Kraftpriser | Forbrukslån 20 År | Varmepumpe Test 2019 | Varmepumper i Norge | Hesteforsikring | Tyverialarm | Test Kredittkort | Boliglån
Home / Kolumnit / Tulevaisuudessakin hoitoon Vaasaan

Tulevaisuudessakin hoitoon Vaasaan

Tulevaisuudessakin hoitoon Vaasaan

Soteuudistuksesta saatiin ensimmäiset asiat ennen joulua virallisesti paperille, kun eduskunta hyväksyi hallituksen esittämät muutokset terveyden- ja sosiaalihuoltolakeihin.

Edustajamme eivät onnistuneet taistelemaan Vaasan keskussairaalaan nykyistä laajempaa päivystystä.

Niiden kuuden sairaanhoitopiirin, joihin ei tule laaja-alaista päivystä, tulee ylläpitää ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä, jossa on valmius väestön tavanomaisten kiireellisten terveysongelmien hoitoon, keskussairaalan yhteydessä.

Laajuudesta sovitaan erityisvastuualueen puitteissa, kuten nytkin on tehty. Nyt kun poliittinen puoli on tehnyt voitavansa, on aika päivittää Turun yliopistollisen keskussairaalan eritysvastuualueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimus.

Palvelurakenne muuttuu sikäli, että Satakunnan sairaanhoitopiirin keskussairaalaan Poriin tulee laaja-alainen päivystys ja että eduskunnan perustuslakivaliokunta velvoitti Seinäjoen keskussairaalaa auttamaan Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaita pääsemään laaja-alaisen päivystyksen piiriin.

Harvinaisemmat ja vaativat leikkaukset keskitetään laaja-alaisen päivystyksen sairaaloihin koko maassa. Kaikkein vaativimmat operaatiot tehdään edelleen yliopistosairaaloissa. Elinsiirrot koko maasta on nyt keskitettynä Helsinkiin. Sinnehän nousee uusi lastensairaalakin.

Vaasassa on puhuttu eniten ruotsista, vaikka se on kaikkein selkein asia laissa.

Vaasan sairaanhoitopiirin tulee järjestää palvelut suomella ja ruotsilla. Käytännössä VKS on kuitenkin joutunut asettaamaan lääketieteellisen osaamisen puhumalla parantamisen edelle eli on joutunut myöntämään lääkäreille erivapauksia kielitaidon suhteen saadakseen riittävästi lääkäreitä.

Olisin tyytyväinen nykyiseen Vaasan terveyspalvelurakenteeseen, kunhan saataisiin myös terveyskeskuksen ja hammashoidon lääkärivaje poistettua.

Olen ollut aina itse palveluun tyytyväinen, kunhan ensin vaan olen päässyt palveltavaksi.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa