Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Mission_Impossible_Vaasassa

Mission_Impossible_Vaasassa

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Ensi-ilta: 1.2.2012
Osissa: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Michael Nyqvist, Samuli Edelmann
Ohjaus: Brad Bird

Mission: Impossible – Ghost Protocol (M:I4 lyhyesti) vie katsojan jatkuvasti vauhtia kiihdyttävälle agenttihenkiselle vuoristoratakyydille. Tom Cruise hyppää takaisin Ethan Huntin 15 vuotta vanhoihin kenkiin mutta menossa on myös tuoreempia kasvoja kuten Simon Pegg, Jeremy Renner ja Samuli Edelmann. Katsojaa kehotetaan jättämään aivot elokuvateatterin narikkaan ennen kuin elokuva lähtee Budapestistä kohti Moskovaa.

Juoni

USA:n tiedusteluyksikön IMF:n operaatio menee pahasti metsään ja häikäilemätön palkkatappaja saa haltuunsa Venäjän ydinaseiden laukaisukoodit. IMF:n johto katsoo aiheelliseksi kutsua Moskovassa vankilatuomiota kärsivän Ethan Huntin jäljittämään vaaralliset dokumentit.

Hunt saa mahdotonta tehtävää avittamaan toimintaa kaihtamattoman kostonhimoisen Carterin ja aloittelijan innokkuutta säteilevän elektroniikkaekspertti Benjin. Päästyään mannertenvälisestä ydinsodasta unelmoivan hullun professorin ja tämän apurin jäljille, saa IMF-ryhmä täydennystä puoliväkisin matkaan lähtevästä mysteerisestä Brandtistä. Tutut juonenkäänteet ja vastoinkäymiset sisältävä ajojahti vie ryhmän Kremlistä Dubaissa sijaitsevaan maailman korkeimpaan rakennukseen ja sieltä aina Mumbain näyttäviin parkkihalleihin.

Arvostelu

Animaatioelokuvista (mm. Rautajätistä ja Rottatouillesta) tuttu Brad Bird suoriutuu ensimmäisestä täysimittaisesta perinteisestä ohjaustyöstään kunnialla. Bird onnistuu tekemään päähenkilöistä yllättävän mielenkiintoisia ja täten siirtämään huomiota pois elokuvan karkeista kohdista, kuten esim. juonen lukuisista ammottavista aukoista.

Sivullisina uhreina tässä ovat kuitenkin Michael Nyqvistin esittämä pääkelmi, Samuli Edelmannin tuimakatseinen apuri ja muutama muu sivuhenkilö, jotka jäävät paperinohuiksi ja helposti unohdettaviksi hahmon puolikkaiksi.

Tom Cruise ottaa tietoisen taka-askeleen ja hivuttautuu hieman syrjemmälle, siirtäen painon takaisin ryhmäkeskeiseen toimintaan. Samalla Cruise esittää Ethan Huntin hahmon hieman inhimillisempänä ja haavoittuvampana henkilönä. Näillä pienillä reseptin muutoksilla on suora positiivinen vaikutus tunnelmaan, auttaen elokuvaa hieman erottumaan kylmistä Bond/Bourne – vakoojajännäreistä ja tuoden elokuvan lähemmäksi tv-sarjan lähtökohtia.

Simon Peggin esittämä Benji tarjoaa pätevää koomista kevennystä estäen elokuvaa uppoamasta ylivakavaan suohon. Paula Pattonin Carter puolestaan tuo pöytään pakollista silmänruokaa miespuoliselle yleisölle. Mielenkiintoisin osa lankeaa kuitenkin Jeremy Rennerille, jonka esittämä monipuolinen Brandt vaikuttaisi olevan seuraavan M:I-elokuvan pääsankari

Päähenkilöihin keskittyminen ei kuitenkaan tapahdu toiminnan kustannuksella. M:I4 on vielä täysiverinen toimintaelokuva. Pyssyjä paukutellaan odotettua vähemmän, mutta tätä paikkaamassa ovat tuntuvat käsirysyt, jotka musertavilla ääniefekteillä höystettyinä tuovat tuoreutta toimintaan.

Elokuva on audiovisuaaliselta toteutukseltaan onnistunut ja äänimaailma saa suuren plussan. Musiikki on helposti unohdettavaa taustatavaraa mutta pontevat ääniefektit potkivat eloa elokuvaan toden teolla. Ghost Protocolin visuaalinen toteutus on pääosin taidolla tehtyä jälkeä mutta epäonnistuu välittämään tapahtumapaikkojen eksotiikkaa ja muutaman kerran jopa vaaran tuntua.

Uskottavuus on vaarana muodostua elokuvan Akilleen kantapääksi. Juoni sisältää lukuisia aukkoja ja katsojan oletetaan tekevän huikeita loogisia hyppäyksiä leffan perässä. Tämän lisäksi elokuva vaikuttaa sijoittuvan todellisuuteen jossa hallituksen salaiset byrokraatit ovat tehneet tietotekniikka- sekä puhelinhankintansa trendikkäältä hedelmälogon omaavalta yritykseltä ja jossa 80 % autoista on sport-henkisen baijerilaisen autonvalmistajan tehtaalta.

Pienet yllättävät vastoinkäymiset, epäluotettavat laitteet ja pieleen menevät suunnitelmat auttavat kuitenkin katsojan mieltä harhautumasta kohti leffan säröjä. M:I4 pelastaa nahkansa ja välttää syytökset yleisön aliarvioimisesta vihjaamalla koomisesti yleisölle useaan otteeseen 133 minuuttisen kyydin aikana, että elokuvan tekijät tietävät välillä käyvänsä uskottavuuden typerämmällä puolella.

Lopputuloksena on se että valkokankaalla nähdään Mission: Impossible -elokuvasarjan paras osa. Ghost Protocol tuntuu tuoreelta, raikkaalta elokuvalta huolimatta siitä että kyseessä on sarjan neljäs elokuva. M:I4 ei ole täydellinen leffa mutta se voi seistä ylpeänä genren muiden edustajien rinnalla ja sitä voi turvallisesti suositella kevyttä agenttitoimintaa etsiville katsojille.

Teksti: Jouni Karjala

Kuvat: missionimpossible.com

Lisää foorumissa

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa