Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Heimo Hokkasen kolumni

Heimo Hokkasen kolumni

Mieluummin Kuusta kuin Vaasasta

Vaasalainen popin uuteen huippuun kuuluva suomenruotsalainen yhtye kommentoi asiaa tähän tyyliin lehti haastattelussaan: ”Maine on ollut työn takana. Nykyään ei periaatteessa haittaa, vaikka yhtye olisi Kuusta, kunhan ei vain ole Vaasasta”, kirjoittaa kaupunginvaltuutettu Heimo Hokkanen.

”Vaasa on eristyksissä”. Toivoimme uramme alussa, että pääsisimme soittamaan Pietarsaareen tai Helsinkiin.”

Onko siis Vaasa eristyksissä sekä ruotsinkielisyyden takia, että myös suomenkielisyyden takia? Terveydenhuollon henkilökuntaa Vaasaan rekrytoidessa pääkaupunkiseudulta, on käsitykset sen kaltaisia, että Vaasa olisi lähes 60 prosenttisesti ruotsinkielinen kaupunki?

Siis olemmeko todella ajaneet itsemme eristyksiin sekä ruotsinkielisyyden takia, että suomenkielisyyden takia?

OLISIKO SYYTÄ KASVOJEN KOHOTUKSEEN

Kaupungin imagoa pitäisi edelleen nostattaa siihen suuntaan, että Vaasa on kaksikielinen kaupunki ja täällä pärjää sekä suomen, että ruotsinkielellä! On myös muistettava, että ruotsinkieltä puhuvien määrä on n. 25 % kaupunkilaisista! Realistisia markkinointitoimia olisi tehostettava, että saamme kaupunkiimme ammattilaisia sekä terveydenhuoltoon, että kaupan alalle.

TYÖSSÄKÄYNTIALUEESTA YHTENÄINEN KAUPUNKIKOKONAISUUS

Kuntaliitosneuvottelut olisi saatava päätökseen vaalikauden aikana, jolloin yhteiset resurssit kuntapalveluissa voitaisiin yhdistää siten, että palvelut koko alueellamme toimisivat hyvin! Tähän meillä on mahdollisuudet seuraavien vuosien aikana. Vaasa ei ole sen pahempi ”peikko” kun muutkaan kaupungit jotka ovat päässeet liitoksiin naapurikuntien kanssa. Tässä asiassa ratkaisee realiteetit, eikä henkilökemiat sopimuksen syntymiseen kuntien välillä.

VAALIKAUDEN AIKANA ON VARAUDUTTAVA VAIKEAAN AIKAAN

Kuluvan vaalikauden aikana Vaasan kaupungin tilanteet voivat radikaalisti muuttua. Suhdanteiden vaikutukset heijastuvat alueellemme myös työttömyytenä. Työttömyys tuo mukanaan syrjäytymistä ja vaikeita olosuhteita myös vaasalaisperheille.
Kaupungin on kuitenkin pystyttävä vastaamaan tilanteeseen turvaamalla peruspalvelut. Silloin kun kansalaiset joutuvat taloudelliseen ahdinkoon, niin yhteiskunnan ja kolmannen sektorin on varmistettava omalta osaltaan kaikki toimet mitkä torjuvat syrjäytymistä ja kurjuutta.

Taloudellisesti vaikeissa olosuhteissa on päätöksentekijöiden osattava asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. On turvattava päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto. Resurssit on jaettava siten, että painopistealueet palveluissa kohdistuvat oikeisiin kohteisiin. Väestöennusteen mukaan tämän vaalikauden aikana yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa lähes 700:lla henkilöllä Vaasassa. Tällöin on myös turvatta resurssit peruspalvelutarpeeseen.

SÄÄSTÖTOIMIA ON SUUNNITELTAVA

Veronkorotuksien sijaan olisi kaupungin harkittava erilaisia säästötoimia sellaisilta sektoreilta, jotka eivät suoraan vaikuta kansalaisten peruspalveluihin. Olisi harkittava myös ylemmän johdon palkkaleikkauksia, kuten Volvo konserni tekee. Johdon on aina syytä näyttää esimerkillään kansalaisille, kuinka he ottavat vastuuta talouden taantumassakin.

VALTUUSTON ROOLI PÄÄTÖKSENTEOSSA

Vaasassa on haettu valtuustoon uusia toimintatapoja lähinnä valtuustoryhmien puheenjohtajafoorumilla. Edistystä kyseiseen asiaan ei ole tullut. Syitä on varmaankin sysissä, että sepissä. Pyrkimys tuohon suuntaan olisi saatava aikaiseksi tämän valtuustokauden aikana. Monet asiat voitaisiin valmistella paremmin ryhmänjohtajien foorumilla valtuustoa varten. Ei vain ole ottanut kipinää kyseinen asia.

Mikä sitten valtuuston rooli on todellisuudessa? Hyvänä tavoitteena on, että se vastaa konkreettisesti kuntalaisten tarpeisiin, siis palvelutavoitteisiin! Valtuuston rooli suuntautuu strategiseen johtamiseen. Kaupungin visioiden, kriittisten menestystekijöiden ja tavoitteiden määrittely valtuustoseminaarissa ei vielä kerro valtuuston todellisesta työskentelytavasta. Usein tärkeät asiat kaatuvat viime metreillä. ”emme ehtineet ajatella, että nyt olisi mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen”!.

Valmistelun heikkoutta usein kuvaa sekin, ettei isoista asioista anneta valtuutetuille etukäteistietoa päätöksen tekoon tarpeeksi. Näin ollen useat pitkälle tähtäävät päätökset jäävät ”roikkumaan” lisätietojen takia tai valmistelun puutteellisuuudesta johtuen.

Toisaalta, kun konserniin kuuluva Pikipruukki järjesti seminaarin, jossa selkeästi tuotiin Pikipruukin asioita ja aiheita esille, ei paikalla ollut kuin 3 kaupunginvaltuutettua. Kaikkia oli kutsuttu, mutta eivät katsoneet tarpeelliseksi tulla noutamaan tietoa asiasta, josta aina ollaan jotakin mieltä, vaikka tiedon taso olisi kuinka heikkoa! Missähän oli Skåtar?

PUHEOIKEUDESTA

Saipa valtuutettu puhua 3 minuuttia tai 5 minuuttia, on edellytyksenä kuitenkin, että asiassa pysytään, eikä asian vierestä kehitetä tekstiä täytteeksi! Asiastahan on tuotu kaikki tarpeellinen esille.. mutta ajattelin kuitenkin….

Valtuuston puheenjohtajan rooli pitäisi korostua jatkossa selkeään kokousjohtamiseen. Vaasan kaupungin olisikin syytä harkita ns. puheliikennevaloja, joita on jo useimmissa valtuustoissa. Merkkivalo kertoisi milloinka aika on loppumassa ja sen jälkeen virta katkeaa mikrofonista. Halvin ratkaisu kuitenkin olisi kiinteä munakello molemmissa puhujapöntöissä!

JOUKKOLIIKENNETTÄ ON KEHITETTÄVÄ

Vaasan on päästävä oikealle tasolle julkisessa liikennepalvelussa, ennen kuin se alkaa solmia avioliittoja ympäristökuntien kanssa. Kaupunki tukee tällä hetkellä yksityistä liikenneyhtiötä runsaasti.

Useilla kaupungeilla on oma liikennelaitos ja se pystyy palvelemaan kaupungin asukkaita siten, että eri kaupunginosiin kulkee bussivuoroja useita kertoja tunnissa. Vaasan osalta kerran tunnissa asuinalueella kiertävä vuoro ei pysty palvelemaan kansalaisia tarpeeksi hyvin. Vaasan kokoinen kasvava kaupunki voisi hyvin omistaa oman liikennelaitoksen ja rakentaa palvelut asukkaiden tarpeiden mukaisiksi. Kaupunki omistaa jo tällä hetkelläkin useita pikkubusseja joilla hoidetaan erityskuljetuksia.

Joukkoliikenteen kehittämisellä mahdollistettaisiin kansalaisten liikkuvuus esikaupunkialueilta kaupunkiin ja takaisin. Myös ympäristö kannalta on erittäin tärkeätä kehittää joukkoliikennettä. Esim. jos Gerbyn – Vestervikin ja Ristinummen alueilta olisi tiheitä bussivuoroja kaupunkiin, niin vältyttäisiin monilta aamuruuhkilta.

VAASAN STRATEGINEN PÄÄMÄÄRÄ

Kaupungissa on ihmisillä turvallinen elämä sekä laadukkaat palvelut puhtaassa, virikkeellisessä ja sosiaalista pääomaa kehittävässä ympäristössä!

Olipa kuinka olikin, me mieluummin haluamme olla Vaasasta kuin Kuusta!

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa