Volvo Patanokka


Patanokka-Volvo edelleen iskussa

Jaari Pallas on tykästynyt vanhoihin autoihin

Jari Pellas tyyräilee mieluusti kaikenkokoisia kuorma-autoja. Kesäkuussa ajettu Vetkun ajo hurahti hienosti Veteraaniautoseuran -39-mallisella Patanokka Volvolla. Ovessa vielä yhteistyökumppanin nimi

Ruotsin, Malmön kaupunki lainasi sodan aikana Vaasan kaupungille -39-mallisen paloauton, patanokka-Volvon. Myöhemmin Malmön kaupunki lahjoitti auton Vaasalle. Vuosien varrella auton ulkoasu on muuttunut, mutta yhä edelleen kuorma-autovanhus on nappikunnossa. Finlaysonin paloautona toiminut auto ei ollut hetimilleen nappikunnossa, kun sitä olisi tarvittu vuonna 1973 Tervahovin paloa sammuttamaan.

-Autosta oli bensa loppu ja sitä lähti Latvasalon Essolta fillarilla hakemaan puuvillan palomestari. Jopa maakunnan paloautot kerkesivät paikalle aiemmin kuin puuvillan oma paloauto, tietää
vaasalainen Jari Pellas, joka tyyräili patanokkaa viimeksi Veteraanikuorma-autoilijoiden ajossa kesäkuussa.

Jari Pellas on monen eri skaalan autoilija ja autoharrastaja. Työssään kuljetusliike Y. Halmesmäellä hän ajaa 65 tonnin painoista, Vaasan talousalueen suurinta kymmenpyöräistä nosturiautoa, rakentelee autopienoismalleja ja tyyräilee verkalleen 80-luvun alun kesätienesteillä ostamallaan -62 mallisella vihreällä Volvo Amazonilla.

38-vuotias Pellas on ollut pikkupojasta lähtien kovin kiinnostunut vanhoista autoista. Nyt sydän sykkii myös vanhalle Patanokka-Volvolle, Malmön Vaasan kaupungille aikoinaan lahjoittamalle autolle, jonka nokassa on Malmön vaakuna. Nykyisin auto on Vaasan Veteraaniautoseuran
omistuksessa.

Kestävä maine

Patanokka-sarjaa valmistettiin -39-54. Mallinumero muuttui vuosien varrella LV 150 ja LV 230.

Pellas istuu Patanokan hytissä ja kertoo mieluusti ja suurella innolla auton vaiheista. Auto ostettiin keväällä 1939 Frode Lundin autoliikkeestä. Senjälkeen se koritettiin ja varustettiin Malmö Vagn o Kaross Fabrikissä paloautoksi 6 + 1 miehistöhytillä.

Lavalla siirrettävä moottoriruisku ja vesisäiliö edessä. Takana 863,5 m paloletkua sekä muuta tarvittavaa palokalustoa. Edessä nokkapumppu ja lavan päällä purjekankainen kuomu. Auto luovutettiin Malmö Brandkårille.

Ensimmäiset Patanokka-Volvot tulivat Suomeen talvisodan jälkeen Petsamon liikenteeseen, jossa ne saivat kestävän maineen vastaaviin amerikkalaiskuorma-autoihin verrattuna. Amerikkalaiset kuormurit olivat moottoriltaan heiveröisempiä. Volvossa 95, Chevroletissa 76 ja Fordin veekasissa 85 hevosvoimaa.

Lainaksi Vaasaan

Suomen jouduttua uudestaan sotaan Ruotsin Malmön kaupunki lainasi autoa ystävyyskaupunki Vaasalle. Ote kaupungin arkistopöytäkirjasta 8.8. 1941:

"Malmöstä saapui kolmihenkinen osasto, joka toi auton lainaksi yksi kpl. Miehistö opasti palokunnan miehistöä auton ja palopumppujen käytössä kuuden päivän ajan". Pöytäkirjassa sana lainaksi oli alleviivattu.

Auto rekisteröidään 21.3. 1944 ja saa tunnuksen: VA-2382. Omistaja: Malmö stad. Haltija Vasa stads Brandkår auto n:ro 10.

17.3. 1954 auton omistajuus vaihtuu, jolloin omistajaksi tulee Vaasan kaupunginhallitus. 25.8. -65 Vaasan Puuvilla (Finlayson) ostaa auton tehdaspaloautoksi.

Teksti ja kuvat: Timo Koskinen
sekä Pentti Ullakon arkisto


Keskustelu foorumissa


Finlayson lahjoittaa Volvo Patanokan

Finlaysonin ”patanokka” on todellinen aarre

Vaasan Veteraaniautoseura sai talvella vuonna 1980 Finlaysonin puuvillatehtaalta lahjoituksena -39-mallisen Patanokka-Volvon. Kuvassa Pentti Ullakko, joka kunnosti auton saman talven aikana ajokuntoon.

Finlayson lopettaa Vaasan tehtaan vuonna 1980 ja luopuu monta vuotta käytöstä pois olleesta paloautostaan. Vaasalainen automobiiliharrastaja Pentti Ullakko olisi saanut ostaa auton itselleen edulliseen hintaan. Myöhemmin joku trokari olisi tarjonnut autosta vieläkin enemmän ja olisi ollut myymässä autoa jo Ruotsiin.

-Kysyin Finlaysonin silloiselta isännöitsijältä, insinööri Oiva Ollilalta, että mitä jos lahjoittaisitte auton Vaasan Veteraaniautoseuralle ja näin auto pysyisi takuulla Vaasassa. Takahuoneessa Finlayson johtajan kanssa pidetyn pikapalaverin jälkeen Ollila ilmoitti, että Finlayson lahjoittaa auton Veteraaniautoseuralle. Ollilaa on vieläkin kiitttäminen siitä, että hän sai auton lahjoitusasialle tuulta purjeisiin, iloitsee Ullakko.

-Lahjoitettu auto oli purettu miltei kokonaan palovarusteista. Vesisäiliöt, letkut ja putket ja niiden telineet oli poistettu. Nokkamaskia oli vain yläpuoli, kun alla oli ollut nokkapumppu.

-Tämän johdosta Veteraaniautoseurassa päätettiin, että auto laitetaan vain kuntoon, eikä entistetä puutteellisuuden takia paloautoksi. Pentti UIlakko kunnosti auton talvella 1980-81 yksin ajokuntoon. Rikkinäisen nokkamaskin tilalle vaihdettiin Ullakon Oulunjoelta löytämä parempi maski. Rainer Lehmus maalasi auton vihreäksi.

Kesällä 2004 auto saa uuden lavan vanhan kadottua jonnekin runkopalkkien väliin.

Monissa ajoissa

Patanokka-Volvo on ollut viime vuosien aikana monissa automobiiliajoissa mukana. Kesäkuun 9.-12. päivinä se esiintyi Veteraanikuorma-autojen seuran (Vetku) Etelä-Pohjanmaan keikalla neljän
päivän ajan. Kuljettajana Jari Pellas ja kartturina John Nyman.

-Onneksi sain yhteistyökumppaniksi ahtausliike Oy Blomberg Stevedoring Ab:n. Kari Seranto innostui asiaan, koska yrityksellä oli ollut aikoinaan samanlainen vihreä Patanokka-Volvo

Vetku ajoon lähdettiin 9l.6. Vaasasta Jalasjärven AKK:lle, josta edelleen ajon reitille: Kauhajoki, Lapväärtti, Kristiiina, Kaskinen, Närpiö. Pe 10.6. Närpiö, Korsnäs, Maalahti, Vaasa. La 11.6. Vaasa, Tervajoki, isokyrö, Alahärmä. Su 12.6. paluu Vaasaan.

59:n kuorma-auton Vetku-ajo keräsi reitin varrelle paljon katsojia, letkaa odoteltiin, vilkuteltiin ja valokuvailtiin. Närpiössä kaksi miestä muisti tämän "Blombergin" Volvon ja sen kuljettajat Erik Nordlundin ja Göstä Ståhlin.

– Matkaa tuli liki 500 km ja polttoainetta meni riittävästi, moottoriöljyä purkillinen ja vettä tynnyrillinen. Moni kaveri kertoi erilaisia kertomuksia lapsuudestaan ja autoista. Naapurissa oli autoilija, eno ajoi Osuuskaupan autoa, kertoo Jari Pellas vieläkin ajosta innostuneena.

Teksti ja kuva: Timo Koskinen
sekä Pentti Ullakon arkisto.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa