Kuntalaisaloite


Vastaus kuntalaisaloitteeseen:

ITE-taidepuiston rakentaminen Vaasaan

Peltihevoset Edvin Hevonkosken kotipihalla

Edvin Hevonkosken hevoset viihtyvät kotipihallaan.

Tein 6.10 kuntalaisaloitteen ITE-taidepuiston rakentamisesta Vaasaan. Aloitteen mukaan tavoitteena on että lähimmän kymmenen vuoden aikana rakennetaan nykyisen Edvin Hevonkosken lenkkipolun ja taidepuiston yhteyteen laaja noin 50-100 teoksella vuodessa kasvava kansainväliset mitat täyttävä taidepuisto. Puistoon kerättäisiin töitä suomalaisilta ITE-taiteilijoilta. Lopullusena tavoitteena olisi n. 1000-1500 teoksen taidepuisto.

Pohjanmaan museo vastaa

Pohjanmaan museon johtokunta käsitteli asian 14.12. 2005 ja asettui kielteiselle kannalle. Vastauksen mukaan ”Pohjanmaan museo pitää Vaasan Edvinipolkua ja omaa aluetoimintaansa toistaiseksi riittävinä tämän taidelajin esittelijöinä kaupungissamme. Alueellinen työnjako huomioiden on perusteltua tukea Kaustisen toimia tällä saralla.

Mikäli kuitenkin Vaasaan halutaan perustaa kokonaan uusi ITE-veistospuisto Edvininpolun lisäksi, museo esittää, että jokin yksityinen taho tai kolmas sektori ottaisi sen rakentaakseen ja ylläpitääkseen.

Pohjanmaan museo – aluetaidemuseo seuraa vastaisuudessakin toimialueensa ITE-taidetta, koska nimenomaan dokumentointi on järkevin tapa sen tallentamiseksi.

Ei ole tarkoitettu säilymään

Pohjanmaan museon auktorisoidun näkemyksen mukaan ei ole edes tarkoitus, että ITE-taide säilyisi kovinkaan pitkään. Näin vastauksessa.

”ITE-taide on luovuuden muoto, joka ei lähtökohtaisesti ole tarkoitettukaan säilymään pysyvästi. Teosten sisällöllinen olemus on vahvasti sidoksissa niiden syntypaikkaan ja tekijän henkilökohtaiseen läsnäoloon, eivätkä työt näin ollen ole enää ideaansa vastaavia muualle sijoitetuina.

ITE-taide on tyypillisesti monimateriaalista sekä säille ja muulle luonnon vaikutukselle altistä, ilkivallasta puhumattakaan. Aloitteessa 1000-1500 teosta käsittävä ITE-puisto edellyttäisi ylläpito- ja opaspalveluja ja sen käyttö ympärivuotisena kohteena vaatisi varsin mittavia järjestelyjä ( mm. valaistus ja lumityöt).

Näin siis Pohjanmaan museo

Vastauksesta jää päällimmäisenä mieleen, että oikeaa taidetta on ainoastaan aluetaidemuseon auktorisoima taide, jota tekevät aluetaidemuseon hyväksymät, ohjaamat ja kontrolloimat ja apurahajärjestelmän piirissä olevat ammattitaiteilijat. Muut eivät ole ”oikeita” taiteilijoita.

Yksi määritelmä

ITE-taiteen muodot ovat monet. Eräitä tyypillisiä – ei suinkaan ainoita mahdollisia – piirteitä voidaan kuitenkin todeta: ITE-taiteilijoiden töissä kukkivat oman tien kulkeminen, sovinnaisuuksista vapaa asioiden yhdisteleminen, mielikuvituksellinen kierrätysmateriaalien käyttäminen, oivaltavat tekniset ratkaisut, huumori tai suorasukainen kantaaottavuus. Teokset voivat olla veistoksia, maalauksia, piirroksia, käyttöesineitä, itse keksittyjä soittimia, tatuointeja, puutarhoja, istutuksia, maisemia, arkkitehtuuria, keksintöjä, koristeltuja koneita tai laitteita jne. Jopa koko taiteilijan kotoisan ympäristön kokonaisuus tai hänen elämäntapansa saattaa olla käsitettävissä taideteokseksi. Aina hän ei edes itse ajattele olevansa taiteilija, vaan vain "omaksi ilokseen värkkääjä". ITE-taiteessa painottuu Itse Tekemisen Elämänilo. Synonyyminä käytetäänkin usein termiä nykykansantaide.

Kaustinen.Net
ITE-taiteesta
Luovuuden vimma
Aikaisempi keskustelu
Blogin juttu aiheesta

Keskustelu jatkuu foorumissa

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa