Vaasan Suvilahteen on rakennettu asuinalue, joka on maailmanlaajuisesti katsottuna uranuurtaja rajatun alueen ekologisessa energiantuotannossa. Citec on tehnyt yhteistyökumppanaeidensa kanssa Suvilahden energiaomavaraisista kerrostaloista animoidun videon. Suvilahden uutta energiaa hyödyntävä kohde esiteltiin Vaasan Asuntomessujen yhteydessä 11.7.–10.8.2008.
Energiaomavarainen Suvilahti näyttää tietä
Suvilahden asuntoalue, joka valmistui valtakunnallisille asuntomessuille vuonna 2008, on maailmanlaajuisesti katsottuna uranuurtaja rajatun alueen ekologisessa energiantuotannossa. Alueella on otettu käyttöön useita uusia energia-alan innovaatioita ensimmäisenä maailmassa, ja näiden innovaatioiden ansiosta sähköä ja lämpöä voidaan tuottaa yhtä paljon kuin sitä kulutetaan.
Merenpohjasta lämpoä
Merenpohjan sedimentistä tehtiin Suvilahdessa ennen asuntomeassuja lämpölöytö, joka yllätti myös Geologian tutkimuskeskuksen (GTK). Merenpohjan maakerrostuman eli sedimentin keskilämpötilaksi saatiin keskitalvellatehdyissä tutkimuksissa, 3–4 metrin syvyydessä, jopa +8–9º C. Tavallinen kuivan maan maalämpö on yleensä puolet alhaisempi.
Mateve Oy:ssä syntyi idea koaksiaaliputkesta, jolla sedimentin lämpö on mahdollista kerätä. Putkesta tekee erikoisen sen kennorakenteen laaja keräyspinta-ala, jonka ansiosta lämpöä voidaan kerätä tavallista tehokkaammin.
Lämmön keräys kokonaiselle asuinalueelle hoidetaan nyt ensi kertaa keskitetysti matalaenergiaverkon avulla. Kesäaikaan matalaenergiaverkkoa voi käyttää myös talon viilennykseen.
Merilämmön lisäksi Vaasan asuntomessualue käyttää hyväkseen myös Suvilahden maisemoidulta kaatopaikalta saatavaa biokaasua. Kaasu kuljetetaan alueelle New Energy – rakennukseen, jossa Wärtsilän polttokennoyksikkö ja Sarlinin mikroturbiinilaitos tuottavat siitä sähköä ja lämpöä.
Yksiköt tuottavat sähkö- ja lämpöenergiaa erittäin korkealla hyötysuhteella ja alhaisilla päästöillä. Energialaitos New Energyn kautta yli 40 messupientaloa tulee saamaan sähköenergiansa ja kolme kerrostaloa lämpöenergiansa.