Luottamushenkilöuudistus hajoittaa
hyvä-veli-järjestelmää
Vaasan valtuustossa on valmisteilla luottamushenkilöuudistus.
Uudistusta laatimaan asetettu toimikunta on ehdottanut, että nykyisen 14 lautakunnan sijaan Vaasassa siirrytään viiteen valiokuntaan. Näiden valiokuntien jäsenet koostuisivat ainoastaan valtuutetuista ja varavaltuutetuista.
Moni on kyseenalaistanut mallin väittäen, että päätösvalta keskittyy liian pienelle osalle kuntalaisia. Mielestäni malli sen sijaan lisäisi päätöksenteon avoimuutta.
Tällä hetkellä lautakuntapaikat nimittäin jaetaan puolueiden omien suosikkien kesken, eikä näihin paikkajakoihin välttämättä vaalitulos juuri vaikuta.
Tämänhetkisistä luottamuspaikoista noin puolessa istuu ihminen, joka ei ole kuntalaisten valitsema valtuutettu tai varavaltuutettu. Se on todellista kabinettipolitiikkaa, ja se on väärin.
Kunnan asioista tulee olla päättämässä ne, jotka kuntalaiset ovat vaaleissa valinneet. Näin kuntalaisilla on myös mahdollisuus valita uudet päättäjät, jos nykyiset heidän mielestään tekevät huonoja päätöksiä. Nykyinen järjestelmä ei sitä takaa.
On hyvä muistaa, että samalla kun valmistellaan uudistusta luottamushenkilöorganisaatioon, kehitetään myös kuntalaisille entistä tehokkaampia tapoja osallistua päätöksentekoon.
Osallistamistoimikunta on tehnyt työtä sen eteen, että edustuksellisen demokratian lisäksi kunnassamme toimisi myös suora demokratia.
Samalla, kun muutoksessa halutaan taata se, että valiokunnissa istuvat todella kuntalaisten valitsemat henkilöt, lisätään kuntalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa valiokuntien ulkopuolella.
Paikkamäärät vähenevät uudistuksessa reilusti, ja se oli yksi uudistuksen tavoitteista.
Minulta on pienen puolueen edustajana kysytty, eikö minua huoleta ryhmämme paikkojen väheneminen uudistuksessa.
Toivon tietenkin, että vihreät saavat kuntalaisilta mandaatin olla vaikuttamassa Vaasan päätöksenteossa. Tavoitteena on tehdä kaikkien aikojen vaalitulos.
Tärkeämpää kuin oma tai kaverin paikka valtuustossa, on minulle se, että kuntalaisten tahto näkyy päätöksissä. Demokratian toteutumisen pitäisi olla jokaiselle valtuutetulle tärkeämpää kuin oman lautakuntapaikan varmistaminen.
Järjestelmää on toki mahdollista uusia demokraattisemmaksi myös paikkojen jaon suhteen.
Tällä hetkellä vaalijärjestelmämme suosii suuria puolueita, minkä lisäksi myös paikkajakoneuvotteluissa isot puolueet jyräävät pienet.
Reilua kaikille olisi, jos kaikki luottamushenkilöpaikat jaettaisiin vaalien tuloksen mukaan: kymmenen prosenttia äänistä antaisi puolueelle kymmenen prosenttia luottamushenkilöpaikoista. Näin kuntalaisten ääni ja vaalitulos kuuluisi entistä paremmin päätöksenteossa.
LAURA ALA-KOKKO
kaupunginvaltuutettu
puheenjohtaja
Vaasan vaalipiirin vihreät