Lähestymissuunnitelma, konsulttien käyttö, kaavoitusmaksu… Tuntuu siltä kuin kaupungin kaavloituksesta vastaavat olisivat jatkuvasti käsi ojossa. Mitä tarkoittaa Heikki Lamminmäen vihjailut taktisesta jarruttamisesta ja siitä että etuja hetaan itselle.
Kaavoituksen rahavirrat ihmetyttää
onko rakenteellinen korruptio tullut Vaasaan?
Heikki Lamminmäki (pro-Vsa) sanoo Pohjalaisessa 19. 05 2011 Vaasan kaavoituksesta, että ”Vaasalaisessa rakentamisessa vallitsee vahvemman oikeus. Se jolla on mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin ja joka käyttäytyy röykeimmin, saa tahtonsa läpi, ei pikkuyrittäjä tai yksinäinen rakentaja.
Lamminmäen mukaan kaavoituksen pitkittäminen on ”taktinen toimenpide.”
-Kun oikein suoraan sanotaan, niin sillä haetaan etuja itselle tai joillekin muille. Monet kaavat ovat kestäneet yhtä kauan kuin näihin pullonkauloihin vastaaminen.”
Suma seisoo
Tälläkin hetkellä on vanhenemassa ainakin yksi merkittävä kaavoitushakemus, juuri taktisista syistä. Syy on siinä että sen haluaan vanhenevan että kaavapäätös voitaisiin antaa vanhalle tekijälle, jonka kanssa yhteistyö on sujunut jo vuosia kitkatta.
Kaavoituksessa liikkuviin hämäriin rahavirtoihin on lähes mahdotonta päästä käsiksi, koska mitään kuitteja, jotka voidaan antaa tilintarkastajien tutkittavaksi, ei ole olemassa.
Viranomaisilla olisi kuitenkin yksi tie päästä kiinni epäiltyyn rakenteelliseen korruptioon, ja se on tilillepanolaput. Ainakin yksi merkittävä vaasalainen kunnallispoliittinen vaikuttaja kantaa povitaskussaan tilillepanokortteja hallinnoimalleen tilille. Tilillepanolappuja on saanut yksi jos toinenkin.Tiedusteluun pankilta vastataan että tili kuuluu pankkisalaisuuden piiriin.
Konsulttisopimukset
Toinen tapa hoitaa rahaliikenne on konsulttisopimukset. Kaavoitusanomusta havitteleva pakoitetetaan käyttämään tiettyä konsulttia ja kaupungin määräämällä palkkiohinnalla ja ohjauksella.
Konsultti saattaa jopa kopioida konsulttityönsä kaupungin jo tekemästä ennakkotyöstä. Laskun maksaa tietysti kaavoitusta hakeva, muuten ei hanke etene. Osa konsulttisopimuksesta palautuu ns. palauterahana. Palauteraha voidaan hoitaa lukemattomin eri tavoin.
Lähestymissuunnitelma
Hokkasen kannattaisi ehkä penkaista myös, mitä tarkoitetaan Vaasassa lähentymissuunnitelmalla, jonka kaavoitusta hakeva pakotetaan maksamaan. Kannattaa myös tarkistaa, keneltä on vaadittu em. lähentymissuunnitelmia ja keneltä ei. Mihin lähestymisssuunnitelma perustuu? Ainakaan googlettamalla ei vastaavaa sanaa löydy muiden kuntien kuin Vaasan kaavoituksesta. Onko siis kysymyksessä vain vaasalainen tapa?
Onko IKEA maksanut lähestymisasuunnitelmasta?. Ehkä tässä yksi syy siihen että IKEA vetäytyi Vaasasta. Ilkka kertoi IKEAN lähestymissuunnitelmasta tiistaina 03.06.2008.
Varsin tavanomainen tapa on myö erilaiset hyvä-veliverkostot ja poliitrtisten ryhmien väliset sopimukset, joissa esim poikkeuslupia jaellaan pienten ryhmien kesken ilman rahallista koarvausta. Arkipäivän esimerkki voi olla vaikka lautakunnan jäsenten sukulaisilleen sulassa sovussa jaellut tontit.
Tapio Parkkari