Vaasan Rannikkopatteriston perinnepäivä nosti entisten varusmiesten tunteita lauantaina Vaasassa. Päiville koontui yli tuhat ihmistä muistelemaan varuskunta-aikaa ja varuskuntaa. Mukana oli myös perheenjäseniä, joten perinne jatku myös tuleavissa sukupolvissa.
Perinnepäivä antoi myös perspektiiviä muutoksille. Entinen varuskunta-alue on muuttumassa monipuoliseksi taiteen, kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan tyyssijaksi.
Keisarillisen Senaatin talousjaosto antoi 10.5.1859 lääninarkkitehti C.A. Setterbergille tehtäväksi laatia piirustukset Vaasan rakennettavaa kasarmia varten. Donin Kasakat muuttivat taloon 1876. Itsenäisen Suomen alkuaikoina oli Vaasassa Kaartin Jääkäripataljoona 1918-1933. Pohjanmaan Jääkäripataljoona jätti Vaasan ja tilalle tuli Vaasan Rannikkopatteristo vuonna 1964.
Vaasan Rannikkopatteristo lakkautettiin syksyllä 1998 ja Kasarmialue siirtyi pääosin Vaasan kaupungin omistukseen. Sotilaiden jälkeen ehätti ensimmäisenä Tiilikasarmin alakertaan (mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu) Fountain-House projekti, jota pyörittää Vaasan Sosiaalipsykiatrinen yhdistys. Tämän jälkeen niin Tiilikasarmi kuin koko alue on kehittynyt nopeasti.
Vaasan kasarmialueen vanhin rakennus on kolmikerroksinen, ns. kasakkakasarmi vuodelta 1860. Alueen yhtenäiset puiset kasarmit ovat vuosilta 1880-82. Alueen keskiakselilla on ortodoksinen Pyhän Nikolain tiilikirkko, joka on rakennettu 1857-62.
Juuri nyt kasarmialue muuttuu nopeasti. Meneillään on mm. neljän kerrostalon rakentaminen. Kerrostalot nousevat kasarmialueen eteläpäähän, keskussairaalan läheisyyteen. Vaasan Kompassi on yksi harvoja tänä vuonna Suomessa aloitettavia omistusasuntotyömaita.
Vaasan Rannikkopatteristo on myös facebookissa: