Vaasan uimahalli:
Uimahallissa on osaava henkilökunta
Alikonemestari Erkki Lehtimäki (59) tuntee Vaasan uimahallin putkien mutkat ja venttiilit. Takana on vuosikymmenien kokemus.
– Tulin kaupungin palvelukseen vuonna 1978 ja meneillään on jo toinen uimahallin saneeraus. Ensimmäinen oli vuosina 1983–84. Kolmatta saneerausta Lehtimäki ei aio enää katsella, sillä eläkepäivät häämöttävät 3,5 vuoden kuluttua.
Marraskuussa virallisesti käyttöön tuleva saneerattu ja laajennettu uimahalli on paljon muuta kuin mitä tavalliselle uimavieraalle näkyy. Uimahallin lattiapinnan alapuolella on teknisen henkilökunnan ja putkistojen – venttiilien, suodattimien, sähkölaitteiden ja tietokoneiden valoisa ja monimutkainen maailma. Lyhyenkään tutkimusretken aikana ei maallikko pääse asiasta minkäänlaiseen käsitykseen.
-Eikä tarvitsekaan. Riittää kun uimahallin vieras ymmärtää, että hänestä pidetään hyvää huolta. Uimahallin teknisen puolen kaksi keskeistä asiaa ovat, että altaiden vesi täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella asettamat laatuvaatimukset joka tilanteessa. Toinen on ilmastointi. Se pitää toimia. Sillä lämmitetään, kuivataan kosteaa ilmaa ja poistoista otetaan lämpö talteen ja säästetään lämpöenergiaa, tiivistää Lehtimäki.
Lehtimäen lisäksi teknisellä puolella on töissä Tapio Porentola ja tuuraaja Pekka Heinonen. Altaan puolella toimivat liikunnanohjaajat/uimaopettajat ja uinninvalvojat Turvallisuuden takia on lisätty myös kameravalvontaa. On myös hallinnollista henkilökuntaa: palveluesimies, toiminnanohjaaja ja vastaanottovirkailijoita.
Tunnuslukuja
Pohdimme Lehtimäen kanssa millaisilla tunnusluvuilla uutta uimahallia voisi kuvata.
Vettä uudessa altaassa on noin 1600 kuutiota eli 1.600.000 litraa suodattimineen, tasaussäiliöineen, huuhteluvesien ja putkistoineen vettä on noin 1700 kuutiota. Vanhojen altaiden vesimäärä on noin 800 kuutiota.
– Uuden altaan syväpää 2 metriä, keskikohta 1,35 metriä ja matalapää 1,2 metriä
– Veden lämpötila uudessa altaassa on 27 astetta ja vanhassa se vaihtelee 28–29 asteen välillä. Lastenaltaan lämpötila on 30 astetta.
-Uudessa hallissa on katsomopaikkoja 430
– Vaasan uuteen uimahalliin odotetaan ensimmäisen toimintavuodenaikana n. 300.000 vierasta. Se on tuntuva lisä aikaisempaan.
Uimahallin sydämenlyöntejä
Jos uimahallin vieraan mielestä uimahallin sydän on uusi allas, niin teknisen puolen ”sydän” on erilaisten prosessien hallinta. Vaasan uuden uimahallin kokoinen laitos on itse asiassa prosessilaitos ja palveluyritys, joka ”tuottaa” vaatimukset täyttävää uimavettä ja mielihyväpalveluja.
– Altaista otetaan kaksi kertaa päivässä vesinäytteet vapaasta kloorista, kokonaiskloorista, sidottukloori ja pH. Laboratorio tekee muut analyysit tarvittaessa. Pidämme myös päiväkirjaa ja tiedot viedään tietokoneelle., sanoo Lehtimäki.
Uuden uimahallin ehkä näkyvin parannus on vammaisten monipuolinen huomioiminen. Omia erillistiloja ja opasteita on huomattava määrä. Mutta vasta käytäntö osoittaa miten tässä on onnistuttu. Myös teknisen henkilökunnan turvallisuudesta on huolehdittu esimerkillisellä tavalla. Mm. kahdessa huoneessa, missä säilytetään syövyttäviä kemikaaleja on pikasuihku ja erillinen silmäsuihku sekä hälytyslaiteet.
Kaikki ei suju ongelmitta.
– Yhdeksi keskeiseksi ongelmaksi on nousemassa kaupungin rahapula. Tätä voisi kutsua huoltoskismaksi. Huoltoskismassa on kysymys työajoista. Talotoimen johto arvioi, että iltaisin ja viikonloppuisin ei teknistä henkilökuntaa tarvita, ei edes päivystystä. Tämä kustannus syistä. Ehkä päivystys ulkoisettaan?
– Me, jotka varsinaisen työn teemme – näemme että uimahallin toimivuuden takaa ainoastaan keskeytymätön kaksivuorotyö eli uimahallissa on pätevä ja koulutettu tekninen henkilöstö aina kun halli on auki yleisölle. Näin varmistetaan se, että mitään yllättävää ei pääse tapahtumaan, Kun vahinko sitten sattuu, se voi olla todella suuri, sanoo Lehtimäki.
Neuvottelut päivystyksen järjestämisestä ovat kesken.
Uuden uimahallin virallista vihkimispäivää ei ole vielä päätetty.