Jorma Ojaharjun ( s. 16. 10. – 36) uusin kirja (2010) on omakustanne nimeltä ”Unholan ulapoilta. Kirjassa on muistiinpanoja Koirasmarttasäätiön Korkeimman Neuvoston kokouksista Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevasta kahvilasta.
Ojaharjun pääteos on kolmiosainen Vaasa-trilogia (Valkoinen kaupunki (1976), Paremmassa maailmassa (1979) ja Maa kallis isien (1982)), jossa hän kuvaa tapahtumia Vaasassa vuoden 1918 sisällissodasta 1970-luvulle saakka. Ojaharju on julkaissut yli 40 teosta. Vaasalaisia.info julkaisee valittuja lukuja kirjasta.
Unholan Ulapoilta luvut 74 ja 75 ja 76:Ystäväpiiriin kuului myös Laszlo Papp, Säälimätön herrasmies ja Syntymäpäivät.
Kuudestoista lokakuuta 2003 soi puhelin ja vuosien takaisista yhteyksistä tuttu nyrkkeilytoimittaja Jenö Boskovics viestitti Budapestista surullisen uutisen, Limmonen jatkaa. Hän kertoi, että kun uutinen Pappin kuolemasta julkaistiin, vaihtoi jokainen radio- ja televisiokanava ohjelmansa ja lähetti eetteriin elokuvat ja raportit, joissa oli pääosassa heille niin rakas Papp Laci.”, kirjoittaa Ojaharju.
jomppa.ojaharju(miuku)gmail.com
Keskusteluun:
Klikkaa alla olevaa linkkiä ja lue valittuja lukuja.
Jorma Ojaharju
Unohduksen Ulapoiolta
74. YSTÄVÄPIIRIIN KUULUI MYÖS LASZLO PAPP
Merkittävä ystävä oli kolminkertainen kultamitalimies Laszlo Papp.
– Näin hänet livenä ensimmäisen kerran Helsingin kisoissa, kertoo Limmonen, Työskentelin tuolloin kamera-assistettina Suomen Filmiteollisuudessa ja kuvasimme elokuvaa Kipparikvartetista Töölöössä. Sateen vuoksi ulkokuvauksiin tuli tauko ja syöksyin messuhalliin juuri kun kehään nousivat Unkarin Laszlo Papp ja USA:n Ellsworth “Spider” Webb.
Jenkki aloitti ottelun pyörremyrskyn lailla ja yleisö arveli, että näinkö Unkarin miestä viedään. Ei viety. Vietiin Hämähäkki-Webbiä. Pappin ajoitus oli kohdallaan ja vasen koukku nukutti Webbin perusteellisesti.
Jomi Limmonen huomauttaa saaneensa kunnian nousta samaan kehään Laszlo Pappin kanssa Varsovan EM-kilpailuissa 1953, mutta onneksi eri aikaan.
– Seuraavan kerran näin miehen maaottelussa Helsingissä 1956 ja kunnioitukseni häntä kohtaan kohosi entisestään. Hän olisi voinut kohdella Paavo Rapattia todella kaltoin, mutta tyytyi ottelemaan kaikki kolme erää näytösluontoisesti; mitä nyt välillä tarkkaili huolestuneena vastustajan katseen vakautta. Seuraavana päivänä matkusti Sahalahdelle tyytyväinen Paavo Rapatti.
Juuri vuonna 1956 Laszlo Papp voitti kolmannen kultamitalinsa Melbournen
kisoissa. Papp pieksi mm. tulevan euroopanmestarin, puolalaisen Zbigniew Pietrzykovskin, sekä tulevan raskaankeskisarjan maailmanmestarin Jose Torresin.
Neuvostoliiton voimakeinoin tukahduttaman Unkarin kansannousun vuoksi moni Melbournessa kilpaillut unkarilainen jäi palaamatta kotimaahansa, muitten muassa Pappin hyvä ystävä jalkapalloilija Ferenc Puskas.
– Myöhemmin Laszlo kertoi otelleensa ammattilaisena Madridissa Luis Folledoa vastaan ja olleensa varma siitä, ettei katsomossa istuisi ainuttakaan hänen kannattajaansa. Yllätys oli melkoinen kun katsomossa istui suuri joukko kannustamassa fanaattisesti Laszlo Pappia. Real Madridissa pelaava Puskas oli hankkinut huutosakin ystävälleen.
Jorma Ojaharju
Unohduksen Ulapoilta
75. SÄÄLIMÄTÖN HERRASMIES
Laszlo Pappin amatööriura käsitti 312 ottelua, joista vain viisi päättyi tappioon. Ammattilaiseksi hän sai luvan siirtyä maalleen tehtyjen suurten urheilullisten palveluitten johdosta. Hän aloitti 1957. Lista käsitti 29 voitettua ottelua, eikä ensimmäistäkään tappiota. Ammattilaisten EM-tittelin hän voitti tyrmäämällä Tanskan
Chris Christensenin kahdeksannessa erässä.
Sopimus maailmanmestaruusottelusta Joey Giardellon kanssa oli jo allekirjoitettu kun kaikkitietävät byrokraatit kielsivät USA:n matkustamisen ja suosittelivat Pappille valmentajaksi ryhtymistä.
– Se oli varmaankin Laszlon elämän pahin pettymys, Jomi Limmonen sanoo.
– Olimme Ville-Veikko Salmisen kanssa Unkarissa kuvaamassa dokumenttia nimeltä “Säälimätön herrasmies” ja viime metreillä mestari paljasti katsojille pettymyksensä kyyneleet silmissä. Papp oli kutsunut meidät illalliselle. Se oli ikkunoista avautuvine auringonlaskuineen hyvin vaikuttava tilaisuus. Ruoka oli erinomaista ja
emäntä kuin gourmet-hengetär itse.
Vuonna 1981 kävi Unkarin maajoukkue kilpailemassa Suomessa. Jorma Limmonen makasi kuumeisena Töölön sairaalassa. Ottelupäivänä ilmestyi unohtumaton Laszlo Papp ainoana nyrkkeilymiehenä tervehtimään suomalaista ystäväänsä.
– Kuudestoista lokakuuta 2003 soi puhelin ja vuosien takaisista yhteyksistä tuttu nyrkkeilytoimittaja Jenö Boskovics viestitti Budapestista surullisen uutisen.
Limmonen jatkaa. – Hän kertoi, että kun uutinen Pappin kuolemasta julkaistiin, vaihtoi jokainen radio- ja televisiokanava ohjelmansa ja lähetti eetteriin elokuvat ja raportit, joissa oli pääosassa heille niin rakas Papp Laci.
Jorma Ojaharju
Unohduksen Ulapoilta
76. SYNTYMÄPÄIVÄT
Tiistaina 29.9. 2009 vietettiin Limmosen 75-vuotispäiviä Fastersin tiloissa. Kakku tuotiin pöytään, mutta kaffi t piti noutaa itte. Porukkaa oli yhtä paljon kuin ajatolla Khomeinin nimipäivillä. Jonkin aikaa. Lähipöydät tyhjenivät nimittäin kolinalla ja kahvit jäivät juomatta kun Vartian Raikka ja Eero Salo aloittivat laulun
“Sä kasvoit neito kaunoinen.”
Sivistysherrat Keijo Voudinmäki ja Jukka Sarjala saapuivat. Myös psykologi Hannele Törrönen ja ihmislääkäri Anja-Riitta Bergius tulivat onnittelemaan.
Maestro Ossi Runne tuli paikalle liian myöhään ja poistui myöhästymistään pahoitellen. Ohivaeltavan asiakaskunnan edustajista monet tulivat toivottamaan onnea. Vain Helsingin Tarmon, Nyrkkeilyliiton ja olympiakomedian edustajat puuttuivat.
Se oli niiltä totinen munaus! Säätiön kunniajäsen Jakob Söderman onnitteli puhelimitse ja kutsui Korkeimman Neuvoston käymään eduskunnassa. Hän tarjoaa kaffeet.