Tappavatko kepu ja kokoomus
lypsävän lehmän?
Vienti ei vedä. Valtava määrä teollisia työpaikkoja on kadonnut. Näitä kahta faktaa hoetaan Helsingin päässä ja hallituksen avainministerien toimesta päivittäin.
Olen täysin samaa mieltä: Vienti ei koko maan tasolla vedä tarpeeksi hyvin ja teollisia työpaikkoja on todellakin kadonnut valtava määrä viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Tätä taustaa vasten olisi vähintäänkin loogista, että valtio ja hallitus erinäisiä ”uudistuksia” – eli yleensä säästöjä – suunnitellessa edes hetkeksi pysähtyisi, analysoisi ja peilaisi kyseisiä suunnitteilla olevia toimenpiteitä edellä mainittuihin fundamentaalisiin faktoihin: vientiteollisuuden toimintaedellytyksiin.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana uusia teollisia työpaikkoja on syntynyt ylivoimaisesti eniten Vaasassa. Lähes kaikilla muilla paikkakunnilla teollisia työpaikkoja on kadonnut valtava määrä.
Kuluneen viikon uutiset Talvivaarasta ja Microsoftista valitettavasti vahvistanevat tätä kehitystä.
Viennin osalta todettakoon, että Pohjanmaan maakunta tuo vuositasolla euromääräisesti yksin enemmän uutta rahaa Suomeen kuin viisi vähiten tavaraa maailmalle vievää maakuntaa yhteensä.
Pohjanmaalla vienti vetää jopa paremmin kuin useimmilla Ruotsin ja Saksan seuduilla.
Mikäli muut seudut Suomessa olisivat lähelläkään Pohjanmaan tasoa viennin ja teollisen jalostusarvon suhteen, ei nyt vireillä oleviin leikkauksiin olisi minkäänlaista tarvetta.
Itse olin aidosti toiveikas viime eduskuntavaalien jälkeen keskustapuolueen noustessa valtaan. Ajattelin, että vihdoinkin eri seuduilla ympäri Suomea olisi aidosti mahdollisuus vapaasti kehittyä omista lähtökohdistaan ja omia vahvuuksia hyödyntäen ilman turhaa ohjausta Helsingin päästä. Olin väärässä.
Nykyinen keskittämispolitiikka, valtion vanhanaikaisen ohjauksen lisääminen ja rahan kierrättäminen valtion kautta esimerkiksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta muistuttaa kommunistista Kuubaa.
Ei ole mikään salaisuus, että tietyn valtapuolueen johtamissa maakunnissa vienti vetää erityisen huonosti. Olisi kuitenkin koko Suomen ja tulevien sukupolvien kannalta toivottavaa, että niitä harvoja maakuntia, joista käsin ulkomaankauppaa aidosti tehdään, ei lähdetä hallinnollisen ja lyhytnäköisen valtapolitiikan keinoin heikentämään. Silloin murenee koko hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituspohja.
Pohjalaisesta näkökulmasta olen hallituksen päivystysasetuksen osalta erityisen pettynyt korkeasti arvostamiini kollegoihin ja muutenkin todella hienoihin ihmisiin Lasse Hautalaan ja Paula Risikkoon.
Näillä kahdella kokeneella valtakunnan tason vaikuttajalla on niin vahva asema omissa hallituspuolueryhmissään, että he olisivat helposti voineet etukäteen vaikuttaa siihen, että myös Vaasan keskussairaalalle olisi jo luonnosvaiheessa taattu laajan päivystyksen status.
Jo perustuslain mukaisten kielellisten oikeuksien turvaaminen olisi riittänyt syyksi laajan päivystyksen turvaamiselle Vaasaan, mikäli vahvan sairaalan roolia osana Pohjois-Euroopan vahvinta, koko maalle arvoa luovaa energiaklusteria ei haluta ymmärtää.
Tämä ei olisi ollut – eikä ole – Seinäjoelta tai keneltäkään muulta ”pois”. Onneksi tämän osalta on vielä aikaa vaikuttamiseen.
Nyt on erityisesti Etelä-Pohjanmaan kansanedustajilla näytön paikka sen suhteen, että ”12+1 -ratkaisun” mukaisesti saadaan vienti-Suomen monikielinen Vaasan keskussairaala laajasti päivystävien sairaaloiden joukkoon.
JOAKIM STRAND (r.)
kansanedustaja
Vaasa