Se aika vuodesta
Se on sitten taas se aikaa vuodesta, kun Suomessa tehdään kuolintilastoja sekä vesillä, mutta myös maanteillä. Kun tilastoihin lisätään vielä normaalit puukotukset ja tupakan kanssa sänkyyn sammuneet, aletaan olla tavanomaisissa juhannuslukemissa eli parinkymmenen vainajan tietämissä, kirjoittaa Harri Hakala.
Toki lämmin alkukesä on saanut aikaan sen, etteivät innokkaimmat hukkujat ole malttaneet odottaa tätä kansallista tilastohuippua, vaan ovat menneet hukuttautumaan hätäpäissään jo ennen aikojaan. Näihin juhannushukkumisiin kuuluu – jo ihan tutkimustenkin mukaan – muutamia yhdistäviä seikkoja, joista toki joka vuosi varoitellaan, mutta jotka siitä huolimatta toistuvat juhannuksesta toiseen.
Ensinnäkin tiedetään se, että alkoholi on mukana suurimmassa osassa hukkumistapauksia, samoin kuin se, että siitä puhuminen ja varoittelu on suomalaisille täysin turhaa. Neljä viidestä juhannuksena hukkuneesta on miehiä ja kuten todettu, ovat yleensä enemmän kuin vähemmän humalassa. Viina kun kuuluu niin tiiviisti suomalaisten harrastelijajuoppojen juhannuksen viettoon, että heihin eivät pienet tai vähän suuremmatkaan hukkumisriskit tee vaikutusta.
Juhannuksenajan hukkumistilastoista näkyy myös se, että valtaosa niistä tapahtuu sisävesillä. Vähän isommillakin merillä seilanneena, ei voi tulla muuhun ajatukseen, kuin että suomalaiset jostain syystä aliarvioivat järviään ja sitä, että myös niihin on mahdollista hukkua. Itse asiassa sen osoittaa jo savolaisten venemallikin, joka jo muodollaan odottaa sepalus auki partaalle änkeävää suomalaisurhoa, päästäkseen kumoamaan tämän ympäröivään märkään elementtiin. Sellaiseen savolaisveneeseen tuskin kukaan – ikänsä meren äärellä kasvanut ja elänyt – vapaaehtoisesti edes astuu.
Sitten nämä surullisen kuuluisat suomalaiset juhannussepalukset, jotka herättävät hilpeyttä ihan kansainvälisestikin. Suomalainen huumori tai komiikka ei maailmalla ole kovinkaan tunnettua. Sitten Aku Ankan housuttomuuden ei Suomesta ole levinnyt maailmalle yhtä naurettavaa asiaa, kuin on hukkuneiden miesten aukinaiset sepalukset. On täysi mysteeri, mikä saa suomalaisen karvapalliuroksen luulemaan, että kalja ei veneessä juotuna kusettaisi siinä kuin muuallakin kitattuna.
Aikuista miestä ei pitäisi lähteä neuvomaan, mutta ottakaa nyt ihmeessä se ämpäri mukaan sinne veneeseen, vaikka se vähän naurettavalta tuntuisikin. Hätätilassa homman voi hoitaa vaikka pohjalaudoille, ellei sitten tarkoituksena ole esiintyä henkilökohtaisena tilastonumerona juhannuksen kuolinilmoituksissa.