Kraftpriser | Forbruksfinansiering | Beste Luft til Vann Varmepumpe | Varmepumper Sammenligning | Forsikringer | Boligalarm | Beste Kredittkort i Norge | Billig Mobilbutikk
Home / Kolumnit / Tuhansien veronkevennykset rikkaille

Tuhansien veronkevennykset rikkaille

Rahaa suurituloisille

karaenssia työttömille

Hallitus on esitellyt uusia osioita työllisyyspakettiinsa. Siinä suurituloiset henkilöyrittäjät saavat tuhansien eurojen veronkevennykset, työttömät ylimääräisen karenssipäivän ja omaehtoisesti kouluttautuvat menettävät kulukorvauksensa. Tässä paketti pähkinänkuoressa.

Mistä on kysymys? Hallitus antaa yrittäjille 5 prosentin veronalennuksen. 25 000 euron ja 250 000 euron tuloilla on siis melkoinen ero verohyödyssä. Veroedun tarkoitus on kannustaa yritystoimintaan ja auttaa yrittäjiä työllistämään työttömiä. Laskulogiikka ei kuitenkaan hallituksella nyt toimi.

Todellisuudessa pienet yksinyrittäjät, kuten kampaajat, hierojat, kosmetologit, suutarit ja ompelijat eivät pysty työllistämään tällä helpotuksella ketään. Helpotus on laskelmien mukaan heille noin 600 euroa ja se ei työllistämiseen riitä.

Suurituloiset yrittäjät eivät tarvitse ylimääräistä rahaa palkatakseen lisäväkeä. Apteekkarit, asianajajat ja lääkärit palkkaavat apua silloin kun sitä tarvitsevat ihan ilman hallituksen lahjaakin.

Tämä kädenojennus on puhdas lahja yli 200 000 euroa vuodessa tienaaville suurituloisille. Tälle ryhmälle myös suurin osa hyödystä menee, koska hyöty on prosenttipohjainen. Jos hallitus olisi oikeasti halunnut edesauttaa työllistämistä, se olisi kohdistanut apunsa pienille yrittäjille. Jos pieniltä yrityksiltä poistettaisiin esimerkiksi kahdeksi vuodeksi hallituksen tuella työnantajan sivukulut, syntyisi maahan uusia työpaikkoja. Nyt suurin osa verohelpotuksista siirtyy suurituloisten taskuun.

Yrittäjien verohelpotus on minusta outoa tasapuolisuutta. Jos kaikki saavat saman prosentin verran helpotusta tai korotusta, on hallitus tehnyt mielestään tasapuolisen päätöksen.

Mutta, jos ihminen saa esimerkiksi 1 prosentin korotuksen tuloihinsa, tarkoittaa se 1 000 euron tuloilla kymmentä euroa, mutta 10 000 euron tuloilla sataa euroa. Minusta kympillä ja satasella on iso ero. Hallitus pitää tätä kuitenkin tasapuolisena. Ei, sanon minä. Kyse on pelkästään kaverikapitalismista.

Outo on myös hallituksen käsitys työttömyyden helpottamisesta. Hallitus haluaa nyt auttaa työttömiä kolmen kuukauden välein tapahtuvilla henkilökohtaisilla tapaamisilla. Tarkoitus on, että kukaan ei pääse tipahtamaan kokonaan järjestelmän ulkopuolelle. Työvoimatoimistoissa tiedetään tämän jälkeen, mitä työttömälle kuuluu.

Tosiasiassa näiden tapaamisten tarkoitus on tarkistaa, onko työtön tehnyt palkkatyötä tuon kolmen kuukauden aikana. Jos hän ei ole ollut työssä 18 tuntia, työtön saa päivän karenssin. Siis, jos palkkatöitä ei ole ollut 18 tuntia kolmessa kuukaudessa menettää työtön työttömyyskorvauksen tai työmarkkinatuen yhdeltä päivältä.

Hallitus ei kerro, mistä 340 000 työtöntä, jotka eivät ole päässeet työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, saavat työpaikan. Minä kysynkin, onko tässä maassa 340 000 osa-aikaista työpaikkaa työttömille? Hallituksen esityksen mukaan työvoimatoimistolla ei ole velvollisuutta osoittaa 18 tunnin työpaikkaa työttömälle, hänen on löydettävä se itse.

Kolmas kummallisuus on poistaa omaehtoisesti opiskelevalta työttömältä 9 euron päivittäinen kulukorvaus. Kulukorvauksen saa jatkossa vain toimenpiteissä oleva työtön.

Tätäkö se Kiky- sopimus tarkoitti: rikkaille annetaan joulurahaa. Työttömiltä otetaan pienikin apu pois ja kurjimuksesta poispyristelevät polkaistaan takaisin alas. En usko, että näillä toimilla kilpailukyky paranee.

MARIA TOLPPANEN

kansanedustaja, sd.

Vaasa

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa