Suurta huomiota herättänyt näyttely Ilja Glazunov ja Suomi avautuu Kuntsin modernin taiteen museossa 25.9.
Glazunov, UKK ja ”muut”
kuvittaja vai taiteilija?
Syksyn kiinnostaviin kulttuuritapauksiin kuulunee Kuntsin modernin taiteen museossa 26.9. – 28.11.2010 esiteltävä näyttely Ilja Glazunov ja Suomi. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Nykytaiteen museo Kiasman kanssa, jossa se oli esillä kesän ajan herättäen huomiota, kiinnostusta sekä aktiivista julkista keskustelua.
Glazunov -ilmiön kautta peilataan suomalaista 1970-luvun politiikkaa, arvoja ja makuja. 1960 – 70-luvut ovat ajankohtaisia aikakausia Kuntsin syksyn muissakin näyttelyissä: ne esittäytyvät niin valokuvaaja Caj Bremerin laajassa näyttelyssä (30.9. saakka) kuin 12.10. avattavassa Simon suosikit -näyttelyssä, joka esittelee Kuntsin säätiön taidekokoelman alkuvuosikymmeniä.
1970-luvulla, presidentti Urho Kekkosen kaudella, suomalaisessa taide-elämässä koettiin poikkeuksellinen, mutta hyvin aikansa oloinen ilmiö neuvostoliittolaisen taidemaalarin Ilja Glazunovin (s. 1930) vallatessa hetkeksi lehtien palstatilat. Tunnetuksi Glazunov tuli etenkin vuonna 1973 maalaamastaan Kekkosen muotokuvasta ja Helsingin Taidehallin yleisömenestykseen yltäneestä näyttelystään vuonna 1975.
Miten näemme tuon ajan tämän päivän perspektiivistä? Tunnistammeko vielä maalausten hahmot ja heidän tarinansa – ja kuka muistaa Ilja Glazunovin?
Glazunovin suomalaismuotokuvien kasvogalleria avaa intiimin näkymän lähihistoriaan, sen muistiin ja unohdukseen. Näyttely kertoo yhden ilmiön valossa siitä julkisesta keskustelusta, jota aika ajoin käydään kuvataiteesta, taiteilijan persoonan tai yhden ”kohuteoksen” synnyttämän mediakiinnostuksen kautta. Näyttely tarjoaa maalausten lisäksi aikakautta taustoittavaa dokumenttimateriaalia.
Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut lavastaja Ralf Forsström. Näyttelyn on kuratoinut aiemmin Kiasman johtajana toiminut Svenska kulturfondenin johtaja Berndt Arell.
Kuntsi
Modernin taiteen museo
Sisäsatama, 65100 Vaasa