Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasan paikallishistoria

Vaasan paikallishistoria


Jääteitä, etappiteitä, opinteitä

Sannasirkku Autio on vet舅yt Vaasa 400 piiri_ kahdeksan vuotta.

Vaasan Työväenopiston Vaasa 400 piiri on julkaissut viidennen muistelmateoksensa. ”Näen teoksen osoituksena kansalaisaktiivisuudesta ja elinikäise oppimisen voimasta”. sanoo Vaasan Työväenopiston rehtori Sannasirkku Autio.

Teoksen nimenä on kutkuttavsti ”Jääteitä, etappiteitä ja opinteitä”. Vaasan historiaa hiemen pintaa syvemmältä tietävä huomaa heti että sisältö ulottuu aina ruotsinvallan ajoista vaasalaiseen koulumailmaan. Vaasa 400-opintopiirin paikallishistoriallinen teos on ankaran puurtamisen ja kotiseuturakkauden muistomerkki nykyisille vaasalaisille. Jääteitä, etappiteiä ja opiteitä-teos pitäää sisällääm kymmen eri kirjoittajan tutkimustulokset tai muistelmat.

Kymmenen vuoden projekti

Vaasa 400-piiri käynnistyi vuonna 1996. Tarkoitus oli alusta alkaen että kysymyksessä on 10-vuotisprojekti, joka huipentuu juhlavuoteen. Näin on käynyt.

-Hanke alkoi kaupunkirakenteen tutkimisella. Pian mukaan tuli myös kulttuurihistoria. Piirissä on 18 eri taustaisia ihmisiä, jotka tutkivat ja kirjoittavat kaupungin historiasta. Ryhmä on pysynyt hyvin kasassa luonnollista positumaal lukuun ottamatta.

-Tarkoituksemme on luoda paikallisdokumaentteja. Me emme kilpaile kaupungin virallisen historiankirjoituksen kanssa, vaan täydennämme sitä tavallisen ihmisen arjen historialla.

-Me käymme lävitse arkistoja ja pyrimme täyttämään historiantutkimuksen kriteerit. Kysymys on oikeastaan kaupungin muistista. Haluamme auttaa ihmisiä juurevoitumaan omaan kaupunkinsa.. Samaistumalla historiaan, näkee itsensä osana kehitysta ja auttaa näin suhtautumaan myös tulevaisuuteen, muotoilee Autio.

Yhdessä puurtamista

Vaasa 400-piiri kokoontuu kerran viikossa torstaisin. Tapaaminen alkaa yleensä alustuksella ja keskustelulla. Jokainen tuo esille omia tekstejään ja löytöjään. Tapaamisissa katsellaan myös vanhoja vaasa-aiheisia valokuvia.

Ryhmä vierailee myös ahkerasti erilaisissa historiallisisa kohteissa tai museoissa. Viimaeeksi Pohjanmaan museon Selkäinaho-näyttelyssä.

Vaasa 400 ryhmä on olemassaolonsa aikana tuotanut 5 kirjanmutoista julkaisua. Kevään aikana on tarkoitus saada ulos vielä Vaasan torin historiaa ja kehitystä kuvaava kiarja.

-Siitä on tarkoitus tehdä kaikkia aikaisempia teoksia näyttävämpi. Siinä kerrotaan miten tori syntyi ja kehittyi ja muistellaan torikauppiaita ja yleensä toriin liityviviä tapahtumia. Erityisesti ryhmää kiehtoo toriin liittyvät ihmiset. Koska teoksesta tulee näyttävä, on kaikenlainen sponsoriapu tarpeen, vihjaa Autio.

10 kirjoittajaa

Teoksen kirjoittamiseen ovat osallistuneen Arja Lindaholm – Johan Ludvig Runaeberg, koulupoika Vaasassa, Rauno Gröbacka – Jäämatkoja yli Merenkurkun ja Kun vaasalaiset ilmaorjuntatykkejä ostivat, Eila Ilola – Palosaaren tori, muistojeno tori ja Kouluatytön muistelo talvisodan syttymispäivästä, Tuulikki Rautavalta – 5-vuotismuisto, Pentti Herala – Nikolainkaupungin vesitorni, Britha Antila – Oskar Peltokangas Vasabygdens Folkhj舁te, Elise Niemi – En spannande släfjärd vintern 1915, ja Eino Sainio – Stålin kahvilsta lädettiin nurkkatansseihin.


Kirja on myynnissä Opistotalolla, Kansalaisinfossa ja Studio Ticketissä. Studio Tiketistä on kehittynyt nopeasti Vaasalaisen paikallishistorian ja vaasalaisen omakustannemusiikin myyntipiste Vaasassa, kehaisee Autio.

Keskustelu jatkuu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa