Kesädekkari onkin kesäpokkari
-Enää ei voida puhua kesädekkareista, eikä mistään muustakaan selvärajaisesta kesäkirjatyypistä. Nyt ostetaan tietty kirja, tai puhdasta viihdettä. Jos jonkun yhteisen sanan haluaa löytää, niin se on pokkari, sanoo vuodesta 1979 Pohjanmaan Antikvariaattia pitänyt Christian Olsson
Ohssonin mukaan halvat kesäpokkarit kertovat kulttuurimuutoksesta. Kirjasta on tullut yhä enemmän kertahyödyke, mutta myös kierrätystavara.
-Monet ketovat jo kesäpokkaria ostaessaan, että aikovat jättää sen hotellihuoneeseen tai kesäpaikkaan sen jälkaeen kun se on luettu. Monilla ulkomaisilla hotellilla onkin hyvätasoinen suomenkielinen pieni kirjasto, tietää Olsson.
Kaipuu juurille
Toinen piirre, jonka antikvariaatissa huomaa kesäisin on se, että asiakkaat kyselevät paikallishistoriaa. Kuvio on Ohssonin mukaan se, että nuori on aikanaan lähtenyt Vaasasta työn tai opiskelupaikan perään ja palaa nyt ”aikuisena” Vaasaan lomalle tai mummolaan ja haluaa jonkun muiston lapsuudestaan tai haluaa kotikaupungistaan muiston omille lapsilleen.
-Valitettavasti Vaasalla ei ole mitään laadukasta tarjottavaa. Ainoa vaasakronikka on Victor Hovingin vuonna 1952 julkaisema Vaasan 100-vuotiskirja ja sekin on melko mitätön. On todellinen häpeä, että Vaasasta ei ole olemassa ammattimiehen tekemää kronikkaa. En puhu raskaista ja painavista historiikeista.
Olsson on pannut myös merkille, että asiakkaat ovat entistä tietoisempia omasta yksilöllisyydestään. Tullaan hakemaan tiettyä karjaa, joka voi käsitellä vaikka hevosen kengitystä, mutta mitään muuta ei vilkaista.
-Tämä liittyy mentaalimielessä lukutaidottomuuteen. Aikaisemmin antikset olivat kulttuurilaitoksuia, joihin tultiin katsomaan mitä sieltä löytyy ja valinnat tehtiin sen mukaan. Tilanne on kuin menisi huippuravintolaan ja tilaisi makkarapannun katsomatta menyä,
Mitä kaesäpokkarit maksavat?
-Hintahaitari alkaa 2 eurosta ja siitä muutama euro ylöspäin, sanoo Christian Olsson.