Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Venäläiset mestarit − Aivazovskista Repiniin Tikanojalla 20.05-25.09

Venäläiset mestarit − Aivazovskista Repiniin Tikanojalla 20.05-25.09

Tikanojan taidekodin kesänäyttelyssä

esillä Venäläiset mestarit

Tikanojan taidekodissa on 20.5.-25.9. esillä näyttely Venäläiset mestarit − Aivazovskista Repiniin. Näyttely esittelee 1800-luvun venäläistä taidetta romanttisista näkymistä aina henkilökuvien elävään realismiin.

Esillä on taiturimaisia merimaisemia, maalaiselämän seesteisiä tunnelmia, satuaiheita ja muotokuvia.

Teoksia on esillä noin kolmeltakymmeneltä taiteilijalta suomalaisista taidekokoelmista, myös ensimmäistä kertaa julkisesti esiteltäviä teoksia yksityisistä kokoelmista. Näyttelyn on tuottanut Sinebrychoffin taidemuseo ja sen kuraattorit ovat Kirsi Eskelinen ja Reetta Kuojärvi-Närhi.

1800-luvun alkupuoli oli Venäjällä levotonta aikaa. Demokratia ja edistyksellinen ajattelu nosti päätään. Laaja yhteiskunnallinen kamppailu virisi maaorjuuden lakkauttamisen puolesta. Myös kuvataiteilijat ottivat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Taiteilijoissa heräsi kiinnostus omaan aikaansa ja venäläiseen ihmiseen. Näyttelyssä tuon ajan taiteilijoita edustavat Silvestr Štšedrin, Ivan Aivazovski, Aleksei Bogoljubov ja Karl Brjullov.

Ivan Aivazovski (1817−1900) oli venäläisen maisemamaalauksen romanttisen suuntauksen edustaja. Taiteilijaa kiehtoivat äärimmäiset luonnonolosuhteet ja meri sen monissa ilmenemismuodoissa. Näyttelyssä esillä olevassa romanttissävytteisessä merimaisemassa ”Napolinlahti” (1844) huokuu unelias, lähes pysähtynyt tunnelma iltaruskossa.

1800-luvun jälkipuoliskolla lähes kaikki merkittävät venäläiset taiteilijat kuuluivat Vaeltajiin eli peredvizhnikkeihin. Liikkeen perustajat katkaisivat välinsä Venäjän taideakatemiaan ja perustivat akateemisista rajoitteista vapaan koulukunnan. Ns. kiertävät maalarit uudistivat Venäjän maalaustaidetta realistiseen suuntaan.

Teoksiin tuli mukaan yhteiskuntakriittisyys, vahva sosiaalinen ja poliittinen ulottuvuus. Vaeltajat eivät saaneet teoksiaan näytteille gallerioihin. He lähtivät kansan pariin ja järjestivät omia kiertäviä näyttelyitä maaseudulla vuosina 1870–1923.

Näyttelyssä on esillä Vaeltajiin kuuluvien taiteilijoiden kuten Isaak Levitanin, Ivan Shiskinin, Vasili Polenovin ja Mihail Clodtin tulkintoja ajan maisemakäsityksestä. Ivan Shiskinin (1832−1898) mieliaihe oli metsä. Hänen taiteelleen oli ominaista yksityiskohtaisen tarkka luonnon tutkiminen. Shiskinin teoksissa on voimakas todellisuuden tuntu − metsän rauha ja tunnelma. Teoksessa ”Maisema” taiteilija suorastaan johdattaa katsojan mukaansa metsäiselle polulle.

Näyttelyssä on esillä useita teoksia taiteilija Ilja Repiniltä (1844−1930): maalauksia, vesiväritöitä ja piirustuksia. Ilja Repin kuvasi elinympäristöään herkullisen rehevästi ja suorasukaisesti yhteiskunnallista kritiikkiäkään kaihtamatta. Näyttelyssä on esillä myös korkealaatuinen yksityisomistuksessa oleva kokoelma Ilja Repinin piirustuksia ja tussilaveerauksia, joka on viimeksi ollut julkisesti esillä Ateneumissa 20 vuotta sitten.

Näyttelyn avaa museojohtaja Kirsi Eskelinen Sinebrychoffin taidemuseosta. Näyttelyä on tukenut Hedmanin säätiö.

Tapahtumia

Yleisölle avoimet näyttelyopastukset järjestetään 24.1. alkaen torstaisin klo 14 ja sunnuntaisin klo 14 suomeksi ja parittomien viikkojen sunnuntaisin klo 13 ruotsiksi. Opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy Iljan nimipäivänä keskiviikkona 20.7.

Syyskuun 3. päivä klo 14 järjestetään näyttelystä Taidetreffit, jossa FM Tuija Peltomaa luennoi aiheesta ”Meriaiheet venäläisessä taiteessa”.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa