Neljä Kristiinankaupungin luottamusmiestä on pyytänyt Vaasan hallinto-oikeutta selvittämään, onko Kristiinakaupungin sairaalaa koskevan ostotarjouksen valmistelussa ja käsittelyssä rikottu lakia.
Selkämeren ostotarjous hallinto-oikeuteen
Neljä Kristiinankaupungin kunnanvaltuutettua jätti eilen Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen kaupunginvaltuuston tekemästä Selkämeren sairaalaa koskevasta päätöksestä.
Valituksen tekijät vaativat, että Vaasan hallinto-oikeus kumoaa Kristiinankaupungin kaupunginvaltuuston päätöksen koskien ostotarjouksen tekemistä kuntayhtymä Vaasan Sairaanhoitopiirille Selkämeren sairaalasta ja vahvistaa, ettei Kristiinan kaupunginvaltuuston ko. päätöksen nojalla voi tehdä uusia ostotarjouksia Vaasan Sairaanhoitopiirille Selkämeren sairaalasta.
Valituksen allekirjoittajat ovat Mikael Perjus, Alf Mangs, Asko Wilén ja Leif Lundell. Näistä Lundell on sekä Kristiinankaupungin tarkastuslautakunnan, että Vaasan Sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunnan jäsen.
Kuka omistaa Selkämeren sairaalan?
Valituksen keskeinen kysymys on kuka omistaa Selkämeren sairaalan. Kiinteistörekisterin ja lainhuudon mukaan Selkämeren sairaala on Vaasan Sairaanhoitopiirin omistuksessa. Sairaala siirtyi vuoden 1991 alussa sairaanhoitopiirille ja kauppahinta sovittiin maksettavaksi 10 vuoden aikana.
Nyt näyttää siltä, että näin ei ole kaikien kuntien osalta tapahtunut. Ainakaan Suupohjan kunnat eivät ole vieläkään saaneet maksuosuuttaan sairaalasta sopimusten mukaan. Valittajat pitävät Kristiinakaupungin valtuustolle esitettyjä tietoja sairaalan omistussuhteista ja kauppahinnasta harhaanjohtavina selkeästi virheellisinä.
Sekoilua
Sekavaan vyyhteen liittyy mm. se että Kristiinakaupungin ostotarjous saapui Sairaanhoitopiirille jo 25.3. 2009 vaikka Kristiinankaupungin hallitus ei ole missään vaiheessa tehnyt erillistä päätöstä asiasta 23.3. 2009 kokouksen jälkeen. Valtuuston päätöksen toimeenpano kuuluu kunnanhallitukselle, mutta hallitus ei ole koskaan ko. päätöstä toimeenpannut.
Ostotarjouksen toimittaminen sairaanhoitopiirille näyttää kokonaan yksityiseltä teolta. Hallinto-oikeus ratkaissee oliko kysymyksessä tahallinen harhautus tai toimivallan ylitys.
Yhdeksan sivun mittainen valitus liitteinen on n. 3 sentin paksui nippu asiapapereita. Valitus sisältää lukuisan määrän yksityiskohtia, jotka herättävät lukuisia kysymyksi, jotka eivät millääntavalla liity itse ostotarjoukseen.
Näitä ovat mm. RKP:n kauko-ohjaus kaupassa ja Kristiinanankaupungin valtuuston ruotsinkielisten pelko kaupungin suomettumisesta.
Kiinnostava kysymys on myös mikä tulee olemaan Vaasan Kondis Huoneistot Oy:n kohtalo. Kondiksen 1,7 miljoonan ostotarjouksen (jota on sittemmin korotettu 1,82 milj. eutoon) mukaan kauppahinta maksetaan käteisenä heti.
Kristiinankaupungin 1,05 miljoonan euron ostotarjouksen hyväksyminen Kondiksen tarjouksen sijasta olisi johtanut siihen, että Sairaanhoitopiirin jäsenkunnat olisivat menettaneet huomattavan summan.
Käsittely hallinto-oikeudessa saattaa venyä kuukausia.