitosten lisäksi kaupungissa on oltava myös kelvollinen jalkapallostadion, palloiluhalli, jäähalli sekä muita liikuntapaikkoja. Nämä ovat kulttuurilaitosten ohella keskuskaupunkien vetovoimatekijöitä. Vaasalaisten edustusjoukkueiden painoarvoa kaupungin imagonluojina ei voi vähätellä. Vaasan Palloseuran tietänevät Suomessa lähes kaikki.
Ihmettelen miksi juuri liikuntapaikkarakentaminen aiheuttaa Vaasan valtuustossa niin suurta intohimoa? Muistan esimerkkinä taannoiset uimahallista käydyt keskustelut ja pitkän toteutusprosessin. Lopulta tuli valmista, ja käyttäjämäärät ovat huikeita. Tänä vuonna kävijöitä on noin 260000. Määrä on muuten viisi kertaa suurempi kuin kaupunginteatterin vuosittainen kävijämäärä.
Esimerkkinä laskettuna teatterin, kaupunginorkesterin, Tikanojan taidekodin sekä Kuntsin modernin taiteen museon yhteinen nettomeno kaupungille on suunnilleen sama kuin koko liikuntatoimen yhteensä. Liikuntatoimen asiakasmäärä on vähintään kymmenkertainen. Jokaista vaasalaista kohden näitä molempia sektoreita rahoitetaan laskutavasta riippuen 70-80 eurolla vuodessa.
Rinnastan liikuntapaikkahankkeet täysin muihin kulttuurihankkeisiin. Käyttäjäkuntakin on ainakin osittain samaa. Minulle kulttuuria on jalkapallo-, jääkiekko- tai salibandymatsi. Ja minun kaltaisiani otteluista nauttivia vaasalaisia veronmaksajia on paljon.
Jos kaupunginteatterin tai kaupunginorkesterin yleisö joutuisi kituuttamaan samoissa olosuhteissa kuin urheilukatsojat Hietalahden stadionilla tai Kauppiksen salissa, kävijämäärät olisivat melko olemattomat.
Vuonna 2012 kaupungin eri liikuntatiloista varataan vuoroja noin 43000 tuntia. Tämä luku antaa jonkinlaisen mittasuhteen sille miten suurta joukkoa kaupungin liikuntapaikkahankkeet koskettavat.
Marko Heinonen