Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Jari Laurila – Hybridipyörä on matkapyörä

Jari Laurila – Hybridipyörä on matkapyörä

Kuva: Minun uusi matkapyörä neitsytkoematkalleen päiväretkelle lähdössä;

Hybridipyörä on matkapyörä

Uutta pyörää ostamassa.

Valitsin pyöräilymatkoilleni 21 vaihteisen perushybridin. Vääntiössä on 3 ja takana 7 ratasta. Pyörässäni ei ole uusia tekniikan hienouksia. Pyöräretkillä ja -matkoilla mahdollisimman helppo yksinkertainen tekniikka on minulle vaivattominta.

Nykyisin halvimmissakin pyörämalleissa on metalliseoksisista valmistettuja kevyempiä pyöriä. Alumiinirunkoiset pyörät maksavat vieläkin tavallista enemmän.

Hybridi-pyörässä löytyy tarpeeksi kevyesti poljettavia vaihteita joilla pääsee mäkiä ylös. Matkavauhti tasaisella tiellä on 15-21 km/h. Pyöräretkilläni päivän ”päiväpakkaukseni” painavat 10 kg. Pyörämatkoillani on 30 kg varusteet päällä.

Marketista ostettu pyöräni oli vanteiden suhteen pettymys. Jouduin ostamaan uudet vanteet. Pinnoja meni poikki yhtäkkiä aivan ilman syytä. Erilaiset pikku helat saattavat olla halpapyörissä toisinaan liian pehmeätä metallia. Alumiinivanteista ontelovanteet ovat kestävät ja parhaiten pinnauksensa pitäviä. Pyöräliikkestä saa laatua joka maksaa puolet enemmän kuin markettipyörät.

Polkupyöriin saa kuitenkin osia joita voi vaihtaa. Vaihteistoja valmistaa vain 1-2 valmistajaa tavallisesti. Vaihteistot ovatkin hyvälaatuisia, mutta ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan erilaisia.

Avorattaat eivät aiheuta polkiessa kitkaa. Umpikapat eivät maantiepyöräilyyn sovi sillä umpikapan sisällä syntyy kitkaa. Umpikapat eivät kestä kovaa käyttöä. Pyörän takarataspakka ja eteen kampisarja on vaihdettava tavallisesti 1-2 vuoden välein jos pyörä on aktiivisessa käytössä. Kaupan hyllyiltä löytyy edullisesti. Takarataspakan kestävyyden voi valita.

Rataspakan numerosta näkee laadun suoraan. Varaosamerkintä esim. ”Shimano CS-HG30” kertoo rattaiden metallin laadun. Numero voi olla 17-50 väliltä. HG17 on huonoin, ja HG50 on paras. Takarataspakkoja on tavallisimmin myynnissä 17,30,40,50 laatuisina.

Pyörän runkokoko mitataan keskiön yläpinnasta satulaputken päähän. Tämän jälkeen tarvitaan soveltuvuustaulukkoa. Soveltuvuustaulukon löytää hakukoneella netistä. Googleta; ”Polkupyörän runkokoon soveltuvuustaulukko.”

Pyöräilykengät ja SPD-siteet ovat tärkeät jos pyöräilee kaupungista ulos. SPD-lukkopolkimilla jalan kaikki lihakset tulevat käyttöön. Pyöräilyasennon säätö on tärkeä; Pyöräilijän pitäisi polkea selkä hiukan pyöreästi kaarella. Istuimen oikean säätö horiosontaasella ja vertikaalisella akselilla on ratkaisevan tärkeätä. Istuimen säätöönkin kannattaa hakea ohjeita netistä.

Istuinta säädettäessä pitää huomioida polkeeko lukkopolkimilla vai tavallisilla polkimilla. Lukkopolkimien käytön voimaa pitää hakea kengän jäykistä pohjistakin nilkan liikkeellä käyttämällä jalkojen kaikkia lihaksia.

Perinteiset V-jarrut toimivat voitelemalla ja säätämällä hyvin. Jarrupalojen vaihto ja vaijerin säätö on V-jarruissa helppoa, nopeata ja halpaa. Levyjarrupalojen vaihto ei ole ylivoimaisen vaikeata kuitenkaan.

Pistosuojattuja renkaita on hyvin tarjolla. Ensimmäisillä pyörämatkoillani minulla piti olla yksi varaulkorengas ja viisi sisärengasta aina mukanani. Polkupyörien renkaat ovat nopeasti kehittyneet viime vuosina. Pistosuojattuja sisä- ja ulkorenkaita kannattaa käyttää. Rengaspaineet pitää katsoa renkaan kyljestä ja käyttää soveltuvaa maksimi rengaspainetta. Renkaan tulee kulkea v-asennossa pystyssä maksimi-ilmanpaineella.

Lattiapumppu kannattaa hankkia pyöräliikkeestä ja maksaa pumpusta 20-30 euroa. Pumpuissa on ilmanpainemittari. Huoltamoiden ilmanpainelaitteita voi käyttää. Minulle kertyi puoli tusinaa halpoja lattiapumppuja joilla ei tee mitään. Pumpun suutin pitää olla kivikovaa muovimateriaalia, eikä pehmeätä kumia.

Jari Laurila

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa