Asuntomessujen toimistossa keskitytään työhön
Vaasan Asuntomessujen toimistossa, entisissä Suomen Pankin tiloissa keskitytään nyt työntekoon. Suurimmat laineet ovat laskeutuneet ja arkipäiväinen työ on alkanut. Projektipäällikkö Keijo Ullakko on tyytyväinen työrauhaan.
–Viime kesällä vallitsi vielä melkoinen hössäkkä. Tämä johtui siitä, että asuntomessualueen kaava sijaitsi liito-oravan pesimäalueella, mutta nyt kun kaavamuutos takaa kolmelle pesivälle naaraalle ruoan hakureitit ja friiureitit niin tilanne on aivan toinen. Tähän vaikuttaa varmasti myös se, että kaavaluonnos on ollut suvilahtelaisten nähtävänä, ja suurin osa sen nähneistä ovat tyytyväisiä, tilittää asuntomessujen projektipäällikkö Keijo Ullakko.
Ruoppaus alkaa toukokuussa
-Ruoppaus Suvilahden koulun alapuolella alkaa toukokuussa. Se kestää kesän puoleen väliin. Heti syksyllä on tarkoitus aloittaa kunnallistekniikan rakentaminen, eli vesi ja viemärityöt. Tavoitteena on, että maaliskuussa 2007 on kunnallistekniikka valmis, eli kadut ovat pinnoitteita vailla valmiit. Huhtikuussa 2007 luovutamme tontit rakentajille. Näin jää vuosi aikaa rakentamiseen. Messut avataan 2008 heinäkuun 17. päivänä perjantaina kello 10, kuvaa aikataulua messujen tiedottaja Anni Johde.
Keijo Ullakko myöntää tietävänsä, että monia vaasalaisia tuleva messualue närästää.Yksi vastaan hangoittelijoista on Vaasan ympäristöseura.
-Meillä on hyvät keskusteluvälit ympäristöseuran kanssa. Seuran edustaja istuu mukana kaavoitustyöryhmässä ja pitää omasta puolestaan huolen siitä, että tieto kulkee, luonnehtii Ullakko.
Ullakko torjuu mielikuvan siitä, että perinteinen virkistyalue katoaisi jonnekin.
-Voin sanoa, että virkistysalue lisääntyy. Se, minne nyt rakennetaan, on käyttämätöntä ruovikkoa. Käytännössä puistojen määrä lisääntyy. Esimerkiksi koululle on suunniteltu oma puistoalue ja toriaukion taakse tulee asukkaiden yleinen virkistysalue. Lapset voivat jäädä sinne leikkimään sillä aikaa, kun vanhemmat ovat kaupassa.
Asuntoalueen alapuolle tulee terapiapuisto. Paikkaa ei ole vielä sovittu, mutta kysymyksessä on puisto, minne ihminen voi vetäytyä rauhoittumaan. Paikasta on ajateltu kaksiosainen niin, että toinen puoli on lähellä vettä ja laineiden liplatusta, ja toinen puoli on lähellä puita ja lehtien havinaa, maalaa Ullakko.
Johde muistuttaa, että Ahvensaareen on suunniteltu tukipiste urheiluseurojen käyttöön. Esimerkiksi Vaasan kanoottikerho voisi siirtyä sinne. Siellä olisi tukiasema myös leijasurffaajille ja matkaluistelijoille. Tukipisteessä olisi mahdollisesti myös kioskitoimintaa.
Rahasta on kysymys
Ullakko osaa varautua kysymykseen, kenelle uusi asuntomeassualue on tarkoitettu?
-Kyllä se on tarkoitettu kaikille. Selvää kuitenkin, että lähempänä rantaa asunnot ja tontit ovat kalliimpia. Markkinatilanne määrää hinnat, mutta tarkoituksena on tarjota kaupunkimaista ja palveluhenkistä omakotiasumista myös niille, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita oman puutarhan kaivamisesta.
-Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi vanhukset tai kiireiset nuoret uraihmiset, jotka haluavat asua palvelumuotoisessa omakotitalossa, jonka palveluita ovat vaikkapa talonmiehen tehtävät. Kaikki eivät halua viettää toista työpäivää puutarhassa, raskaan työpäivän jälkeen, tietää Ullakko.
Maalaat messualueesta kovin aurinkoisen kuvan. Onko olemassa myös ns. pimeä puoli?
-Ei minun mielestäni. Asuntomessut ovat sysäys siihen suuntaan, että kaupunki lisää kaavoitusta tämän tyyppisille alueille. Vaasassa on riittävästi maa-alueita, jos vain riittää halua lunastaa ja kaavoittaa niitä.
Houkutteena arvonnousu
Keijo Ullakko maanittelee Suvilahden vanhoja asukkaita lähiöuudistuksella, jonka keskeisiä avainsanoja ovat hissi ja ullakkorakentaminen. Ullakkorakentaminen tuo uusia asukkaita ja rahaa taloyhtiöille ja parantaa asumisen sekä ympäristön tasoa, viihtyvyys lisääntyy ja asuntojen arvo nousee.
Asuntomessuista ei voida puhua ilman, että puhutaan myös rahasta.
Messujen tiedottaja Anni Johteen mukaan messutoimiston budjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa kolmen vuoden jaksolla. Muista kustannuksista ei ole tällä hetkellä tarkkaa laskelmaa. Itse messut järjestää Suomen asuntomaessut osakeyhtiö. Johde muistuttaa, että messut tuovat näkyvyyttä Vaasalle, ovathan asuntomessut olleet joka messuvuosi Suomen tärkein matkailutapahtuma.
Mihin ongelmaan Suvilahden asuntomessut tuo ratkaisun?
-Ensimmäinen asia on se, että nyt haetaan uusia kaavoitus- ja asumisratkaisuja joista tärkein on kaupunkimainen pientaloasuminen. Toinen tärkeä asia on Suvilahden lähiön asukaspohjan laajentaminen, sanoo Ullakko.
Pystytkö näkemään tulevaisuuteen viiden vuoden päähän?
-Viiden vuoden kuluttua messut ovat ohitse ja elämä ja rakentaminen jatkuu. Nyt rakennetaan messualueesta puolet ja viiden vuoden kuluttua toinen puoli. Tuolloin on vaasalaisille selvinnyt kaavoituksen ja tonttien saannin tärkeys ja Vaasassa on herätty rakentamaan tiiviisti kaupungin lähelle, uskoo Keijo Ullakko.
Asuntomessujen toimistossa työskentelee tällä hetkellä kolme henkilöä: projektipällikkö Keijo Ullakko, tiedottaja Anni Johde ja projektisihteeri Outi Olkkola.