Strømleverandører | Søke om Forbrukslån | IPS Näyttö | Pris på Sprengningsfirma | Båtforsikring | Hjemmealarm | Bruk av Kredittkort | Sammenlign Boliglån
Home / Kolumnit / Vain tosiasioilla on merkitystä

Vain tosiasioilla on merkitystä

Vasemmistoliitto kuntavaalitunnelmissa

Vaasan sairaalan laaja päivystys puhuttaa ja moni on ollut asiasta huolestunut. Tämä on täysin ymmärrettävää. Minunkin mielestäni on täysin selvää, että laaja päivystys olisi pitänyt saada Vaasaan, toisin kuitenkin eduskunta päätti.

Ihan poskettomia ei saa mielestäni kuntavaalikampanjan tiimoilta kuitenkaan esittää. Vasemmistoliiton edustajat esittivät lehdessä väitteitä, jotka eivät perustu tosiasioihin.

Suuremmilla terveydenhuollon yksiköillä on nykyisiä rakenteita paremmat edellytykset turvata riittävä osaamistaso, parantaa potilasturvallisuutta ja taata harvinaisempien sairauksien hoidon tosiasiallinen saatavuus.

Tämän seurauksena joitain erittäin vaativia leikkauksia, kuten avosydänkirurgiaa, tehdään tulevaisuudessa muualla kuin Vaasassa. Tosin avosydänkirurgia oli jo aiemmin päätetty lopettaa sairaanhoitopiirin omalla päätöksellä.

Kokonaistoimintaan nähden siirtyvien potilaiden lukumäärät tulevat olemaan pienet.

Uudistuksen jälkeenkin Vaasan keskussairaalalla on mahdollisuus jatkaa nykyisenkaltaista päivystystä. Päätös jatkamisesta tai mahdollisista muutoksista siinä tehdään paikallisesti sairaalassa ja alueellisesti yhteistyössä erityisvastuualueen kanssa.

Kielellisten oikeuksien toteutumiseksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin on järjestettävä päivystyspalvelut suomen ja ruotsin kielellä siten, että potilas saa palvelut valitsemallaan kielellä.

Tämä turvataan lailla. Monessa julkisia palveluja koskevassa lainsäädännössä on säädetty vastaavan kaltaisia velvoitteita.

Lopuksi muistutan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien sopimasta ponnesta, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että erikoissairaanhoidon työnjaon uudistusta seurataan tiiviisti.

Jos osoittautuu, että joillakin alueilla aiheutuu toiminnallisia ongelmia tai potilasturvallisuus heikkenee tai tavoiteltua kustannustehokkuutta ei saavuteta, hallituksen on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

Tulevissa kuntavaaleissa pitää keskittyä siihen osaan politikkaa, joka on kunnanvaltuutettujen päätettävissä.

Sairaalapäätös oli eduskunnan päätös, ei vaasalaisten valtuutettujen.

SEPPO RAPO (kok.)

kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa